Bijenbrood is een natuurproduct, ofwel een apitherapie-product, en zeer waardevol voor kinderen en volwassenen. Bijenbrood wordt aanbevolen bij bloedarmoede, hepatitis, diabetes en stoornissen in het spijsverteringskanaal, zoals colitis, obstipatie en diarree die resistent is tegen behandeling met antibiotica.
Potje met 150 gram bijenbrood. Bijenbrood is een opslagvorm van pollen in de bijenkast. De bijen stampen de pollen aan in de raat en mengen dit met druppeltjes nectar. Zo ontstaan er zeshoekige brokjes die licht verzuren en daarmee geconserveerd worden door de bijen.
Bijenbrood kan zonder verdere bereiding opgegeten worden. Het is zeer geschikt voor kinderen, die het als kleine bonbons kunnen eten. Ook kan het gemengd worden met honing.
Bijenpollen gezond en voedzaam
Deze pollen vallen onder de Superfoods. Dat komt omdat ze gezonde en essentiële voedingsstoffen bevatten. De gezonde bijenbollen bevatten namelijk naast de hoge hoeveelheid eiwitten en koolhydraten, ook mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.
Hoeveel bijenpollen per dag? Als je nog niet eerder stuifmeel hebt gebruikt, is het belangrijk om de hoeveelheid rustig op te bouwen. Begin met een paar korreltjes per dag en neem iedere dag een beetje meer. Uiteindelijk kan je iedere morgen één eetlepel stuifmeelkorrels innemen bij het ontbijt.
Voor één theelepeltje bijenpollen moet een werkbij een maand lang circa acht uur per dag werken . In een eetlepel bijenpollen zitten maar liefst circa 2,5 miljard korrels. stuifmeel. Het lijkt erop, dat dit goedje niet in laboratoriums zijn te synthetiseren.
Bijenpollen worden door de bijtjes gemaakt uit stuifmeel, waar zij nectar en enzymen aan toevoegen. (Pollen is ook het Engelse woord voor stuifmeel.) Bijenpollen zijn dus een soort stuifmeelkorrels. Als bijen nectar uit een bloem halen, nemen zij ook wat stuifmeel mee aan hun pootjes.
Bijenproducten zoals propolis en bijenpollen zijn daarom al eeuwenlang een welkome aanvulling op ons voedsel, vanwege hun rijke samenstelling. Propolis wordt door de mens gebruikt als voedingssupplement in diverse vormen, zoals spray, siroop, pastilles en druppels.
Het stimuleert het immuunsysteem en werkt als een tonicum. Het is onder andere bekend dat koninginnebrij positief inwerkt op de bloeddruk, de insulineafscheiding en een anti-tumorwerking heeft. Het zou eveneens degeneratieve ziekten voorkomen en spijsverteringsstoornissen verminderen.
Gebruik van stuifmeel
Iedere morgen 2 theelepels* stuifmeelkorrels innemen (liefst bij het ontbijt). Dit kan op diverse manieren: met water, melk of gemengd door wat yoghurt, vla of muesli. Juist op een boterham met honing smaakt stuifmeel heel goed. Topsporters kunnen de dosis naar eigen behoefte verhogen.
De kiemtijd is 2 weken, de periode tot bloei is 8 weken. Zaaien na 20 augustus is niet aan te raden, omdat het weer dan al slechter wordt en de plant misschien niet meer tot bloei komt. De bloei kan doorlopen tot oktober.
Het is niet erg verstandig om de eenjarige bijenplant te eten. De plant wordt alom omschreven als giftig. Wel geldt het als een zeer goede groenbemester die extra stikstof in de bodem brengt. Bekend is dat de phacelia voor huidirritaties kan zorgen.
Phacelia wordt alom als giftig aanschouwt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat graasdieren als bijvoorbeeld paarden in de weide aan phacelia snoepen. Phacelia is namelijk eiwitrijk en wordt bovendien uitstekend verteerd. De plant is vrij scherp, zeker wanneer die in de bloei staat.
Phacelia zaaien is mogelijk van maart tot half augustus, op rijen met een afstand van 30 cm, in augustus verminderen tot 20 cm, omdat de plant dan minder uitgroeit. Hoogte ongeveer 70 cm. Vriest 's winters dood. Zaaidichtheid: 10 kg/ha.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
Wegens de zeer evenwichtige verhouding aan vitaminen, eiwitten, suikers, minerale stoffen en vetten bezit koninginnebrij voor de mens een zeer hoge voedingswaarde, een aanrader voor het behoud van een goede gezondheid. Koninginnebrij kan je het hele jaar door nemen.
Royal jelly is goed tegen meerdere kwaaltjes. Het wordt ondermeer gebruikt tegen astma en tegen hooikoorts. Koninginnegelei is ook goed om slaapproblemen tegen te gaan. Daarnaast kun je het ook gebruiken om botfracturen sneller te laten genezen.
Ondanks de goede resultaten bij longontsteking en tuberculose is propolis bij deze en andere ernstige ziekten geen eerste keus. Propolis kan wel een prima aanvulling zijn op de 'gewone' doktersbehandeling, of gebruikt worden als men is 'uitgedokterd'.
Propolis kan zorgen voor desinfectie, stilt pijn en bevordert allerlei natuurlijke processen. Ideaal voor wonden of juist allerlei oneffenheden en allergieën op de huid. Er zijn allerlei Propolis crèmes die ondersteunend zijn aan het herstellend vermogen van de gezichtshuid.
De propolis-druppels kun je direct vanuit het flesje op de tong druppelen. Ze werken het best, wanneer je ze eerst een halve minuut lang in de mond heen en weer beweegt. Een deel van de bestanddelen wordt dan al door het slijmvlies van de mond opgenomen en aan het bloed afgegeven.
Bijen verzamelen stuifmeel, bijvoorbeeld als voeding. Bijen voegen nectar aan dit stuifmeel toe. Hierdoor ontstaan bolletjes (de bijenpollen), die de bij vervolgens aan zijn achterpoten mee naar de bijenkorf of bijenkast neemt. Elke plant scheidt een andere kleur stuifmeel uit.
Alle insecten die bloemen bezoeken om zich met nectar en/of stuifmeel te voeden, worden als bloembezoekende insecten beschouwd. Op weg van de ene bloem naar de andere vervoeren bepaalde van deze insecten onopzettelijk stuifmeel en dragen ze zo bij tot bestuiving.
Als u hooikoorts heeft, kan de allergoloog u immunotherapie met inhalatieallergenen voorstellen. Deze therapie bestaat uit het toedienen van allergenen in steeds hogere concentraties. Het doel hiervan is om u minder allergisch te maken. Dit wordt ook wel desensibiliseren genoemd.