Een om te emulgeren (voorsponzen) en een ander om te sponzen met schoon water. Ca.60 minuten na het voegen, het tegelwerk nasponzen (handspons) waarbij alle voegen worden geraakt. Met dit nasponzen verwijder je lichtere bestanddelen van de top van de voeg en daarmee de vervuiling.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om zo weinig mogelijk last van cementsluier te hebben: Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen.
De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Meestal is dit 24 uur.
Meestal is de droogtijd 24 uur, maar dit staat exact beschreven op de verpakking van de tegellijm. Als het droog is, kan het voegmiddel aangemaakt worden. Op de handleiding staat beschreven hoe u het voegmiddel dient aan te maken.
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Kunststof sponzen en sponsspanen gebruik je voor cementgebonden voegen. Cellulose sponzen kun je voor alle soorten voegen gebruiken.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Voeg water met kleine beetjes toe zodat het mengsel niet te dun wordt. (Voor de zekerheid kan je ook een beetje voegsel bewaren). Mocht het toch iets te dun zijn dan laat je het wat langer staan om in te dikken. Gebruik om te roeren bijvoorbeeld een lepel.
Een cementsluier is een klein laagje voegmiddel, vermengt met water, dat achterblijft na het voegen van tegelwerk. De cementsluier is te herkennen aan wit uitslaande wand- en/of vloertegels. Over het algemeen is deze sluier met normaal schoonmaken prima te verwijderen.
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van de vloertegels of wandtegels achterblijft op de tegels. Dit laagje zorgt er voor dat er een doffe (vaak lelijke) waas achterblijft op de nieuwe vloer of wand.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Kit over kit aanbrengen. Wanneer uw kitrand los begint te laten klinkt het eenvoudig om hier gewoon nieuwe kit overheen aan te brengen. Echter, is dit voor de lange termijn geen goede oplossing. Wanneer kit los heeft gelaten of zwarte plekken vertoond, wijst dit erop dat het schimmelwerende middel is uitgewerkt.
De droogtijd van siliconenkit hangt af van het merk kit dat je gebruikt. Eerst droogt de buitenste laag op. De kit lijkt dan droog, maar is daaronder vloeibaar. Na ongeveer 24 uur is de kit voldoende uitgehard om aan te raken.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Wat zijn de kosten van voegen vervangen? Het voegwerk vervangen kan je in theorie zelf doen, maar het is beter om dit over te laten aan een gevelspecialist. Het voegwerk vervangen kost gemiddeld tussen de € 10 en € 100 per m².
Bij gewone poederlijm van een professioneel merk, na 24 uur beloopbaar, en na 48 uur volledig belastbaar. Bij snellijm, na 4 uur beloopbaar, en na 12 uur volledig belastbaar. Met beloopbaar wordt bedoeld, dat je er dan overheen kunt lopen, maar geen puntbelastingen (trappen/steigers) of zware spullen er op kunt zetten.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Net als bij wandtegels moet de voeg zich bij vloertegels ook 'zetten' en daarom wordt bij het plaatsen van vloertegels ook een voegbreedte van minimaal 2 mm geadviseerd. Dit is een geschikte voegafstand voor bijvoorbeeld vloertegels van 60 x 60 cm, maar het mag dus ook zeker breder voor de beste hechting.