In Duitsland wordt btw ook wel Mehrwertsteuer genoemd (MwSt). Net als in Nederland geldt het standaardtarief voor de meeste producten. Het Duitse btw tarief van 19% is het standaardtarief, het algemene tarief. Daarnaast heeft de Duitse regering 7% btw als laagtarief bepaald voor bijvoorbeeld voeding, boeken en water.
De lidstaat met het laagste btw-tarief is Luxemburg met een common law-tarief van 17%. Hongarije is de lidstaat die het hoogste btw-tarief toepast met een common law-tarief van 27%. Het gemiddelde tarief in de EU en het VK is ongeveer 21%.
Laag tarief is 7 %, dit is het tarief voor onder andere water, sommige etenswaren, boeken, landbouw, hotels en sport. Nul tarief is 0%, dit is het tarief voor internationale handel (export) en internationaal vervoer.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Btw (belasting over de toegevoegde waarde) of omzetbelasting is een indirecte verbruiksbelasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. In België bestaat de btw sinds 1 januari 1971.
In Amerika kent men geen BTW of VAT.
Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent). De vijf lidstaten met de laagste belastingdruk liggen allen in Oost-Europa.
Voorbeelden van landen die geen inkomstenbelasting heffen zijn onder meer de Bahamas, de Kaaimaneilanden, Monaco, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Om in één van deze landen een verblijfsvergunning te krijgen is meestal een investering vereist die kan oplopen van honderdduizenden tot enkele miljoenen euro's.
De belastingdruk is in Frankrijk het hoogst met 46,1%. Daarna komt Denemarken met 44,9% en België met 44,8%. Andere Europese landen waar een groter gedeelte van het bruto binnenlands product (BBP) naar de overheid gaat zijn Zweden, Finland, Oostenrijk, Italië, Luxemburg en Noorwegen.
U kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. Wij sturen uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt.
Op restaurant betaal je bijvoorbeeld 12% btw op je maaltijd en 21% op je drankje. Voor een afhaalmaaltijd of een levering aan huis is het gangbare tarief 6%. Al moet er voor bepaalde luxevoedingsproducten, zoals kreeft en kaviaar, altijd 21% btw betaald worden.
In Nederland zijn er 3 btw-tarieven: 0%-tarief. 9%-tarief. 21%-tarief.
BTW Tarieven Spanje
Het algemene BTW tarief in Spanje is de afgelopen jaren verhoogd van 16% tot 21%. Er is een verlaagd tarief van 10%, onder andere voor onroerend goed, en een bijzonder tarief van 4%. Dit laatste is alleen in uitzonderingsgevallen van toepassing.
Het btw-tarief in Oostenrijk is sinds 1992 20%. Voor goederen zoals voedsel, medicijnen, boeken, landbouwproducten en culturele evenementen geldt een verlaagd tarief van 5%.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
21% voor kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding; 21% voor alle dranken – frisdranken, koffie en alcohol – die je in je zaak schenkt.
Voor de volgende goederen mag u het verlaagde tarief van 9% toepassen: voedingsmiddelen. water.
De BTW op broedeieren bedraagt sinds 1 januari 2018 21 procent in plaats van 6 procent. Afnemers van broedeieren moeten sinds die datum dus meer betalen voor broedeieren.
De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Voorbeelden zijn groente & fruit, vlees & vleeswaren, zuivel, brood, soepen & sauzen, pasta & rijst, snoepgoed, chips & noten, chocola- sap & siroop, frisdrank, bakproducten en voedingspreparaten & supplementen. Voor deze voedingsmiddelen geldt het standaard btw-tarief van 21%.