Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken.Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.
Voor normale ruimtes kunt u Ytong blokken van 70 mm (niet dragende binnenwanden) en 100 mm (dragende muur). Voor alle varianten geldt dat u bij de eerste rij cellenbetonblokken (gasbetonblokken) alleen tussen de blokken de verticale voeg verlijmd van ongeveer 4 mm.
Door de eerste rij Ytong blokken in waterdichte mortel te leggen en de blokken later ook een waterdichte cement finishlaag te geven, zorgt u dat Ytong muren en andere objecten effectief worden beschermd tegen optrekkend en indringend water.
In ons assortiment vindt u cellenbetonblokken in verschillende afmetingen. De hoogte verschilt, beginnend bij 200 tot 400 millimeter. De diktemaat begint bij 50mm en kan worden gekocht tot een diktemaat van 150 millimeter.
Wanneer het een dragende muur wordt, verdient het aanbeveling een vakman te raadplegen over de draagkracht van de muur. Dat bepaalt namelijk de dikte van de Ytong blokken. De blokken variëren tussen 5 en 10 cm. Afhankelijk van de dikte wordt ook meer lijm gebruikt.
Cellenbeton, ook wel bekend als gasbeton of Ytong (merk), is een akoestisch en thermisch isolerend bouwmateriaal dat gemaakt wordt van een samenstelling van kalk, cement, kwartszand, water en beetje aluminiumpoeder.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Ytong blokken zijn minder geschikt voor een buitenmuur.
Ytongblokken zijn blokken gemaakt van cellenbeton/gasbeton. Het is een duurzaam product, bestaande uit zand, kalk en water. Het materiaal is licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Tegelijkertijd zijn de gasbetonblokken sterk genoeg om zowel in een dragende als niet-dragende constructie te dienen.
Hoe betegel ik een Ytong binnenmuur? Het betegelen van een Ytong wand kan op twee manieren: rechtstreeks of nadat de muur eerst bepleisterd werd. De tegels worden rechtstreeks met een geschikte elastische lijm tegen de Ytong muur aangebracht. Voor tegels groter dan 400 cm2 dubbel kleven.
De blokken worden gebruikt voor zowel dragende als niet-dragende binnen- en buitenmuren (buitenmuren altijd isoleren aan buitenzijde en pleisteren; geen cellenbeton toepassen als buitenblad in een spouwmuur). Vuistregels dikte blokken cellenbeton: niet-dragende wanden >= 70 mm dik en dragende wanden >= 100 mm dik.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Cellenbeton biedt goede thermische isolatie, terwijl kalkzandsteen een lage tot geen thermische isolatie biedt. Cellenbetonblokken zijn licht van gewicht en makkelijk en snel te verwerken, terwijl kalkzandsteenblokken zwaar zijn en moeilijker te verwerken zijn.
De volumieke massa van droog cellenbeton varieert van 300 tot 800 kg/m3 (normaal beton tot ca. 2400 kg/m3) met een druksterkte van 2 tot 6 N/mm2.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
Ytong is een samenstelling van water, zand en lucht, zodat het hierdoor zowel de eigenschappen van een steenachtig materiaal verkrijgt (duurzaam, hard, onvervormbaar, onrotbaar, onontvlambaar en drukvast) als die van een isolatiemateriaal (gesloten cellen met lucht gevuld geeft de beste isolatie).
Door de unieke structuur van cellenbeton biedt Ytong de optimale brandveiligheid. Bij een eventuele brand behoudt cellenbeton al zijn eigenschappen. Ytong blokken zijn onontvlambaar, onbrandbaar, vervormen niet, scheiden geen giftige gassen af.
Ytong is ideaal isolatiemateriaal, ongevoelig voor vocht, brandwerend en vorstbestendig.
Bouw brandveilig met Ytong
Ytong blokken zijn onontvlambaar, onbrandbaar, vervormen niet, scheiden geen giftige gassen af.
Voor een gipswand en een wand van gasbeton adviseren wij om een tv-beugel te kiezen die vlak tegen de wand wordt gemonteerd. Bij uittrekbare tv-beugels wordt de televisie namelijk verder van de wand getrokken, waardoor meer gewicht aan de wand komt te hangen.
Gasbetonschroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat je ze gebruikt voor gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton. Deze schroeven kun je zowel met als zonder voorboren monteren. Kies je ervoor om wel voor te boren, dan krijg je een spanningsvrije montage.
Het oppervlak van de Ytong cellenbeton blijft daardoor wél geschikt voor bijvoorbeeld een verf- of stuclaag.