Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Opbakken. De makkelijkste manier is opbakken. Heerlijk in de roomboter in een pannetje óf door een beslagje halen en frituren. Eet ze zo als borrelhapje of serveer met wat knoflook– of whiskey-cocktailsaus.
Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Temperatuur is één van de belangrijkste factoren. Hoe je de mosselen ook koopt, bewaar ze altijd onder de 7 graden. Leg een zak of bak mosselen dus niet te lang in een warme auto. Een tasje of zak mosselen moet je altijd iets open zetten.
Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Vers gekookte mosselen kan je zorgvuldig uit de schelp halen, laten afkoelen en vervolgens zo snel mogelijk invriezen. Probeer de weekdiertjes goed afgesloten te bewaren zodat ze zo weinig mogelijk smaak verliezen.
Zorg er daarom voor dat er voldoende lucht in de verpakking kan komen. Zitten ze vers in een zak, laat deze iets open. Zitten ze in een afgesloten plastic bak, prik er dan met een vork gaatjes in. Het is absoluut verkeerd om mosselen in een bak water te bewaren.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Mosselen die open zijn, kunnen niet meer worden gebruikt omdat ze niet goed zijn. Wanneer u mosselen uit de verpakking haalt, kunt u het beste onmiddellijk de goede van de slechte scheiden voordat u ze kookt.
Om toch een antwoord te geven op je vraag kan je stellen dat mosselen die gekoeld en vochtig bewaard worden ongeveer 7 dagen kunnen overleven zonder water.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Mosselen eet je zonder mes en vork; je haalt ze uit de schelp met een andere lege schelp. 2. Van een kilo mosselen in de schelp blijft ongeveer 300 tot 400 gram vlees over. Dat is voldoende voor een hoofdgerecht voor een persoon.
Ze zijn zo onmogelijk lekker van zichzelf, daar kan geen kok wat aan verbeteren. Neem een handvol mosselen, gooi ze in een diep bord en zet ze enkele seconden in de magnetron. Klaar.
Behalve melk, wordt soms ook bloem toegevoegd aan het spoelwater van mosselen. Eigenlijk om dezelfde redenen: de mossel neemt de bloem op en spuwt het zand uit, en ze wordt er dik en blank van. Ook deze behandeling is overbodig.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.
Het kookvocht van de mossels kan je invriezen en gebruiken in allerlei bereidingen (vb. vissaus of als basis voor vissoep).
De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Met mosselen kan volop gevarieerd worden. 1 kilo mosselschelpen bevat ongeveer 200 gram mosselvlees. Eet men mosselen traditioneel dan wordt uitgegaan van 1 kilo mosselschelpen per persoon. Bij gebruik van mosselen in andere gerechten volstaat 100 gram mosselvlees per persoon.
Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.