Plant de druif schuin in de grond zodat de ent 10 cm vanaf de muur staat en de wortels 30 cm. De ent moet net boven de grond uitkomen, zorg voor een ruim plantgat zodat de wortels gelijkmatig kunnen worden uitgespreid.
Druiven moeten voldoende diep kunnen wortelen. Dit is een voorwaarde voor een harmonische groei en goede weerstand tegen schimmelziekten. Druiven hebben wortels die diep de grond in gaan. Wanneer de grond verdicht is, kan losmaken noodzakelijk zijn.
Ze wortelen diep (ze hebben wortelpennen) en bij het uitgraven kunnen de wortels beschadigd raken. Probeer zoveel mogelijk van de wortelstok heel te houden. Vaak zijn druiven, net als rozen, geënt op een wortelstok.
De wortels van de wijnstokken kunnen met de jaren tot 15 meter in de grond doordringen. Daarom mogen er geen beperkingen zijn door ondoordringbare gesteentelagen in de ondergrond. Wateroverlast is schadelijk voor de wijn.
Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond. Druk daarna de grond rondom de plant voorzichtig aan. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat je de hoofdtakken gaat aanbinden. Plant je druiven minimaal twee meter van elkaar en 25 centimeter van de muur of schutting.
Op de Etna op Sicilië staan planten van meer dan 200 jaar oud. Lang had een druif in Alto Adige het record in handen. In kasteel Katzenzungen bij het plaatsje Prissiano staat een struik van meer dan 350 jaar oud. Nu is er naar alle waarschijnlijk een nog oudere gevonden in Slovenië.
Je kan de druif planten van september tot maart (als het niet vriest). De eerste twee jaar heb je waarschijnlijk geen oogst, in jaar drie kunnen de meeste druivensoorten eind september/begin oktober geoogst worden. Lees hier hoe je druiven het beste kunt verzorgen.
Een druif verplaatsen kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplaatsen is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand.
Het leiden van de druif zal moeten gebeuren met touw. Je kunt in de bouwmarkt touw kopen wat UV- en waterbestendig is. Dit is wit, dun touw, maar sterk genoeg. Hiermee richt je geen schade aan.
Een druif groeit krachtig genoeg om breder te worden dan dat, maar met goed snoeien kan kleiner ook. Er zijn kleine verschillen in de groeisnelheid van rassen, maar álle druiven groeien hard. Een druivenplant kan groeien op schuttingen en langs hekken, maar heeft wel iets nodig om tegen te klimmen.
De takken die je niet vastzet, snoei je weg. Knip daarna de zijtakjes op de hoofdranken tot 10 cm weg. De jaren daarna knip je alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen.
Druiven groeien in elke goed ontwaterende tuingrond, met voldoende humeus materiaal. Ze hebben een hekel aan natte voeten, zware klei of echt zure grond. Het beste groeien ze op een kalkrijke, kleiachtige grond, of een humushoudende zandgrond.
Als het blad eraf is, kun je de structuur van de plant goed zien. De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen (verdikkingen). Het zijn die zijtakjes waarop de druif in het voorjaar weer gaat uitlopen.
De Leon Millot is een goed ziekteresistent druivenras; dit ras is vroeg rijp en geheel resistent tegen bijna alle ziekten. Alleen met zeer slechte omstandigheden kan meeldauw voorkomen. Dit ras is zeer geschikt voor een kouder klimaat zoals Nederland, en geeft een lekkere bordeauxachtige wijn met een dieprode kleur.
Een wijnstok begint na vier jaar vruchten te dragen, maar een kwaliteitsbewuste wijnbouwer zal pas vanaf het zevende jaar oogsten voor zijn beste wijn. Tussen twintig en veertig jaar is de wijnstok op zijn best. Hoewel hij ouder kan worden, neemt na veertig jaar de opbrengst af.
De druif houdt van de zon en van niet teveel wind. Tegen een muur of schutting op het zuiden is daarom een prima plek. Druiven houden van kalkrijke, humusrijke en kleiachtige grond en niet van natte voeten. Geef de druif ook voldoende ruimte, want hij kan flink groeien!
Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien? De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.
Druiven snoeien: jaar 1
Nadat je in de winter of het voorjaar de druif hebt geplant, kun je de druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen.
Vermijd moerasgrond en schaduw
Een druif in de grond planten kan bijna overal. Enkel een overmaat aan schaduw en een te natte standplaats zijn te mijden. Druivelaars staan helemaal niet graag met hun voeten in het water.
Het is een blauwe druif met een fijne en zoete smaak die al vroeg rijp is. Deze druivenplant groeit snel. De zijranken kunnen in één jaar wel zeven meter lang worden.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
Plant de druif net zo diep als hij op de kwekerij stond. Druk daarna de grond rondom de plant voorzichtig aan. Laat de grond eerst enkele weken inklinken voordat je de hoofdtakken gaat aanbinden. Plant je druiven minimaal twee meter van elkaar en 25 centimeter van de muur of schutting.
Doet je druif het niet zo goed? Geef je druif een extra groei boost. In mei kan je de druif extra water geven en hem daarmee flink laten groeien. Iedere dag een emmer.
Door druiven te snoeien en krenten krijgt deze mooie grote trossen. Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven. Als u een druif in de tuin hebt, zullen de trosjes in juni al goed te zien zijn en zullen de druiven snel opzwellen.
- Te natte en/of te koude grond in het voorjaar. - Verzwakte plant door onvoldoende voedingsstoffen of door een aantasting van de pokkenmijt. - Slechte standplaats. Een noorden en westenmuur zijn voor de meeste druivenrassen niet bruikbaar.