De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
De temperatuur van de whisky is een belangrijk aspect. Bier bewaar je in de koelkast maar whisky dus écht niet! Het beste is een constante kamertemperatuur van 15 tot 18 graden. Bij een te hoge temperatuur kan de whisky uitzetten waardoor het in contact komt met de kurk.
Temperatuur. Als je Whisky gaat serveren, is het belangrijk dat die op een goede temperatuur is. Whisky kan je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Houdbaarheid van whisky na openen
Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Leeftijd
Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
Net zoals oudere flessen wijn doorgaans voor hogere prijzen over de toonbank gaan, draagt dit bij whisky ook bij aan de kwaliteit. Zodra de whisky gebotteld wordt, stopt dit proces echter. Wanneer je whisky in een niet-geopende fles laat, is deze in principe onbeperkt houdbaar.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
Probeer whisky op een plek te bewaren waar de temperatuur tussen de 15 en 20° C blijft. Het koelen van je whisky of het bewaren in de vriezer kan geen kwaad, maar whisky is minder smaakvol en aromatisch als het koud is.
Zeker. Een standaardglas alcohol leidt tot ongeveer 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen. In horeca-gelegenheden is elk glas alcohol in principe even sterk. Dus 1 glas whisky is afgestemd om dezelfde hoeveelheid alcohol te bevatten als 1 glas bier of 1 glas wijn.
Whiskey blijft in een karaf net zolang goed als in de fles, 1 tot 2 jaar. De kwaliteit van de whiskey wordt niet aangetast in de karaf als je let op de volgende 3 punten: Zorg dat de karaf groot genoeg is voor de hele fles. Hierdoor hoeft niks van de whiskey verspeelt te worden.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes
Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid 'goed' cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.
De whiskey wordt na distillatie namelijk gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool, wat zorgt voor de bekende zachtheid. Jack Daniel's Tennessee Whiskey kent een licht fruitige mix van karamel, vanille, specerijen en geroosterd eiken.
Deze week: een warme bourbon. Dat whisky enorm goed kan branden, weten ze bij de Heaven Hill distillery in Kentucky, die in 1996 tot de grond toe afbrandde. Miljoenen liters bourbon gingen in rook op, in wat de grootste whiskybrand in de geschiedenis was.
BEREIDING. Vul een copa glas met ijsblokjes. Voeg 30 ml Ballantine's Whisky, 15 ml Licor 43 en 15 ml vers citroensap toe. Vul het glas vervolgens op met 100 ml Spa Marie-Henriette (sodawater), roer en garneer met 2 schijfjes sinaasappel.