Een kreeft heeft geen noemenswaardige hersenen en wat je haar 'intelligentie' kan noemen, zit meer verspreid over haar hele zenuwstelsel. Om een kreeft dood te krijgen, moet je dus dat hele zenuwstelsel uitschakelen en dat zou wel eens het snelste kunnen gaan door hem te koken.
Kreeft: Kreeften bezitten een intrapersoonlijke intelligentie. Dit betekent dat ze heel goed zijn in zelfreflectie en veel zelfkennis hebben. Ze weten wat ze willen, wat ze wel of niet kunnen en hoe ze beter kunnen worden op gebieden waarin ze nog niet goed zijn.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Krabben, kreeften en octopussen kunnen lijden en pijn ervaren, blijkt uit onderzoek dat de Britse overheid heeft laten uitvoeren. Uit een studie door onderzoekers van de London School of Economics (LSE) blijkt dat er "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat tienpotige schaaldieren en koppotige weekdieren gevoel hebben.
Het beste advies voor het doden van kreeften is afkomstig van marine biologen. Zij raden aan kreeften voor de slacht een half uurtje onder te dompelen in ijskoud zout water. Liefst zo zout als de zee, dat is zo'n 30 gram zout per liter water.
Het enige wat je tegenzit is het idee van een gillende kreeft als je hem in het water stopt. Want het is nu eenmaal zo dat je zo'n beestje levend kookt. Maar eigenlijk het is niet de kreeft die je hoort gillen, het geluid wat je hoort is de stoom van het kokende water wat ontsnapt uit de schaal van de kreeft.
Chefkok Harry Sprengers is duidelijk: "Kreeften beleven geen pijn. Ze in kokend water gooien is een relatief 'humane' oplossing. Ze gaan snel dood." Volgens Sprengers heeft deze manier van koken een belangrijk voordeel: "Het is goed voor de smaak om kreeften zo vers mogelijk te bereiden."
“Kreeften verjaren net zoals de meest andere organismen, maar sommige kreeften hebben echter een buitengewoon lange levensduur. De Amerikaanse kreeft bijvoorbeeld kan minstens 100 jaar oud worden, wat meer dan vijf keer de levensduur is van de Caribische kreeft, die haalt vaak niet eens de 20 jaar.”
Rood wordt een kreeft pas als hij wordt gekookt. Dit is een van de grootste kleurveranderingen die de natuur kent. Het is bekend dat in kreeften een eiwit zit (crustacyanine), met daarin steeds twee moleculen van een caroteen-achtige rode kleurstof: astaxanthine.
Voordat de kreeft op het menu van dure restaurants terechtkwam, was hij goedkoop blikvoer voor het volk. Maar door overbevissing werden de schaaldieren schaars en steeg de prijs. Ook sushi, foie gras en oesters begonnen hun leven als volksvoer.
De Kreeft zal niet genoeg bevestiging krijgen van de Boogschutter. De Boogschutter kom onbetrouwbaar en roekeloos over op de Kreeft. Om deze relatie te laten werken dienen beide zich 101% in te zetten. De Kreeft dient te leren loslaten en de Boogschutter moet zich meer binden.
Een van de afknappers bij het sterrenbeeld Kreeft is een partner die niet goed emoties kan tonen. Daarnaast vind je het belangrijk om met je wederhelft over gevoel te kunnen praten. Aan een sterke emotionele band hecht jij in een relatie heel veel waarde.
Het waterteken Kreeft weet je voor zich te winnen door met ernst en fijngevoeligheid je gevoelens te erkennen. Het is een hele speciale manier van flirten: ze proberen uit te vogelen hoe jij je écht voelt over het leven. En door hun lieve, niet-oordelende toon stellen mensen zich snel open tegenover een Kreeft.
Als een Kreeft zich eenmaal tot je aangetrokken voelt, dan zal hij merkbaar bezitterig worden. Als je zijn groeiende aantrekkingskracht wilt koesteren, dan moet je wel een manier vinden om met zijn invasie in jouw persoonlijke ruimte om te gaan. Duw je hem weg, dan kan het zijn dat hij voor altijd wegblijft.
Geschikte beroepen: psychotherapeut, arts, verpleegster, projectontwikkelaar en kok. Kreeftige lichaamsdelen zijn de borst en de buik. Je bent een emotionele eter, wat kan leiden tot een vreemde relatie met lichaam en voedsel. Wees alsjeblieft een beetje lief voor jezelf, Kreeft.
Het zenuwstelsel van de kreeft is volledig anders dan die van de mens, zegt Fransen. "Ze hebben een touwladderzenuwstelsel, meer vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld insecten. Een bundeling van functies in de hersenen zoals bij de mens is niet aanwezig."
Spoel ze gelijk af onder koud water. Leg de hele kreeften op schalen op tafel, geef iedereen wat kreeftenbestek (of een notenkraker, werkt ook!) en serveer met schaaltjes aïoli en partjes citroen. Feest!
Ze lijden dus anders pijn dan mensen of zoogdieren, maar dat betekent dus niet dat ze geen pijn hebben. "We weten dat ze antennes op hun kop hebben waarmee ze kunnen voelen en kwalijke prikkels kunnen ervaren", zegt Flik.
“Ze bijten je vinger er niet af, maar ze kunnen je wel lelijk verwonden.” Onze schamele vangst is niet consumptieklaar. Een kreeft moet een tijdje in schoon water verblijven, krijgt daar niets meer te eten.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Een kreeft heeft ook weinig aan ogen, want hij leeft op de bodem van de zee in totale duisternis.
Minimaal 12 dagen wederom zonder eten in smalle compartimenten en zonder enige vorm van bewegingsruimte. Canada is goed voor meer dan 60% van de vrachten van kreeften in Noord-Amerika en levert meer dan de helft van het wereldaanbod aan kreeft.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Met de smaak van kreeft krijg je een soort van twee smaken ineen. Je ervaart de zoetheid van mager vlees maar tegelijkertijd ook het knapperige van de vezels van de pezen. De smaak van kreeft kan worden vergeleken met die van een krab. Het is echter nog steeds niet vergelijkbaar.