U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water.
Als je merkt dat een cliënt problemen heeft met slikken, mag je niet zomaar tabletten of capsules fijnmalen of openmaken. Zoals je wellicht weet, kan dit tot levensbedreigende situaties leiden bij de cliënt. Dat komt doordat sommige tabletten of capsules een vertraagde afgifte hebben.
Bij een capsule kun je vaak de twee helften uit elkaar halen en de poeder in een glas water of door je voeding oplossen. Alleen in het geval van probiotica kun je dit beter niet doen.
Capsules zijn populair, omdat het vullen ervan vrij gemakkelijk is en omdat de meeste patiënten de capsules gemakkelijk kunnen doorslikken. Bij slikproblemen is het vaak mogelijk de capsule te openen en de inhoud op een lepel vla of jam in te nemen.
Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen.
Hoewel het afhangt van de ingrediënten, zijn tabletten over het algemeen goedkoper dan capsules. Bovendien zijn ze stabieler en hebben ze een langere houdbaarheidsdatum. Een enkele tablet kan een hogere dosis van een bepaald ingrediënt bevatten dan een enkele capsule.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
Door de warmte kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in uw maag zit. Dat is niet erg, maar je kunt er wel een nasmaak van krijgen. Probeer er ook niet op te kauwen, dit zorgt voor een vieze smaak. Dat geldt natuurlijk niet voor kauwtabletten, deze zijn speciaal gemaakt om op te kauwen.
Wat te doen? Een tablet of een capsule doorslikken gaat het beste als het kind de tablet of capsule op de tong legt en meteen daarna een slok water neemt. Als het kind het hoofd bij het slikken een beetje naar voren buigt, glijdt de tablet soepel naar binnen en blijft hij niet achter in de keel plakken.
Door de tablet in de pillen vermaler te plaatsen en de schroefdop aan te draaien, zal een pil of tablet worden vergruisd tot poeder. Extra tabletten en pillen kunnen worden bewaard in de opbergbox. De pil vergruizer kan gemakkelijk schoon worden gemaakt.
De capsules lossen op in de maag of dunne darm waar de werkzame stoffen vervolgens vrijkomen. De meeste mensen vinden capsules makkelijker in te nemen dan tabletten. Mocht dit nog steeds lastig zijn, dan kunnen capsules meestal worden opengemaakt om de inhoud met wat water of een maaltijd in te nemen.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
Dat doe je als volgt: neem het medicijn in met een slok water, buig dan je hoofd en slik het medicijn door. Daarna drink je nog wat water. De reden dat dit soepeler gaat, is dat je zo geen lucht mee slikt. Als innemen met water een probleem is, kun je het proberen met een lepel yoghurt, vla, appelmoes of jam.
Enkele geneesmiddelen die niet mogen geplet worden, zijn: Adalat Oros®, Biclar UNO®, MS Contin®, Selozok®, Tegretol CR®. Dit betekent echter niet dat een vorm met vertraagde afgifte niet kan gedeeld worden.
De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.
Medicijnen worden niet meegegeven aan kinderen onder 12 jaar. Afhankelijk van het soort medicijn, kan de apotheker ook bepalen dat bepaalde medicijnen boven die leeftijd niet aan kinderen worden meegegeven. Deze medicijnen moeten door een volwassene worden opgehaald.
1. De slikgel is dik en soepel en zorgt ervoor dat u uw pillen en capsules gemakkelijk (door)slikt en dat ze vervolgens snel hun weg vinden via de slokdarm naar de maag. 2. Gloup orignal bevochtigt de slijmvliezen in de mond- en keelholte.
De reden dat je erop moet kauwen is omdat je er san geen water bij hoeft te gebruiken. Gemak dus. Je stopt het makkelijk in je tas en je zou ze k Overal mee heen kunnen nemen. En het zijn vaak lekkere smaakjes dus is het ook wel lekker op op te kauwen.
Capsules zijn kleine kokertjes van gelatine of een ander vrij stevig materiaal, die zijn gevuld met de werkzame stoffen. Het gelatine-omhulsel lost op in de maag of dunne darm waardoor de werkzame bestanddelen daar vrijkomen.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.
Tabletten: slik de tablet in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Tabletten met verlengde afgifte (te herkennen aan XR): slik de tablet in zijn geheel door zonder te kauwen. Deze tabletten mogen niet met voedsel worden ingenomen. Neem deze tabletten minstens 1 uur voor het eten in.
Dit gebeurt meestal in de dunne darm, het stuk tussen de maag en de dikke darm. Sommige geneesmiddelen worden heel snel opgenomen, andere heel langzaam. Paracetamol wordt heel snel opgenomen, het begint na een kwartiertje al te werken. Maar er zijn ook geneesmiddelen die er uren over doen om opgenomen te worden.