Op een koele plek kun je clementines tot wel 10 dagen bewaren.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Houdbaarheid Mandarijnen
Op de fruitschaal 1 tot maximaal twee weken, maar leg niet te veel mandarijnen op de fruitschaal i.v.m. mogelijk uitdrogen. In de koelkast 2 tot 3 weken, mits deze afgedekt worden. Want ook in een koelkast kan het fruit uitdrogen.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Clementines bestaan grotendeels uit water en bevatten weinig calorieën (16kcal per stuk). Ze zijn makkelijk te pellen, in partjes te verdelen en plakken niet. Ze bevatten net als andere citrusvruchten veel vitamine C. 2 clementines zijn zelfs genoeg om aan je dagelijkse behoefte van deze vitamine te voldoen.
1. Stimuleert het immuunsysteem. Als je elke dag twee clementines eet, heb je al de helft van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C stimuleert ons immuunsysteem en zorgt er dus voor dat we goed gewapend zijn tegen alle ziektes en bacteriën die in de lucht hangen tijdens deze koude dagen.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Clementine is afgeleid van Clemens. Clemens is een jongensnaam uit het Latijn en betekent 'zachtmoedig, toegevend, genadig', het woord clementie komt hier ook vandaan. Al vroeg in de middeleeuwen was de naam bekend, er is een vermelding uit 830 van een monnik met de naam Clemens.
Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten verschillende andere vitaminen en mineralen, met name thiamine en foliumzuur. Clementines zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, die de gezondheid en het uiterlijk van je huid kunnen helpen verbeteren. Ze kunnen ook helpen je vezelinname te stimuleren.
Leanri, een hoogwaardige mutatie van Clementina en Murcott, is rood-oranje van kleur, heeft een mooie ronde vorm, een zeer gladde schil en is pitloos.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Zacht fruit
Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Met 85% watergehalte is de clementine een uitstekende dorstlesser. Tegelijk is hij ook zeer caloriearm, maar 16 kcal per stuk.
Minneola's zijn gemakkelijk te schillen, zodat je de partjes vervolgens zo kunt eten of verder kunt verwerken. Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.
Ze zijn zoet, hebben geen pitjes en zijn wat moeilijker te pellen. De mandarijnen zonder blad, zijn gewoon mandarijnen. Die zijn wat zuurder en zitten losser in hun velletje waardoor ze makkelijker te pellen zijn. Ook bevatten deze wel pitjes.”
De Clementine is veruit de populairste mandarijn. Ze zijn lekker fris zoet, makkelijk te schillen, bevatten nagenoeg nooit geen pitjes en zijn lekker sappig. Waar komt de Clementine vandaan: De Clementine komt onder andere uit Italië, Spanje, Algerije en Marokko.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
4: Goed voor je stoelgang en darmflora
Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang. Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …