Wolluis verspreidt zich snel en makkelijk. Dit kan zowel gaan via luchtstromen (denk aan tocht) als via kruisbesmetting. Je kunt de wolluis bijvoorbeeld makkelijk op je kleding meedragen en zo je andere kamerplanten besmetten. Planten die op de tocht staan, zijn vatbaarder voor wolluizen.
De wolluis is niet schadelijk voor de mensen gezondheid.
Ze worden aangetrokken door vocht. Of ze nou al aanwezig waren in je tuin, of mee zijn gekomen met een (nieuwe) kamerplant, wolluizen worden in ieder geval sterk aangetrokken tot vocht. Wanneer er dus vorming van deze luis op je plant is kan het goed zijn dat deze plant teveel water krijgt en dus ook afgeeft.
Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep. Een mengsel van water met bijvoorbeeld spiritus of een alcoholoplossing kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
In de wintermaanden is de Wolluis te bestrijden door de planten in te spuiten met een mengsel van 12 gram paraffineolie per liter water. Ook 50% water en 50% alcohol mengsels zijn een goede manier om de insecten te bestrijden. Wat ook een oplossing is, de Wolluizen te bespuiten met een mengsel van water en spiritus.
De wolluis is zowel op binnen- als buitenplanten te vinden. Het vervelende aan deze beestjes is dat ze je planten erg doen verslechteren, waardoor ze uiteindelijk dood kunnen gaan.
Wolluizen verplaatsen zich meestal via de luchtstroom. De witte afscheiding bevat eitjes die makkelijk door de wind worden opgepikt, en zodra ze op jouw plant vallen, zit je met wolluizen. Planten die in de tocht staan, zijn er dus gevoeliger voor.
Lieveheersbeestjes zijn de meest effectieve bestrijding tegen wolluis! De Cryptolaemus Montrouzieri lieveheersbeestjes zijn zwartbruin van kleur. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes zijn verzot op wolluis en eten er wel zo'n 30-70 per dag!
De makkelijkste manier om van wolluizen af te komen is door gebruik te maken van zijn natuurlijke vijand: het lieveheersbeestje. Lieveheersbeestjes zijn de luizen als lekkernij, en zullen dus vanzelf de plaag opeten.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Ondervoeding. Doordat wolluizen het eten van de plant opzuigen, kan de plant ondervoed raken. Dit gebeurt alleen als de wolluizen met veel zijn. Ben je er op tijd bij, dan kan je schade makkelijk voorkomen.
Wolluis is een klein insect dat er uitziet als een witte schimmel. Ik krijg dan ook vaak foto's van mensen die denken dat er witte schimmel in hun plant zit, terwijl dat eigenlijk wolluis is. Het wolletje gebruikt de luis als bescherming en als je dat wegtrekt, zie je vaak dat het toch om een beestje gaat.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.
Het ziet eruit als witte pluisjes en de beestjes zelf zijn wit met strepen over hun rug en kleine witte pootjes. Helaas is deze plaag heel lastig te bestrijden, de wolluis kan wel tegen temperaturen tot -40 graden.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Hoe ontstaat wolluis? Wolluis is een luis die op de plant komt door luchtstromen. Je kunt dus wolluis voorkomen door de planten in huis niet op een plek te zetten met tocht. Verder is het enige wat je kunt doen zo af en toe controleren of jouw plant besmet is met wolluis.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Maar ja, waar zijn bladluizen nou eigenlijk goed voor? Ze zuigen met een piepklein zuigsnuitje sappen uit een plant. Dat kan uit een steeltje zijn, een blad, een bloemknop, zelfs uit mijn roze rozenblaadjes wordt gezogen.
Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
“Bladluizen zitten aan de onderkant, omdat ze daar beschut zijn tegen de zon, maar vooral tegen de regen”, zegt hoogleraar entomologie Marcel Dicke van Wageningen University.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Een veelgebruikt huishoudelijk middel om de wolluizen te bestrijden is spiritus. Dit kun je bijvoorbeeld op een wattenstaafje druppelen en hiermee de wolluizen verwijderen. De enige manier waarop het handmatig verwijderen van wolluizen effectief is, is door ze echt compleet te verwijderen.
Je kunt de wolluis op verschillende manieren bestrijden. Kies er bijvoorbeeld voor om jouw planten met een krachtige plantenspuit met water te besproeien, zodat de luizen en eitjes van de plant afglijden. Spuit de plant elke dag, totdat de wolluizen verdwenen zijn.
In oktober en november verspreiden de gevleugelde bloedluizen zich. De kolonies kunnen behandeld worden met een fijne schildersborstel (kwast) groene zeep of plantaardige olie te smeren. Op jonge twijgen kan een straal ijskoud water ook wel helpen.