Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren. Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt.
Gesloten bloemknoppen verdragen een lichte nachtvorst. Perenbomen bloeien vroeger dan appelbomen en zijn dan ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen. Kiwibessen (Actinidia arguta) in winterrust (= zonder bladeren) verdragen vorst tot -20°C.
Nachtvorst perenboom te lijf met doeken
Wanneer je een kleine boom hebt, dan zou je deze kunnen inpakken met vliesdoek. Dit vliesdoek is 50 meter x 2 meter. Genoeg voor een paar bomen en/of de aardbeien. Want die laatste moeten bij late vorst ook afgedekt worden.
Bomen tegen vorst beschermen kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom te strooien, maar kan je er ook voor kiezen om de bladeren van de boom rondom de wortel te laten liggen. Hierdoor wordt de boom op de meest natuurlijke wijze beschermd.
Strooi in de winter een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom; Plaats bomen in een pot gedurende de wintermaanden binnen; Zorg bij een boom in een pot voor goede isolatie in de pot; Fruitbomen beschermen tegen vorst door de bomen te besproeien, zodat een ijslaagje om de jonge knoppen ontstaat.
Leg een vliesdoek over de wortels, en ze hebben er geen last van. Ook koolplanten kun je beschermen tegen ongedierte. Leg je een vliesdoek over de planten, dan kan het koolwitje er niet onderdoor, en heeft ze dus niet de kans om haar eieren onder te bladeren te leggen.
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Appelbomen en perenbomen worden van bovenaf beregend, zo is de bloesem beschermd tegen de vrieskou.
Beregenen. Het beschermen van de knoppen gebeurt meestal met behulp van water. Door tijdens de vorst de bomen te besproeien ontstaat een ijslaagje om de jonge knoppen. Het ijs werkt beschermend tegen de vorst en functioneert als een soort jasje dat om de knop komt te zitten.
Vooral Haspengouw en het Hageland veranderen tijdens de lente in prachtige landschappen met overal bloesemende bomen. Maar die jonge bloesems zijn teer en niet goed bestand tegen vrieskou. Negatieve temperaturen zorgen voor minder vruchten (kersen, appelen, peren, ...) en dus een lagere opbrengst.
"Het wordt gevaarlijk als het 's avonds gaat sneeuwen, die sneeuw blijft tussen de bloesem liggen én het gaat vriezen. Dan kan het wel kouder dan 0 graden worden. In het ergste geval bevriest de bloesem." Toch blijft hij positief: "Als het sneeuwt, vriest het meestal niet.
Je kunt je kersenbomen ook met geluid beschermen tegen vogels. Zo zijn er knalapparaten, zoals de Scatterbird. Deze zijn zeer effectief in het beschermen van kersen tegen duiven en vogels. Een andere optie is het gebruik van strak gespannen fluitlint tussen palen, bij voorkeur boven de kersenbomen.
Tijdens harde winters kunnen deze dormante, of “slapende” planten vorst verdragen tot -25°C en zelfs nog kouder. Maar eens dat de knoppen tevoorschijn komen worden ze gevoeliger.
Zo gauw de temperatuur richting het vriespunt gaat is het 'alle hens aan dek' om de tere kersenbloesem in de boomgaard te beschermen tegen vorst. Anders dan bij appel- en perenbomen kunnen kersenbomen vanwege het risico van rotten niet nat worden gesproeid bij dreigende nachtvorst.
Er bestaan verschillende gradaties vorst: lichte vorst (-0,1/-5,0 graden), matige vorst (-5.1/-10,0 graden), strenge vorst (-10,1/-15.0 graden)
Vroegbloeiende fruitsoorten, zoals kers- pruimenbomen hebben meer kans op vorstschade dan de laatbloeiende fruitsoorten. Perenbomen bloeien daarin tegen wel weer vroeger dan appelbomen en zijn daardoor ook gevoeliger voor bevriezen van de bloemen.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Wortels van een Trachycarpus fortunei kunnen al beschadigd raken bij temperaturen rond de minus 8 graden celsius. Veel eerder dus dan de bladerkroon. Een veel gemaakte fout is dan ook dat een palm te snel wordt uitgepakt terwijl de wortels nog half bevroren zijn.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
Bijna alle hortensia's zijn goed winterhard. Dat wil zeggen, dat de takken en gesloten knoppen niet dood vriezen. De plant zal niet te gronde gaan door vorst. Het kan evenwel gebeuren, vooral bij kuipplanten, dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest.
Er zijn heel veel manieren om je fruit te beschermen tegen vogels. Een manier is om vogels af te leiden met bijvoorbeeld een vogelverschrikker. Het helpt ook om wat glinsterende linten, blikken of oude cd's op te hangen, vogels hebben hier een hekel aan. Een fijnmazig net helpt ook goed.
Vliesdoek is zeer licht en weegt dan ook niet door op de planten. Het is lucht- en waterdoorlatend. Als er vliesdoek op het gewas ligt kunnen sommige schadelijke insecten, zoals de koolvlieg en de wortelvlieg er niet bij komen. Ook vogels kunnen niet aan de gewassen die zich onder de vliesdoek bevinden.
De klimaatdoek bied bescherming tegen vogels, vlinders, motten en knaagdieren. Het creëert een microklimaat waardoor gewassen sneller groeien en beschermt zijn tegen kou en hagel in het voorjaar. Het is verkrijgbaar per twee lopende meters en heeft een standaard breedte van 4 meter.