Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
Ben je ouder dan 18 jaar dan val je onder het volwassen strafrecht.Je moet voor de rechter komen en je krijgt een strafblad. Bij jongeren vanaf 16 jaar kan de rechter soms beslissen dat het misdrijf zo ernstig is dat het onder het volwassen strafrecht valt.
Straffen: geldboete en/of taakstraf
Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter. Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.
Alle misdrijven worden geregistreerd.Overtredingen worden in de meeste gevallen opgenomen op het strafblad, maar er zijn belangrijke uitzonderingen. Het moet gaan om strafbare feiten die zijn gepleegd door personen die de leeftijd hebben van 12 jaar of ouder.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Geschikte straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen (bijvoorbeeld voor een reparatie) van het zakgeld. Neem tijdelijk iets weg wat je kind leuk vindt: een internet- of telefoonverbod, bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
vragen dat je op een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Confronteer je kind op een directe en kalme manier met het feit. Zo voorkom je dat je kind gaat liegen. Als je het wel eerst moet vragen, prijs je kind dan als hij het eerlijk toegeeft maar wijs het stelen af. Liegt je kind, zeg dan dat je dat los van het stelen ook erg vindt.
Als de rekening op naam van het kind staat, dan is het geld eigendom van het kind. De ouders kunnen dan het geld niet zomaar van de rekening halen. Zij moeten het geld beheren in het belang van het kind. De stortingen die zij gedaan hebben, kun je zien als schenkingen.
Leg uit dat je seks had (of welke benaming je ook wilt gebruiken) en dat dit lekker is. Je hebt seks omdat je van elkaar houdt en je het beiden heel leuk vindt. Het is iets wat privé is, daarom doe je het niet in het openbaar. Het was niet de bedoeling dat je het zag, maar je hoeft je niet schuldig te voelen.
Is iemand ouder dan dertien maar jonger dan zestien? Dan zijn seksuele handelingen toegestaan wanneer iedereen toestemming geeft en het leeftijdsverschil max.3 jaar is. Een extra voorwaarde is dat niemand een vertrouwens- of gezagsrelatie mag gebruiken (vb.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar.Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Een kind mag zes tot negen uur lang op het politiebureau worden vastgehouden. Dit is afhankelijk van het strafbare feit waarvan het kind wordt verdacht. Bij lichte strafbare feiten kun je denken aan belediging. Ernstige strafbare feiten zijn bijvoorbeeld vernieling, diefstal of mishandeling.
Een strafblad betekent dat er strafbare feiten van jou of iemand anders geregistreerd zijn in de registers van politie en justitie. Dat gebeurt als de officier van justitie of rechter een straf geeft.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens. Er is gekozen voor een langere terugkijktermijn voor de VOG P, omdat het altijd gaat om functies met hoge integriteitseisen.
De vraag of een werkgever een uittreksel uit het strafregister van een sollicitant of een werknemer mag opvragen en bewaren dient aldus omzichtig beantwoord te worden. Een werkgever mag naar het uittreksel van de sollicitant/werknemer vragen indien dit dienstig is voor zijn/haar functie.