Dat we het woord erwt met een w spellen, heeft te maken met de oorsprong van het woord: oudere vormen van erwt waren in het Middelnederlands erwete, erweete en arweete.
Erwt wordt inderdaad uitgesproken als [ert]. Dat we een w schrijven, heeft te maken met de geschiedenis van dit woord. Oudere vormen waren bijvoorbeeld erwete, erweete en arveete, waarin de w (of v) het begin van een nieuwe lettergreep was.
De W is in de 7e eeuw uitgevonden door Angelsaksische schrijvers. Oorspronkelijk was het een dubbele V of U, vandaar de Engelse naam 'double U' en de Franse naam 'double V'. In het Zweeds en het Fins wordt de W niet als een aparte letter gezien, maar als een variatie op de letter V.
De juiste schrijfwijze is erwten.
1) bolrond, meestal groen zaadje uit de peulvrucht van vlinderbloemige planten van het geslacht Pisum, dat als groente gegeten wordt; kleine, bolronde groente 2) iets wa... (Genus Pisum) -Erwt- Volledige wetenschappelijke naam: Pisum L. (Pisum sativum) -Erwt - BB.
Doperwtjes, tuinerwtjes en veldertjes zijn familie van elkaar. De verschillende rassen verschillen in in formaat, kleur of smaak. De afmeting van een tuinerwtje is iets kleiner dan die van een velderwtje.Er is ook een klein verschil in bite: tuinerwtjes zijn wat zachter en de jonge velderwtjes zijn knapperig.
Tuinerwten, ook wel kapucijners genoemd, zijn groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden later in het seizoen geoogst dan doperwten. Doperwten en tuinerwten worden allebei in verse, gedroogde of bevroren vorm verkocht.
Ook doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar qua gezondheidseffecten lijken ze meer op groente. Ze bevatten namelijk in tegenstelling tot andere peulvruchten vitamine C en worden als groente gebruikt.
Erwtjes bevatten erg veel vezels, ruim voldoende vitamine C en daarnaast ook nog is kalium en foliumzuur. Al deze voedingswaarden leiden onder andere tot een lagere kans op darmkanker en daarnaast levert het een goede stofwisseling op. Erwtjes zijn dus eigenlijk een soort superfood die passen in ieder soort dieet.
Erwtjes kun je beter niet rauw eten, omdat ze de giftige stof lectine bevatten. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door erwtjes te verhitten wordt deze stof onschadelijk. Kook of stoom doperwten daarom eerst 5-8 minuten.
Hoeveel energie een apparaat per seconde gebruikt wordt ook wel het vermogen genoemd. Symbool: P, eenheid Watt (W).
De gebruikelijkste uitspraak is die met [k]: [markt].
Bij de uitspraak met [k] mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [mar·əkt].
'Bij de W-zit loopt een kind het risico dat spieren in het bovenlichaam zich niet goed ontwikkelen.Hierdoor kunnen later rug-, voet- en heupklachten ontstaan', vertelt kinderfysiotherapeut Anna Baltus. Kinderen krijgen zo minder stabiliteit dan ze nodig hebben voor motorische vaardigheden zoals springen en lopen.
De erwten in de donkere kast zijn veel bleker, bijna wit. Licht zorgt er ook voor dat de stengels en de blaadjes groen worden. Bladgroen of chlorofyl is de groene bladkleurstof van planten. De bladgroenkorrels vangen licht op en kunnen de energie uit het licht, meestal zonlicht, bruikbaar maken voor de fotosynthese.
Erwten zijn peulvruchten. Ze groeien met zo'n 10 stuks tegelijk in een peul. Verse erwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet.
Onder erwten vallen: groene erwten, groene spliterwten, kikkererwten, grauwe erwten en kapucijners. Onder bonen vallen: witte bonen, bruine bonen, kidneybonen, zwarte bonen, lima bonen, pronkers, kievietsbonen en oogbonen. Onder linzen vallen: Groene linzen, rode linzen en franse berg linzen.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
De gele erwt is wat zoeter dan de groene erwt en wordt daarom gebruikt in een zoete Chinese pudding. Hiernaast wordt de gele spliterwt gebruikt in gerechten zoals Dahl, maar ook in Iraanse recepten. Omdat spliterwten geen velletje meer hebben zijn ze erg lekker in soepen en puree. Verkrijgbaar in 350 of 900 gram.
Er zitten 52 kilocalorieën in 1 opscheplepel (55 gram) doperwten in blik / glas.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Houd er rekening mee dat bonen en erwten veel zetmeel bevatten daardoor koolhydraatrijk zijn. Groenten zoals peultjes, tuinbonen, witte bonen, bruine bonen en doperwten zijn daardoor niet geschikt voor het koolhydraatarme dieet.
Peultjes en doperwten behoren tot dezelfde plant; de peul is het hoesje = de vrucht = de peul waar de doperwt = het zaadje zich in gaat ontwikkelen: het nog lege hoesje (dus peultje) is ook erg lekker, als de doperwt zich eenmaal heeft ontwikkeld is het hoesje ondertussen taai, en soms met draden, geworden.
Velderwt is een eenjarige, peuldragende plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Doperwten behoren tot dezelfde soort als de velderwten. Velderwten worden echter geoogst in volwassen stadium wanneer de zaden droog zijn, terwijl doperwten als jonge peul geoogst worden.
Daar kunnen we kort over zijn: ja!Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Velderwten zijn jonge kapucijners, maar HAK noemt ze al jarenlang Veldertjes. Deze peulvruchten worden niet gedroogd, maar direct na de oogst vers verwerkt. Met Veldertjess geef je een heerlijke smaak en bite aan je salade, soep of curry!