Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Kies een hittebestendige stof, zoals linnen, wol of zeildoek, om op te strijken. Een dikke badstof handdoek of zelfs een flanellen deken kan ook. Gebruik liever geen delicate stoffen, zoals kant of rayon, die kunnen verschroeien of smelten.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Beste koop kledingstomer
Deze SteamOne S-Nomad Plus is de topper uit onze kledingstomer review. Nadat we deze kledingstomer een paar keer hadden gebruikt, besloten we om deze de titel “Beste koop kledingstomer” te geven. Met deze draagbare handstomer haal je snel kreukels en luchtjes uit je kleding.
Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht. Door te strijken op hoge temperaturen dood je bacteriën waarmee je besmettingsgevaar voorkomt.
In de voorschriften vind je doorgaans 1, 2 of 3 stippen, of een groot kruis. Kleding met een groot kruis bij het icoontje van het strijkijzer, mag niet gestreken worden. 1 stip betekent koud strijken, 2 stippen kun je warm strijken en 3 stippen kun je heet strijken. Hoe warmer je kunt strijken, hoe sneller het gaat.
Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken. Staat er een kruis door het strijkijzer heen, dan mag je het uiteraard niet strijken.
Om de theedoeken mooi glad te krijgen, wordt deze eerst gestreken. Daarnaast zorgt het strijken van een theedoek er voor dat eventuele bacteriën gedood worden. Wanneer een theedoek wordt gestreken, komen de stof én de bacteriën in aanraking met een hoge temperatuur.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Sommige donkere stoffen moeten voor het strijken binnenstebuiten worden gedraaid, omdat donkere stoffen snel kunnen gaan glanzen wanneer ze worden gestreken. Ook kwetsbare prints of kleding met opdrukken zoals pailletten mogen alleen binnenstebuiten worden gestreken.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Je doet strijkwerk voor je dienstenchequebedrijf in je eigen woning en dus niet bij de klant of in een strijkcentrale. Wel, dan heb je voor die uren recht op een bijkomende vergoeding.
Strijk vochtig
een andere tip is om kleding te strijken wanneer ze nog vochtig zijn. Droge kleding kreukt makkelijker. Je kunt je kleding het beste van de lijn of uit de droger halen wanneer ze nog een beetje vochtig zijn (niet nat). Strijk ze direct, want anders gaan ze muf ruiken.
Stoom ontstaat door een samenspel van water en warmte in de stoomkamer van het apparaat. Bij strijkijzers zit de stoomkamer vlak boven de strijkzool. Als de strijkzool (of het plaatje eronder) goed opgewarmd is, verdampt het water uit het reservoir tot stoom.
Strijk geen stoffen die te droog zijn
Maak dan je kleren hiermee een beetje vochtig. Zo niet, spuit dan met een plantenspuit wat water op je kleding. De waterspray bevochtigd en ontspant de stof, waardoor de kreukels makkelijk verdwijnen als je er met het ijzer overheen gaat.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
De plakbare strijk je op de stof en de niet-plakbare zet je vast op de verkeerde kant van de stof of naai je mee in de naad. Het fijnst om mee te werken is de plakbare versteviging. Deze wordt dan ook het meest verkocht. Maar op sommige stoffen blijft de plakbare versteviging niet goed zitten.