Suriname heeft een tropisch klimaat waardoor de temperatuur alle dagen meestal rond de 30 graden ligt. In tegenstelling tot Nederland waar er sprake is van lente, zomer, herfst of winter, spreekt men in Suriname over regenseizoen en droge seizoenen.
Suriname ligt in de tropische klimaatzone en wordt door Köppen ingedeeld in Aw, Am en Af. Respektievelijk een Savanneklimaat, een Moessonklimaat en een tropisch regenwoudklimaat.
Het droge seizoen is van februari tot en met april en van half augustus tot en met november. De regenperiode is van december tot en met januari en van mei tot half augustus. Het klimaat in Suriname wordt gekenmerkt door veel zonuren en neerslag.
Wel is het in Suriname het gehele jaar erg warm, met temperaturen rond de 31 graden. Hieronder bespreken we de vier seizoenen.
Klimaat. Suriname heeft een tropisch-regenwoud klimaat. Dat betekent warm (tussen de 27 en 35 graden) en erg vochtig. Zeker in de maanden oktober en november kan het zeer heet zijn.
Suriname heeft een tropisch klimaat waardoor de temperatuur alle dagen meestal rond de 30 graden ligt. In tegenstelling tot Nederland waar er sprake is van lente, zomer, herfst of winter, spreekt men in Suriname over regenseizoen en droge seizoenen.
Suriname is een prachtig land met een super gastvrije bevolking! Lekker eten. Goede uitgaansmogelijkheden, met altijd een leuke sfeer. De natuur is prachtig, tripjes naar hebt binnenland zijn echt een aanrader!
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Een van de meest paradijselijk plekjes in Suriname is het afgelegen natuurgebied Galibi.Met haar prachtige witte zandstranden en wuivende palmbomen kom je helemaal tot rust. Breng de nacht door in een hangmat op het strand en val in slaap op het ritme van de zee.
De gemiddelde maximumtemperatuur is gedurende het hele jaar 30 tot 33 graden, terwijl het 's nachts vaak niet kouder wordt dan een graad of 20. Suriname kent vier regenseizoenen in één jaar tijd. De mensen in Suriname noemen de periode van december tot en met half februari de kleine regentijd.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek. De Surinaamse kust bestaat uit mangrove, waar vele vogelsoorten leven.
Wel bestaat de kans op rukwinden tot de 100 km per uur, maar ook in Nederland is dat niet geheel ongebruikelijk. De beste reistijd Suriname? Safira raadt je aan het land tijdens de droge maanden te bezoeken, dus van januari t/m april of half-augustus t/m november.
De grote regentijd: van half april tot half augustus
Wil je neerslag echt vermijden, reis dan vooral niet tussen half april en half augustus naar Suriname. In deze periode valt er de meeste neerslag, met mei en juni als absolute piekmaanden. Er valt dan gemiddeld 300 millimeter regen per maand.
Voor het uitzoeken van een mooie rondreis in Suriname is het belangrijk om eerst te weten welke gebieden je wil zien. De mooiste plekken die meestal op het reisprogramma staan zijn de hoofdstad Paramaribo, de Jodensavanna, de Raleighvallen, Brownsberg, het Brokopondo stuwmeer en Galibi.
Temperaturen. In Suriname zijn de temperaturen zeer voorspelbaar. Elke dag wordt rond 6 uur 's morgens de laagste temperatuur gemeten, zo tussen de 21 en 24 graden.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt is de kleur van het water langs het strand: niet zeeblauw, maar tropisch bruin. De kleur van het water doet natuurlijk niets af aan het zwemgenot!
Hoewel, als het begint te regenen is het eigenlijk juist een aanrader om in het water van de Surinamerivier te springen. Zwemmen in een tropische bui is heerlijk verfrissend!
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband.
Het gemiddelde salaris in Suriname is in vergelijking met Nederland relatief laag. Maandelijks verdienen mensen gemiddeld 2000 à 3000 Surinaamse dollars (SRD), omgerekend maximaal nog geen 90 euro.
Criminaliteit. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen gebieden, stille straten, wijken of parken zoals buiten het uitgaanscentrum van de hoofdstad Paramaribo. Het uitgaanscentrum bevindt zich in de buurt van het Torarica-hotel.
De belangrijkste reden voor de hogere kosten in Suriname zijn de betaalde tours en accommdoaties. Prijzen hiervoor liggen standaard iets hoger. De kwaliteit voor tours en accommodatie is daarom ook erg goed.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek. De Surinaamse kust bestaat uit mangrove, waar vele vogelsoorten leven.
Er wordt in Suriname veel aan sport gedaan. De meest beoefende en populairste vorm is ook in dit land ontegenzeggelijk: voetbal. Dit zowel wat het aantal actieve beoefenaars, als wat de passieve kijkers (krakers) betreft.