Ze was met een schamel gevulde tas gegaan, maar met een ongelooflijke hoeveelheid bagage tussen de oren weer terug gekomen en ze kon niet wachten om hier iets mee te gaan doen. Dat werd de Zwarte Cross! Een feest volledig uit haar unieke brein ontsproten en dat precies zo is als Tante Rikie zelf.
Tante Rikie is de mascotte van de Zwarte Cross. Haar echte naam is Rikie Nijman (72) en ze is de moeder van Jovink-manager André Nijman. De rockband Jovink en de Voederbietels, de band van Gijs Jolink, is indirect de organisator van Zwarte Cross. Gijs is de zoon van Normaal-voorman Bennie Jolink (75).
Zwarte Cross is in 1997 ontstaan als een crosswedstrijd waaraan iedereen mocht meedoen. De eerste Zwarte Cross vond plaats op een weiland in de buurt van Hummelo. Er deden 150 deelnemers mee en het publiek bestond uit ongeveer 1.000 man.
Bijna 73 is Tante Rikie, maar vanwege corona plakte ze er in 2020 nog twee jaartjes aan vast. Sinds de eerste editie van het Achterhoekse festival in 1997 was ze betrokken.
De allerlaatste dag dat Tante Rikie de festivaldirectrice is. Tijdens een defilé op het hoofdpodium konden fans haar persoonlijk bedanken voor de afgelopen 25 jaar. Van jong tot oud staat zondag in de rij om Tante Rikie te bedanken, toe te zingen of een knutselwerk te brengen.
videoHUMMELO - Al 23 jaar is ze hét boegbeeld van de Zwarte Cross: Rikie Nijman uit Hummelo. Hoe een doodnormale schoonmaakster de bekendste festivaldirectrice van Nederland werd. In 1997 heeft een vriendengroep uit Hummelo snode plannen voor een feestje vol spektakel.
Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Op de 21e editie van het driedaagse festival in 2017 kwamen 220.000 bezoekers af. De organisatie ervan is indirect in handen van rockband Jovink en de Voederbietels.
De Zwarte Cross wordt georganiseerd in de Schans in Lichtenvoorde. Het festivalterrein is grotendeels weiland en dus oneffen.
Met 222.000 bezoekers, 33 podia, 800 theaterartiesten, 18 uur cross-geweld en meer dan 250 bands uit binnen-en buitenland is de Zwarte Cross het grootste betaalde muziekfestival van Nederland.
Sinds de eerste editie in 1997 (1.000 bezoekers) groeide de Zwarte Cross uit tot een vierdaags feest met 220.000 daggasten en festivalkampeerders.
Zwarte Cross is een sympathiek festival voor een sympathiek prijsje. Een dagkaart kost maar 32,50 euro en een betaalmunt is 2,80 euro. Zo kost een biertje liefst 40 cent minder dan op bijvoorbeeld Pinkpop. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, zo bewijzen de vele plastic bierbekers op de grond.
Een dagkaart kost € 32,50. Campingkaarten geven toegang tot zowel het campingterrein, het Walhalla als het festivalterrein van donderdag t/m zondag. Je hoeft dus geen aparte dagkaarten aan te schaffen! Een campingkaart kost € 132,50.
De muntenkassa blijft rinkelen en het lint met muntjes moet door meerdere mensen gedragen worden. Hoeveel meter het lint betreft is niet bekend, maar op de website van de Zwarte Cross is te lezen dat één muntje 2,50 euro waard is. Dit betekent dat de bezoekers 552 muntjes hebben aangeschaft.
"We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard omzet, compleet op zijn gat", zegt de Alliantie van Evenementenbouwers.
Zwarte Cross 2023 Festivalterrein De Schans Kaarten
Festivalterrein De Schans is dit jaar weer helemaal gevuld met Zwarte Cross fans. De vraag is wederom groter dan het aanbod, dus wacht niet te lang en reserveer je tickets.
Wat een editie! Vier dagen lang zwierden 229.900 festivalgangers over de 160 hectare grond: eindelijk thuus.
Een team van 15 personen is 3 dagen bezig met het opbouwen van Europa's grootste tent. De tent bestaat uit 14 masten van 25 meter hoog, en maar liefst 11500m2 tentzijl!
Dit festival werd gehouden op locatie Festivalterrein De Schans, Lichtenvoorde. Bekijk hier al onze Festivalterrein De Schans Lichtenvoorde informatie op Podiuminfo.
1. Burning Man Festival – USA.
De 3 grootste EDM-festivals van Europa
De onbetwiste nummer één van Europa en (misschien wel de wereld!) is natuurlijk Tomorrowland in België. Het op een na grootste EDM festival van Europa bevindt zich in Roemenië en heet Untold Festival.
Het Sziget Festival in Boedapest is één van de grootste muziekfestivals ter wereld. Midden op een eiland spelen hier verspreid over 60 podia ruim 1000 bands. Van pop tot jazz en van house tot wereldmuziek. Met zo'n 360.000 bezoekers is het festival het meest bezochte festival van Europa.
Hij werd geboren in Enschede, en woont tegenwoordig in Hummelo.
Grootste Mysteryland ooit trekt 133.000 bezoekers naar Haarlemmermeerse Bos. HAARLEMMERMEER – Afgelopen weekend stond de Haarlemmermeer weer in het teken van het driedaagse festival Mysteryland. Met maar liefst 133.000 bezoekers vormde deze 27e editie de grootste ooit.
De harde cijfers: verdeeld over het terrein staan deze editie 21 biertanks opgesteld. Wie goed kijkt, kan ze net zien staan achter de grote hekken. Het zijn bepaald geen kleine jongens, in elke tank gaat 25.000 liter bier, goed voor zo'n 100.000 glazen.
Tante Rikie is gewoon Tante Rikie en die heeft niets te schaften met mystiek, sterallures, arrogantie, voetstukken, credits en kudo's. Als opgroeiend meisje in 's Heerenberg zag de kleine Rikie al dat de wereld om haar heen niet de wereld was die zij al op jonge leeftijd voor ogen had.