Thee. Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten.
Hoe vaak je een kamerplant extra voeding moet geven ligt helemaal aan de plant én de plantenvoeding. Bij de bananenplant kun je eens per week een extra beetje voeding geven, maar in de meeste gevallen is een keer in de twee weken voldoende.
Stikstof laat je plant groeien. Fosfor ondersteunt de goede vorming van de wortels, bloemen en vruchten. Tot slot helpt kalium je plant veerkrachtiger te worden. Daarnaast bevat een meststof vaak sporenelementen zoals calcium, zwavel of magnesium.
Kamerplanten hebben voeding nodig om te groeien, maar teveel is schadelijk voor de plant. Geef daarom bij twijfel geen plantenvoeding of in ieder geval minder als op de verpakking staat vermeld.
Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven. Er zijn meerdere manieren om te weten of het al tijd is om water te geven. Je zou bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter gebruiken.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Kamerplant bemesten
Gebruik vijf tot tien milliliter vloeibare mest per liter water en geef zo alle kamerplanten tijdens de groeiperiode – van maart tot september – één keer per week een beetje extra voeding.
Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten.
In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de bladgroei, fosfor (P) voor sterke wortels en groei, en kalium (K) bevordert de bloei en de vorming van vruchten.
7 Verpot, potver
Als een plant z'n wortels door afvoergaatjes onderin de pot aan het duwen is, is 'ie dus op zoek naar nieuwe en meer voedingsstoffen. Wanneer de plant die niet kan vinden, kan de groei verminderen en als op den duur er meer wortels dan grond in een pot zit, dan is dat niet zo goed voor die plant.
Plantenvoeding is heel belangrijk voor de groei van je planten. Maar in de winter staat de groei vaak helemaal stil. Geef je dan toch plantenvoeding, dan kan het zijn dat er te veel mineralen in de grond komen en dat de wortels daardoor beschadigen. In de herfst en de winter hoef je je planten dus niet bij te voeren.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Geef je kamerplanten dan ieder half jaar een Pokon Kamerplanten Voedingskegel. Beide producten zijn geschikt voor alle kamerplanten. Dit geldt ook voor de niet biologische variant en de kamerplanten voeding in poedervorm. Een aantal kamerplanten kun je beter een specifieke verzorging geven.
Voor het bemesten is het belangrijk dat de plant in een luchtige en kalkrijke bodem staat. Hier kunt u voor zorgen door de grond te bekalken. Dit gebeurt meestal in de winter, maar kan in iedere periode van het jaar. Voor het bemesten kunt u het beste kiezen voor speciale organische meststof voor de Buxus.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Vloeibare voeding
Bij vloeibare plantenvoeding hoef je alleen maar de juiste hoeveelheid in het dopje te gieten, en vervolgens te mengen met het gietwater. Volg hierbij steeds de instructies op de verpakking en geef bij twijfel minder dan de aangegeven hoeveelheid. Te veel voeding kan je plant beschadigen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.