De conclusie is meestal ook niet zo'n lang hoofdstuk, namelijk één tot twee pagina's, dus daar hoef je niet heel veel over uit te weiden. Je hebt wel ook vaak nog een discussie hoofdstuk, en daarin ga je meer vertellen over de validiteit van je onderzoek, discussiepunten en verder onderzoek.
In de conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de resultaten van je onderzoek. Een conclusie is meestal 200 tot 400 woorden lang, maar afhankelijk van de lengte van je scriptie kan je conclusie ook langer zijn.
De inleiding is een compleet hoofdstuk en bestaat uit meerdere pagina's. De lengte van de inleiding is afhankelijk van het maximale aantal pagina's van je scriptie en van de complexiteit van je onderwerp.
Zorg dat je jouw conclusie eindigt met een krachtige slotzin waarin je in een keer kort samenvat wat het antwoord op je hoofdvraag was. Schrijf je conclusie altijd als laatste, juist dan heb je alle informatie bij de hand om je conclusies te kunnen trekken.
siën, -s), besluit; gevolgtrekking. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: conclusie (zn) : besluit, eindoordeel, gevolgtrekking, slotsom, uitkomst.
De onderzoeksvragen of hypothesen staan in de samenvatting. De methode en aanpak van het onderzoek zijn kort beschreven. De belangrijkste resultaten zijn opgesomd. De conclusie is gegeven (het antwoord op de onderzoeksvraag/probleemstelling).
Begin meteen met het introduceren van je verhaalidee. Vaak is het verhaalidee het antwoord dat je zou geven op de vraag: 'waar gaat je verhaal over? ' Het idee is de reden dat de lezer jouw boek koopt: de tekst op de flaptekst prak hem of haar aan.
Voorwoord scriptie
Terwijl de inleiding echt het eerste hoofdstuk van je scriptie is, wordt het voorwoord gebruikt om een persoonlijk woord vooraf te schrijven.
Een zeer lange tekst, zoals een boek, bevat meestal zowel hoofdstukken als paragrafen. De hoofdstukken markeren dan de hoofdonderdelen uit het structuurschema van de tekst; de paragrafen de subonderdelen.
Een paragraaf kan worden aangegeven met een paragraafsymbool: §. Een lange tekst zoals een boek is vaak ingedeeld in hoofdstukken, die op hun beurt uit paragrafen bestaan.
Vaak staat het woordje 'dus' bij een conclusie. Een conclusie trekken gebeurt meestal aan het einde van de tekst, maar het kan ook aan het begin van de tekst. De uitspraak en de conclusie kan binnen één zin staan, maar ook binnen meerdere zinnen. Het is al laat (uitspraak), dus moet Jippe naar bed (conclusie).
In de conclusie geef je een samenvatting van je onderzoek en beantwoord je de onderzoeksvragen die centraal stonden in je scriptie. Een conclusie is meestal beschrijvend en observerend. De verklaring en interpretatie van de resultaten van je onderzoek komt pas aan de orde in de discussie.
Jij wilt iets duidelijk maken en wat jij precies duidelijk hebt willen maken, dan kun je in de conclusie schrijven. Veel werkstukken, essays en betogen zijn bedoeld om de lezer te overtuigen en niet om informatie weer te geven, al is de informatie wel belangrijk om de argumenten te onderbouwen.
Antwoord. Voor de nummering bestaan er twee basissystemen: 1. De hoofdstukken krijgen de cijfers 1 tot en met n; de paragrafen en eventuele subparagrafen krijgen diezelfde cijfers, gevolgd door een punt en een tweede of (bij een subparagraaf) derde cijfer enzovoort.
Moeten de bijlagen in je inhoudsopgave? Het is voor veel studenten onduidelijk of de bijlagen ook in de inhoudsopgave geplaatst dienen te worden. Het antwoord is ja, de bijlagen horen ook in de inhoudsopgave. Deze krijgen echter geen hoofdstuknummer, maar een eigen nummer.
De bijlagen zijn geen hoofdstuk van je scriptie. Ze dienen wel een nummer te krijgen, maar geen hoofdstuknummer. Je plaatst ze na de literatuurlijst.
Een hoofdstuk is een afgebakend onderdeel van een in de regel langere tekst. Een hoofdstuk begint vaak op een nieuwe bladzijde. Vooral in boeken worden de individuele hoofdstukken vaak genummerd en/of getiteld.
Een paragraaf is een groter tekstblok van bij elkaar horende alinea's. De alinea's worden in een brief door een witregel gescheiden. Dat hoofdstuk bestaat uit vijf paragrafen.
Regels voor paragrafen
Een paragraaf behandelt een specifiek onderwerp met betrekking tot het hoofdonderwerp van de tekst. Boven een paragraaf staat altijd een kopje, al dan niet met paragraafnummer. Tussen twee paragrafen staat een witregel. Gebruik paragrafen als er meer dan 2 deelonderwerpen zijn in een hoofdstuk.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.
Het slot van een betoog is een conclusie of een samenvatting. Een conclusie is het gebruikelijkst: de stelling wordt herhaald en de belangrijkste argumenten worden in andere bewoordingen nogmaals gegeven. Voeg geen nieuwe argumenten meer toe!