UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA-schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken.
UVB-stralen fluctueren gedurende de dag en zijn rond het middaguur het sterkst. Ze stimuleren de aanmaak van nieuwe melanine, die verantwoordelijk is voor een langdurigere bruining van de huid en stimuleren cellen om de opperhuid dikker te maken.
UVA verbrandt de huid niet, daarom is er lang gedacht dat het minder schadelijk is. De meeste UV-filters zijn dan ook UVB-filters. Inmiddels is echter duidelijk dat UVA-straling diep in de huid doordringt, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade kunnen leiden.
Het verschil UVA en UVB straling is het volgende: UVA stralen zijn ultraviolette stralen die onze huid veroudert, de A staat voor de Engelse term Aging, oftewel in het Nederlands veroudering. De B in UVB staat voor Burn, het Engelse woord voor verbranding.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
UV-A (ca 20%), maar voornamelijk UV-B-straling (80%) zijn verantwoordelijk voor het bruin worden en het eventuele verbranden van de huid.
De zonnebank
Een zonnebank bevat vooral uv-A-straling. Dit is een straling die diep in de huid doordringt. Deze straling breekt het elastine af en dat hebben we juist nodig om een elastische jonge huid te behouden.
Het is daarom belangrijk om altijd met een broad-spectrum zonnebrand te smeren. Staat er SPF op je zonnebrandcrème? Dan ben je alleen beschermd tegen UVB-straling. Met broad-spectrum ben je gewapend tegen én UVB én UVA.
Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken. Ten tweede is de factor die het beste bij jou past afhankelijk van jouw huidtype. Wanneer je een lichtgetinte huid hebt en relatief niet snel verbrandt, is het aan te raden om zonnebrand met SPF 30 te gebruiken.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Ultraviolette(UV)-straling heeft invloed op onze gezondheid. We hebben het nodig, maar teveel ervan kan op langere termijn leiden tot huidkanker of staar. Op korte termijn kan de huid verbranden. Het is dus belangrijk onze ogen en huid te beschermen tegen teveel zonlicht.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Veroudering van de huid: op de lange termijn kan huidveroudering ontstaan door lichttherapie. Huidkanker:een te hoge dosis uva-licht kan op de lange termijn melanomen veroorzaken, een ernstige vorm van huidkanker. Te hoge dosissen uvb-straling kan diverse, minder agressieve vormen van huidkanker veroorzaken.
UVB: B zoals in " verbrande" of "gebruinde huid"
In tegenstelling tot UVA, worden ze tegengehouden door wolken en glas, maar ze kunnen wel doordringen in de opperhuid. Zij zijn verantwoordelijk voor het bruinen van de huid,maar ook voor zonverbranding, zonneallergie en huidkanker.
Gedurende ongeveer 10 weken komt u 3 keer per week naar de lichttherapie voor een behandeling. Wordt u behandeld voor vitiligo, dan komt u gedurende maximaal 1 jaar 2 keer per week (op dinsdag en vrijdag) voor een behandeling.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
UVB- en UVA-stralen in het zonlicht hebben de meeste invloed op de huid.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts wat de beste manier is om dit aan te pakken.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
De impact van de zonnestralen is wel minder intens, want er zit immers een glaslaag tussen de straal en onze huid. De UVA-stralen worden grotendeels tegengehouden door het glas, maar de vitamine D die we krijgen van de UVA- en UVB-zonnestralen pikken we ook vanachter glas mee. En dat is heel mooi meegenomen!
Onder water kan ik niet verbranden
Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.