Op plek 1 van de Shanghai Ranking staat zoals gebruikelijk de Amerikaanse Harvard University. Stanford University staat op 2 en op de derde plaats staat de Massachusetts Institute of Technology (MIT).
De Britse Universiteit van Oxford is voor het achtste jaar op rij beoordeeld als de beste universiteit van de wereld. Times Higher Education beoordeelt ieder jaar de prestaties van universiteiten op verschillende factoren zoals onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationale positionering.
De top 20 van de QS-wereldranglijst wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten. Daarnaast weten enkele Zwitserse en Canadese universiteiten een plaats in de top 20 te bemachtigen. MIT staat in 2020 op nummer 1, gevolgd door Stanford, Harvard, Oxford en Caltech.
Liefst acht universiteiten in de top-10 bevinden zich in de Verenigde Staten. Naast Harvard zijn ook Stanford (2), Massachusetts Institute of Technology (3), Berkeley (5), Princeton (6), Columbia (8), CalTech (9) en Chicago (10) weerhouden.
Jaarlijks proberen duizenden ijverige studenten binnen te komen bij prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Princeton of Columbia. En met dat prestige komt ook een fikse som collegegeld, zo'n 40 duizend euro per jaar. Ter vergelijking: in Nederland betalen universitaire studenten 1906 euro per jaar.
Aan Oxford University en de University of Edinburgh varieert het van 20.000 tot 41.000 USD, afhankelijk van de studierichting (wetenschapsvakken zijn meestal duurder). De London School of Economics vraagt ongeveer 24.000 USD per jaar, ongeacht de opleiding.
De toch minstens even bekende Yale University is bescheidener en stelt zich volgend academiejaar tevreden met 38.850 dollar, toch ook een stijging van 5 procent.
Een Amerikaans college is kleiner dan een universiteit en verleent alleen bachelor degrees, of lager, associate degrees. Opleidingen op hoger niveau, leidende tot een master of doctoraat (zoals PhD), worden eerder verzorgd door universiteiten zelf.
De heilige stad Fez is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een oude hoofdstad van de Almoraviden. De stad werd in de 9e eeuw gesticht en de oudste universiteit ter wereld is er gevestigd.
Het collegegeld mag in Amerika door Universiteiten zelf worden bepaald waardoor deze vaak veel hoger ligt. Zo bedraagt het collegegeld in Amerika bedraagt tussen de $ 26.000,- en $ 50.000,- per jaar (dit is vaak inclusief kosten voor inwoning, dus er komen niet heel veel extra kosten bij).
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de rijkste universiteit van Nederland, moet geld lenen. Het is voor het eerst dat dit nodig is.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Het land met de meeste universiteiten op de wereld is volgens de Leiden ranking China met 273 universiteiten.
Het duurste onderwijsinstituut is Webster University, waarvoor het collegegeld per jaar €16.200 per jaar.
Op plek 1 van de Shanghai Ranking staat zoals gebruikelijk de Amerikaanse Harvard University. Stanford University staat op 2 en op de derde plaats staat de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Daarmee is de hele top 3 dit jaar Amerikaans. De Britse University of Cambridge zakt dit jaar van plek 3 naar plek 4.
De oudste universiteit van de Verenigde Staten is de Harvard University in Cambridge, Massachutes, welke is opgericht in 1636.
Studeren in Amerika biedt je vele voordelen. Met meer dan 4.200 colleges en universiteiten zijn de Verenigde Staten wereldleider in mogelijkheden voor hoger onderwijs. Het systeem omvat een groot netwerk van instellingen die tezamen tegemoet komen aan de behoeften van elk type student.
Vwo-niveau High School Diploma
Leerlingen hebben in ten minste 4 AP-vakken het cijfer 3, 4, of 5 op de AP-examens behaald. Let op: Dit geldt alleen voor AP-vakken die afgesloten zijn met een officieel AP-examen. Naast het official transcript is ook de uitslag van de AP-examens vereist, het AP exam score report.
Het niveau van het uiteindelijk behaalde High School diploma kan dus erg verschillend zijn. Het Amerikaanse High School diploma wordt in Nederland niet erkend; het is meestal vergelijkbaar met een HAVO-diploma.
Ook zonder vwo toegelaten op universiteit in de VS
Een groot verschil tussen de VS en Nederland is dat je ook zonder vwo-diploma tot een Amerikaanse universiteit kan worden toegelaten.
Studeren aan Princeton University was voorheen al gratis voor studenten uit gezinnen waar het inkomen lager was dan 65.000 dollar. De prijs van een jaar studeren op de Princeton University is zo'n 80.000 dollar.
Om als 'buitenlander' te verblijven en studeren in Amerika, heb je een visum noidg. Zonder visum kun je je niet aanmelden voor een studie op een Amerikaanse universiteit of college.