De beste manier om te beginnen met klimmen is een kijkje te nemen bij een boulderhal bij jou in de buurt. Je kunt daar meestal een korte introductieles bijwonen en de materialen die je nodig hebt huren voor jouw eerste klimsessie. Je kunt je ook aanmelden voor een cursus.
Iedereen kan klimmen, want klimroutes zijn er op elk niveau. Van beginners tot topsporters. Ook mensen met een fysieke beperking kunnen terecht op sporklimroutes in klimhallen in Nederland.
Voor de verschillende disciplines van het sportklimmen heb je een bepaalde klimuitrusting nodig om deze goed of veilig te kunnen beoefenen. De hoeveelheid varieert van enkel klimschoenen en optioneel een pofzakje met pof voor het boulderen tot de klimgordel en het zekerapparaat bij het topropen of voorklimmen.
Alleen klimmen is voor de meeste mensen de perfecte training. Zeker als je net begint moet je eerst wat tijd besteden aan het “leren” klimmen. Toch biedt “zomaar wat klimmen” voor veel mensen te weinig houvast, te weinig structuur.
Klimmen met een klimmaatje in hoog tempo, dus veel routes om en om snel klimmen is conditioneel heel zwaar. Hierbij gaat je hartslag flink omhoog en raak je buiten adem. Bovendien krijg je er heel sterke longspieren van want je moet ondanks dat je met je hele lichaam constant kracht zet toch door blijven ademen.
Om gestaag vooruitgang te boeken, is het efficiënter om consequent twee maal per week te trainen, dan twee weken niet en dan de schade op een week tijd trachten in te halen. - Respecteer de rustdagen tussen je klimtrainingen. Rustdagen geven je lichaam de kans om zich te herstellen na de intense belasting.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen klimmen
Zoals met veel sporten is er geen harde leeftijdsgrens om met kinderen te gaan klimmen. Klimverenigingen houden meestal 7 of 8 jaar aan om kinderen zelfstandig, onder toeziend oog van de instructeur, te leren zekeren. Maar zelf omhoog klimmen kan natuurlijk veel eerder.
Dat gezegd te hebben; klimmen biedt een hele goede workout voor je spieren en is een goede krachttraining. Als je sterke bovenarmen en benen wilt hebben, is dit absoluut de juiste sport voor jou – en een veel snellere manier om je lichaam in vorm te brengen dan vele andere soorten training.
Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig.
Het is verplicht om dichte schoenen te dragen (geen crocs, klompen, slippers of sandalen). Sportieve makkelijk zittende kleding is het fijnst. Vanwege de klimgordels wordt geadviseerd om een broek te dragen die ten minste tot de knie komt, zodat de huid van de bovenbenen bedekt blijft.
Bij het voorklimmen moet de Partnercheck ook een check zijn op de lengte van het touw, de knoop in het uiteinde en, in het geval van het klimmen in de rots, de afspraken over het al dan niet ombouwen bovenaan de route.
Wat is een te groot verschil? Het gaat bij gewichtsverschil tussen zekeraar en klimmer uiteraard niet om absolute waarden, maar om procentuele verschillen. Over het algemeen wordt 30% als grens gehanteerd voor wat een aanvaardbaar gewichtsverschil is.
Als je begint met boulderen, merk je waarschijnlijk meteen de dikke valmatten op. Die zijn nodig, want boulderen is zonder touw en klimgordels. Je klimt ook minder hoger dan bij toprope klimmen: onze bouldermuur gaat tot 4 meter. Omdat je niet vasthangt, heb je ook geen klimpartner nodig.
Klimmen is een complete work-out voor het hele lichaam. Het helpt bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van de coördinatie.Het kan ook helpen bij het verhogen van de hartslag en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Klimmen kan ook mentale voordelen bieden.
ligt de ideale cadans tijdens een beklimming tussen 60 en 90 omwentelingen per minuut (rpm). Onder de 60 rpm moet je teveel kracht op de pedalen zetten. Boven de 90 rpm wordt je hartslag te hoog en verbruik je te veel energie zonder daar extra voordeel uit te halen.
Klimmen kan binnen in de klimhal of buiten in de rots, op lage rotsblokken (boulders) via 30 meter lange sportklimroutes tot wanden van honderden meters hoog. Klimmen is niet alleen een leuke activiteit, het is ook door NOC*NSF erkend als topsport/internationale wedstrijdsport en is sinds 2020 een Olympische sport!
Een klimsessie is dé ideale fullbody workout. Je traint niet alleen je armen, maar ook je core, rug, schouders en benen. Voilá een uurtje klimmen en je hele lichaam is weer lekker aangepakt (en je hebt het niet eens door).
Lead of lengteklimmen: je klimt zo hoog mogelijk, gezekerd door een touw. Boulder: je klimt een korte route (4 à 5 meter) met enkele dikke matten als beveiliging. Speed: je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd.
Boulderen is makkelijk om te doen en tegenwoordig kun je in vrijwel iedere stad een indoor klimhal vinden waar je (onder begeleiding) een proefles kunt volgen. Er zijn verschillende routes waarbij je obstakels kunt tegenkomen waardoor je niet verder kunt.
En het leuke is dat je er flink calorieën mee verbrandt: een persoon van 70 kilo verbrandt ruim 500 calorieën per uur met boulderen. In een boulderhal zul je vast andere klimmers opmerken die soms de meest onmogelijke grepen kunnen vasthouden of bijzondere klimbewegingen maken.