Bodyguard Zelfverdedigingsspray mag je alleen volgens de Noodwet gebruiken. Je hebt geen vergunning nodig.
Hoe werkt de smurfenspray? De verfspray maakt bij gebruik het gezicht en de kleding van een belager rood, is effectief tot zo´n 3 meter en blijft enkele dagen zitten.
Smurf de belager met een flinke schuimlaag van blauwe kleurstof. De X-Marker Spray blauwe kleurstof trekt in de poriën en blijft enkele dagen goed zichtbaar. Het pennetje en ringetje zijn bedoeld als veiligheidspin te functioneren (zie de handleiding).
Nee, je mag geen pepperspray in huis hebben. Het bezit van pepperspray is strafbaar.
Jezelf verdedigen van de voorkant. Ga voor de ogen en neus. Als je een gevecht zo snel mogelijk wilt beëindigen door als eerste uit te halen, sla dan hard en zo vaak als je kunt, en ren dan weg om hulp te halen. Als je in een steegje overvallen wordt is het niet het moment om na te denken over een eerlijk gevecht.
Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Pepperspray is dus illegaal, maar de vriendelijker 'smurfenspray' is wel toegestaan. In de Nederland is die te koop onder de naam X-Marker. Het is een soort schuim dat je van twee meter afstand in iemands gezicht kunt spuiten.
Het is in Nederland en België legaal om de smurfenspray in het bezit te hebben en in noodgevallen te gebruiken.
Bodyguard Knock-out spray is een 100% legaal product omdat er geen capsaïcine in zit. Dit ingrediënt is verboden in Nederland en vind je bijvoorbeeld wel in pepperspray.
Pepperspray maken kan je zelf
De spray is niet vrij verkrijgbaar in winkels, maar je kan zelf pepperspray maken. Het actieve bestanddeel in de spray is capsaïcine, het goedje dat pepers heet maakt.
Pepperspray kopen is in Nederland namelijk illegaal, en is zelfs strafbaar. Het kleine busje mag in Nederland alleen door justitiële instanties worden gebruikt. Wil je je toch weer veilig voelen op straat? Bodyguard Veiligheidsproducten heeft een oplossing ontworpen: de legale variant van Pepperspray!
Je kunt pepper spray gewoon bij de drogisterij, bij een tankstation, of online kopen. De wapenwet bij onze oosterburen is een stuk soepeler, en dit is ook zeker terug te zien in het aantal geregistreerde wapens per inwoner. Duitsland staat op nummer 4 in de wereld ranglijst.
Re: Bear-spray
Bearspray is niet bestemd voor het treffen van personen en valt daarom niet in het wetsartikel van verboden wapens.
De spray laat DNA-sporen achter op de belager waardoor deze makkelijker herkend kan worden door de politie. Deze spray is volledig legaal in Nederland en daarom vrij te koop.
Straf verboden wapenbezit
Zo worden voor het in bezit hebben van pepperspray of een imitatiewapen aanzienlijk lagere straffen opgelegd dan voor het in bezit hebben van een vuurwapen. De maximumstraffen bij illegaal wapenbezit en wapenhandel: Voorhanden hebben van stiletto: 9 maanden gevangenisstraf of €4.500 boete.
In landen zoals Tsjechië, Spanje, Oostenrijk, Polen en Rusland is bezit legaal voor de meeste burgers. In Oostenrijk is pepperspray geclassificeerd als zelfverdedigingsmiddel.
X-marker is een niet schadelijke zelfverdedigingsspray. Qua uiterlijk zou de X-marker verward kunnen worden met het wettelijk verboden traangas of pepperspray maar de x-marker is niet verboden door de Nederlandse wetgeving.
Een politieagent beschikt de volgende geweldsmiddelen een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen.
Pepperspray (ook wel peperspray, pepernevel of OC-gas genoemd, van oleoresin capsicum) is een spray die als werkzame stof het prikkelende extract uit chilipeper (capsaïcine) bevat, met een drijfgas verpakt in een spuitbus met het doel om een aanvaller in het gezicht te spuiten zodat deze tijdelijk buiten gevecht wordt ...
De Kubotan is - in tegenstelling tot andere zelfverdedigings middelen zoals pepperspray en traangas - volkomen legaal.
Wel moeten ze “aannemelijk” worden. Ook hier geldt dus dat er (getuigen)bewijs moet zijn als je een beroep op noodweer wilt doen. Als je in een vechtpartij verzeild bent geraakt en je hebt uit zelfverdediging van je afgeslagen dan is het dus belangrijk om namen en adressen van getuigen te achterhalen.
Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren.
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 - 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie u graag wat uw rechten als slachtoffer zijn.