In het binnenland van Kroatië komen wilde dieren voor, zoals wilde zwijnen, herten, vossen, wolven, lynxen, beren, fazanten, adelaars en haviken. Wat flora betreft: er in Kroatië worden 4300 plantensoorten en 278 soorten bomen en struiken onderscheiden.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië.
Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven.Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn!
Slechts 3 soorten in Kroatië zijn giftig. De meest voorkomende slangen zijn de gehoornde adder (te herkennen aan de zichtbare horens op de kop), de gewone Europese adder en de weideslang (beide hebben een kenmerkend zigzaggend rugpatroon).
Berenopvang Kuterevo, de enige plaats in Kroatië waar je zeker beren tegen komt! Verscholen in de toppen van het Velebit gebergte van Kroatië, ligt Kuterevo. Kuterevo is een dorpje met amper 634 inwoners in de regio Lika.
Wie graag dolfijnen wil spotten in Kroatië kan dus het beste de Lošinj-Cres archipelago bezoeken. Het eiland Lošinj is niet alleen bekend vanwege de grote groep dolfijnen die er leeft, maar ook vanwege haar talrijke spa&wellness centra en haar prachtige natuur.
Dankzij de kiezel ondergrond en het ondiepe water wordt je snorkel avontuur op Kroatië bijna zeker een succes. Ander voordeel is dat rondom rotsen ook veel zeedieren te vinden zijn. Verwacht geen tropische vissen, maar wel veel andere vissoorten, zeesterren, octopus, krabbetjes of zee-egels.
De Sava heeft vissoorten zoals snoekbaars, meerval, snoek, roofblei en kopvoorn. De grote rivier de Donau vormt de grens tussen Kroatië, Hongarije en Servië en bevat de grootste populatie zoetwatervis in Centraal Europa. De vissoorten die je hier kan vinden zijn: meerval, karper, snoek, steur en brasem.
"Het gaat om de Euscorpius Croaticus", weten ze bij De Maashorst. "Ja, hij is giftig, maar absoluut niet dodelijk voor mensen", meldt het opvangcentrum. "De steek van deze schorpioen kun je vergelijken met een wespensteek."
Kroatië ligt in het zuiden van Europa en heeft aan de kust een Mediterraan klimaat en in het binnenland een landklimaat. In het berggebied valt in de wintermaanden vaak sneeuw. Ook in Europese landen als Kroatië dien je jezelf te beschermen tegen infectieziektes en dengue-muggen.
Op het rustige eiland Lastovo vind je de baai van de schildpadden, Skrivena Luka. Bij binnenkomst in de baai is de kans groot dat de twee schildpadden die hier hun thuishaven hebben je komen begroeten.
Hier komen veel wilde dieren voor, waaronder wilde zwijnen, lynxen, dassen, vossen, wolven en beren. Daarnaast zijn in het Plitvicemeren national park meer dan 140 verschillende soorten vogels te spotten en 30% van alle vlinders die in Kroatië voorkomen leven in dit park.
Dolfijnen zijn mooie, intelligente en sociale dieren. En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen.
Het aantal haaienaanvallen wereldwijd wordt nauwkeurig bijgehouden door het International Shark Attack File (ISAF). Na de witte haai is de tijgerhaai het vaakst verantwoordelijk voor niet-uitgelokte aanvallen op de mens. Op het eiland Réunion gebeurden sinds 2011 gemiddeld vier aanvallen van haaien per jaar.
De witte haai is een beschermde diersoort in de wateren rond Australië, Zuid-Afrika, Namibië, Israël, Malta en de Verenigde Staten.
Kroaten zijn vriendelijke, tolerante en gastvrije mensen. Echter, de tijd dat niemand in Kroatië zijn huisdeur of autodeur op slot deed is inmiddels voorbij. Met de komst van meer toeristen komen er in het zomerseizoen meer zakkenrollers en oplichters.
Schorpioenen komen van nature op alle continenten voor, behalve op Antarctica. Ze zijn vooral te vinden in tropische en subtropische landen. De meeste schorpioenen leven in spleten en holen, die ze soms zelf graven. Er zijn ook soorten die in bomen leven.
Kroatië heeft een lange kustlijn langs de Adriatische Zee, die veel mogelijkheden biedt om op zee te vissen. Enkele populaire vissoorten die in de Adriatische Zee worden gevangen, zijn zeebaars, zeebrasem, tandbrasem en verschillende soorten tonijn. Lokale operators organiseren diepzeevisreizen in Kroatië.
De temperaturen van het zeeoppervlak liggen tussen de 24 °C en 26 °C over de hele Adriatische Zee. Aan het einde van de zomer worden de verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Adriatische Zee tijdens de nachten, terwijl de dagtemperaturen grotendeels hetzelfde zijn.
Dus, zoals we eerder zeiden, varieert de temperatuur van het zeewater langs de kustlijn en is afhankelijk van het deel van Kroatië dat je bezoekt. De oppervlaktetemperatuur varieert van 22-30 ° C in de zomer en 12-14 ° C in de winter.
Kroatië is rijk aan rotsachtige stranden, deze zijn perfect om te snorkelen. De betoverende Adriatische Zee zit vol met prachtige vissen, koraal en zeesterren. Grote kans dat je zelfs een zeeschildpad tegenkomt.
Kroatië is sinds 1 juli 2013 lid van de Europese Unie. Op 12 juli 2022 heeft de Raad van de Europese Unie de toetreding van Kroatië tot het eurogebied op 1 januari 2023 goedgekeurd en de omrekeningskoers voor de Kroatische kuna vastgesteld.
Kroatisch is de officiële zakelijke taal, maar veel zakenmensen spreken ook Engels en Duits.Aan de Adriatische kust spreken Kroaten vaak Italiaans, vooral in Istrië.