Om in Zwitserland te wonen heeft u als EU-burger geen visum nodig op voorwaarde dat u er korter dan drie maanden verblijft. Verblijft u langer dan drie maanden in Zwitserland dan moet u een verblijfsvergunning (“Aufenthaltsbewilligung”) aanvragen.
Zonder visum of vergunning mag je maximaal drie maanden in Zwitserland verblijven. Daarna kun je een verblijfsvergunning aanvragen waarmee je vijf jaar mag wonen en werken in Zwitserland.
Na 5 jaar in Zwitserland gewoond te hebben kom je meestal in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning, de zogenaamde Niederlassungsbewilligung. Je verblijfsvergunning is je legitimatiebewijs voor vrijwel alles in Zwitserland.
Het dagelijks leven in Zwitserland is vrij duur. Het openbaar vervoer is één van de beste en kwalitatiefste systemen ter wereld maar dat brengt de nodige kosten met zich mee. Ook inkopen doen in een supermarkt zijn vrij duur.
Om te emigreren naar Zwitserland is een paspoort nodig en voor sommige landen is ook een visum vereist. Om te gaan wonen en werken in Zwitserland raden wij om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van je eigen land.
Maar armoede is in Zwitserland relatief, erkent Caritas. Het beschouwt een gezin met twee kinderen als arm, als het een inkomen heeft dat lager is dan 2.675 euro per maand. Voor een eenoudergezin ligt de lat op een maandinkomen van ongeveer 1.530 euro.
Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen.
Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop. Jaarlijks worden 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons.
Zwitserland is welvarend, het land staat bekend om zijn hoge levensstandaard, goede banen, uitstekend onderwijs en zorgstelsel. Naast de hoge levensstandaard van het land is het er ook zeer veilig. Nederlanders zullen geen grote cultuurverschillen opmerken en de politiek in Zwitserland is stabiel.
Zwitserland en Noorwegen extreem duur
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
In Zwitserland heerst een mild klimaat met matige warmte, koude en luchtvochtigheid. Van juli tot augustus bedraagt de dagtemperatuur circa 18 tot 28° C, van januari tot februari ongeveer -2 tot 7° C. In het voorjaar en de herfst varieert de dagtemperatuur tussen 8 en 15° C.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
Er is namelijk een Grieks eiland dat je een gratis huis, een stuk land en 500 euro per maand schenkt als jij er nu komt wonen. Het gaat om het eiland Antikythera, dat tussen Kreta en Kythira in ligt.
Mogelijkheden spaarrekening Zwitserland
De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt. Tip!
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
Ongeveer 5% van de 8,6 miljoen inwoners van Zwitserland is moslim. De meesten van hen hebben voorouderlijke wortels in Turkije, Bosnië en Kosovo. Er zijn bijna geen moslimvrouwen in Zwitserland die een boerka – een volledige lichaamsbedekking inclusief gaasscherm om de ogen te bedekken – dragen.
Als je 12 jaar in Zwitserland hebt gewoond, kun je de Zwitserse nationaliteit aanvragen. Je moet die op drie niveau's aanvragen: op landelijk, kantonaal en gemeentelijk niveau. Alle drie de niveau's moeten je nationaliteitsaanvraag goedkeuren.
De economische ontwikkeling van Zwitserland is van zeer hoog niveau. Er is veel goed betaald werk en daardoor is er ook een lage werkloosheid. De kwaliteit van huisvesting behoort tot de beste ter wereld. Het land heeft een fantastisch openbaar vervoernetwerk.
Volgens de laatste gegevens uit 2012 genieten er ruim vijfduizend rijkaards in Zwitserland van de Pauschalbesteuerung. De meeste van hen huizen in de kantons Vaud en Wallis.
Net als in Nederland kun je in Zweden een hypotheek aanvragen om een huis te kopen. Deze worden verstrekt op basis van je inkomen. Je kunt bij het aanvragen van een hypotheek eventuele een aanbevelingsbrief meenemen van een Nederlandse bank.
In Zwitserland wonen 8,7 miljoen mensen. Met een bevolkingsdichtheid van 218,6 inwoners per vierkante kilometer is Zwitserland dichtbevolkt.
In Tsjechië liepen mensen het minste risico op armoede volgens Eurostat. Het laat staat onderaan de lijst: 'slechts' elf procent van de bevolking had te maken met het risico om af te glijden.
Ongeveer 74% van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Deze grote verschillen zijn natuurlijk een gevolg van de landschappelijke gesteldheid van Zwitserland. De grootste steden zijn Zürich 1,37 miljoen inwoners), Basel, Genève, de hoofdstad Bern, Lausanne en Winterthur.