Je legt het sup board op het water en kruipt er vervolgens op handen en knieën op. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten, op de knieën. Leun iets achterover en je hebt de juiste positie om te gaat beginnen.
In de regel is suppen niet moeilijk en nagenoeg door iedereen te leren. Het suppen is vrij laagdrempelig. Echter zal de een het wat sneller oppakken dan de ander. Dit is bij het suppen niet anders dan bij andere sporten.
Het is daarom handig om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je het water op gaat. Ook raden we aan om eerst een les te nemen om de techniek en houding goed te leren en zo blessures te voorkomen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen.
Het sup board kan wegschieten bij het vallen, waardoor je deze snel kwijt kan raken. Dit is helemaal vervelend wanneer je geschrokken bent van een val in diep water. Je wilt je dan eigenlijk toch direct aan je sup board vast kunnen pakken. Tot slot heb je ook een reddingsvest nodig.
SUP schoenen
Kies niet voor schoenen met een harde zool, want dan mis je de feeling met je SUP board. Je hebt speciale waterschoenen die gemaakt zijn van neopreen, die houden je voeten warm en beschermen tegen schuren.
We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf.
SUP alleen als je kan zwemmen
Ook als je een goede zwemmer bent, kan de stroming of temperatuur van het water gevaarlijk zijn. Kijk goed waar je gaat suppen en bereid je voor op de SUP route. Als je helemaal niet kan zwemmen, dan is suppen echt gevaarlijk en af te raden, ook al draag je een zwem- of reddingsvest.
Volgens experts staat een uur intensief suppen zelfs gelijk aan ongeveer 19 kilometer hardlopen. Daarnaast valt suppen zowel onder cardio- als krachtport, waarmee je op meerdere fronten zoden aan de dijk zet voor je lichaam. Je spierpijn de dag na het suppen zal bevestigen dat dit inderdaad het geval is.
Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo'n 400-500 calorieën per uur (afhankelijk van hoe snel je supt, natuurlijk).
Met suppen verbrand je gemiddeld zo'n 300 á 500 calorieën per uur. Dit kan nog aardig oplopen bij meer tegenwind of een hogere snelheid. Tevens kun je het een goede full-body workout noemen. Je moet jezelf continu in balans weten te houden waardoor je je buik, billen en benen moet aanspannen.
VANAF WELKE LEEFTIJD MAG JE SUPPEN? Je mag mee suppen als je je zwemdiploma('s) hebt, en als je groot genoeg bent om de peddel te hanteren. Dat betekend meestal vanaf 10 jaar.
Plaats het blad van de peddel zo ver mogelijk naar voren in het water en zorg ervoor dat tijdens de slag het blad in zijn geheel onder water zit. Houdt tijdens de slag de peddel zo dicht mogelijk tegen de zijkant van het SUP-board. Houdt je peddel zo verticaal mogelijk, dus je handen zoveel mogelijk boven elkaar.
Het duurt ongeveer 5-10 minuten om een SUP op te pompen
Als je op een normaal tempo pompt en een paar ultrakorte pauzes neemt, ben je rond de 10 minuten klaar - en waarschijnlijk duurt het zelfs nog minder lang. Je kunt ook een elektrische pomp gebruiken.
De vin is niet weg te denken; je drijft zonder vin namelijk af en kan niet sturen. Je merkt het meteen als je hem vergeten bent. Begin met suppen op een windstille dag. Je hebt al je aandacht nodig om stabiel op je board te staan.
Wil je een goed sup board kopen dan beginnen de prijzen bij ongeveer 200-300 euro en de prijzen kunnen oplopen tot ruim 1000 euro. Maar goede sup boards hoeven dus echt niet duur te zijn! Zo heb je bij Stardupp al sup boards vanaf € 260,- met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.
Zwemvest of reddingsvest voor het suppen
Zo zijn er gemakkelijke (neopreen) zwemvesten met 50N drijfvermogen. Dit zijn zogenaamde zwemvesten ofwel drijfhulpen.
Suppen op zee is over het algemeen lastiger dan op meren of rivieren, omdat het water simpelweg wilder is. Daarom kan een kort en breed SUP board goed van pas komen. Een dergelijk board is namelijk beter bestand tegen ruig water en vermindert de kans dat je board omslaat.
Ben jij wat groter dan de meeste mensen? Of ben je op zoek naar een SUP board voor meerdere personen? Dan kan een SUP board met 150 kg draaggewicht een goede optie zijn. Op deze pagina vergelijken we daarom verschillende SUP boards met een draaggewicht van 150 kg voor zowel één persoon als voor meerdere personen.
Hoelang je over een kilometer doet hangt af van je supniveau en de omstandigheden. Een beginner zal ongeveer zo'n 3 km/uur gaan en een gevorderde kan tot wel 12 km/uur gaan.
Bij suppen sta je op een soort surfplank. Het grote verschil met een surfplank is echter dat een sup board een stuk stabieler is, waardoor je er makkelijker op kan staan. Daarnaast is het bij suppen, in tegenstelling tot surfen, juist niet de bedoeling dat je golven pakt.
De kledingvoorkeur met suppen is bij iedereen verschillend. De een zal het liefst suppen in zwembroek of bikini, terwijl de ander kiest voor een wetsuit. Zit je vaak op je knieën op je supboard, dan zal je al gauw voor een lange broek kiezen. Ben je een echte zonaanbidder, dan ga je liever in zwemkleding.
Denk daarbij aan boardshorts of een legging en een rashguard of t-shirt. Suppen kan ook prima bij frisse temperaturen, als je je maar goed kleedt. Doe dan een wetsuit aan als sup-kleding of draag kleding van fleece. Als het echt koud is, kun je als toevoeging een speciale cap, booties en handschoentjes aantrekken.
Suppen is goed te doen in de winter. Bedenk wel dat het een extra risico met zich meebrengt wanneer je in de winter het water op gaat. Het water is een stuk kouder en onderkoeling ligt al snel op de loer. Ga met goede kleding het water op, laat iemand weten wat je plannen zijn en neem op zijn minst een telefoon mee.