Het hart is een spier, ongeveer zo groot als een vuist. Het hart is een zeer sterke pomp, hij pompt 4 tot 5 liter bloed rond per minuut. Per dag is dit ongeveer 7.000 liter, dat is een tankwagen vol.
Het hart is een pomp die 4 tot 5 liter bloed per minuut rondpompt. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen.
De aorta loopt vanuit het hart door de buik naar je benen. In de aorta stroomt het bloed op zijn snelst wel 50 cm per seconde.
Het hart is een spier die bloed door het lichaam pompt. Bij elke hartslag pompt het hart wel vier tot vijf liter bloed rond.
In rust stroomt er zo'n vijf liter bloed per minuut doorheen. Dat is min of meer de totale lichaamsvoorraad aan bloed, die bij de gemiddelde volwassene 4,7 tot 5,7 liter omvat. Bij inspanning kan de hoeveelheid bloed per minuut vervijfvoudigen, afhankelijk van hoe oud en hoe fit iemand is.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Het hart kan minder goed samentrekken of ontspannen. Dan pompt het bloed minder goed rond. Daardoor vermindert de pompfunctie van het hart en wordt het bloed minder goed rondgestuurd in het lichaam. Wanneer het hart hierdoor uitzet (dilateert).
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Het hart is een holle spier die ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Het hart pompt het bloed naar de longen, waar het zuurstof kan opnemen en verbrandingsstoffen kan afgeven. Daarna gaat het bloed naar alle organen van het lichaam.
Bij hartfalen pompt uw hart minder goed. Uw bloed wordt minder goed door uw lichaam gepompt. De organen en spieren in uw lichaam krijgen daardoor minder bloed. En dus ook minder zuurstof en minder voeding uit het bloed.
Rood is de kleur van het hart. Rood is zo de kleur van de liefde geworden. Vroeger dacht men namelijk dat liefde door het hart ging.
Het hart heeft 4 hartkleppen. De hartkleppen zorgen er voor dat het bloed maar één richting op kan stromen. Bij elke hartslag sluiten en openen de kleppen beurtelings een keer. Het prikkelgeleidingssysteem van het hart is een ingewikkeld netwerk van speciale cellen in de hartspier.
Bij hartkramp heeft u korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in uw borstkas. U krijgt de klachten als u zich inspant, bij kou, na vet eten of bij emoties. Uw hart krijgt even te weinig zuurstof. De klachten zijn meestal in een paar minuten over.
Wat merk ik bij een hartaanval? 3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg.
Waarom wordt het hart niet beter? Kapotte hartspiercellen herstellen niet. In een beschadigd hart moeten de resterende hartcellen extra hard werken om de boel draaiende te houden. Zo raken ze overbelast, en op den duur óók beschadigd.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Cocaïne verhoogt je hartslag en bloeddruk. Door cocaïne kunnen je kransslagaders verkrampen (spasmen). Ook ontstaan er sneller stolsels. Die spasmen en stolsels kunnen een kransslagader afsluiten en zo een hartinfarct veroorzaken.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Voor het aanmaken van rode bloedcellen moet er voldoende ijzer, foliumzuur en vitamine B12 in uw voeding zitten. Als uw voeding te weinig van deze voedingsstoffen bevat, kunt u ook bloedarmoede krijgen. Het beenmerg speelt een belangrijke rol in het aanmaken van (rode) bloedcellen.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
En ademt die persoon niet meer of niet normaal? Dan heeft hij of zij mogelijk een circulatiestilstand. Het bloed wordt dan niet meer normaal rondgepompt in het lichaam. Jij kunt op zo'n moment het verschil maken.
Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo'n 15-16 ademhalingen per minuut.