Qua werkzaamheid ontlopen vis- en rundercollageen elkaar niet veel. Volgens sommige onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid. Het belangrijkste waar je echter op moet letten bij de aanschaf van collageen is dat je een gehydrolyseerde variant koopt.
Op basis van de bron van het collageen kan een collageen supplement weer verschillende typen collageen. Viscollageen is de puurste vorm van collageen, het meest identiek aan het collageen van de mens en daardoor ook het beste collageen om in te nemen.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Verschil tussen rundercollageen en viscollageen
Rundercollageen wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de huiden, het kraakbeen en de botten van runderen en viscollageen wordt voornamelijk gewonnen uit de huiden, botten en graat van vissen.
Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel. Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken.
Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels. Verschillende studies hebben aangetoond dat collageenpeptiden kunnen helpen de huidveroudering te vertragen door rimpels en droogheid te verminderen.
Het is erg onwaarschijnlijk dat een grote hoeveelheid collageen schadelijk zou zijn. Als je meer collageen inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid neemt de absorptiesnelheid van je lichaam aanzienlijk af en wordt het moeilijk om het collageen te verwerken.
Meer hydratatie
Wat echt opvalt zijn de verschillen in de hydratatie van de huid. Vóór de inname gaven de deelnemers gemiddeld een 5,7 (op een schaal van 0 tot 10) voor hoe gehydrateerd hun huid was, na twee maanden was dit gemiddeld een punt gestegen naar 6,7.
Hoe lang duurt het voordat collageensupplementen werken? Elk individu is net zo uniek als de supplementen die ze nemen. Of het nu gaat om uw gewrichten van huid en nagels, het kan tot 3-4 maanden duren om resultaten te zien.
Ook onze huid bestaat voor maar liefst 80% uit collageen. Het eiwit zorgt ervoor dat onze huid elastisch blijft. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen ons lichaam produceert - het is dan ook dé reden dat we rimpels krijgen en onze gewrichten en spieren stijver worden.
Op welk tijdstip collageen innemen? Collageen kan de hele dag door, op elk tijdstip, gebruikt worden. Er bestaat een mythe over dat collageen afgebroken zou worden door maagzuur en dat je het daarom op een lege maag zou moeten gebruiken.
Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door. De reden voor deze pauze is dat we niet willen dat je lichaam er een tolerantie voor opbouwt. Immers, dan reageert je lichaam er niet meer op, wordt het niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken en ben je terug bij af.
Uit de studie bleek een significante vermindering van rimpels tegenover de placebo groep, na 4 en 8 weken orale inname van collageen. Na 8 weken was er ook een significante verhoging van de hoeveelheid collageen type I en elastine in de huid.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat collageen helpt tegen rimpels. Collageen zorgt in de huid voor elasticiteit en zorgt dus dat je minder rimpels hebt. Onder invloed van leeftijd en andere factoren die huidveroudering veroorzaken, vermindert het collageen in je huid, waardoor er rimpels verschijnen.
Maximaal 25 dagen per maand collageen innemen
Het advies luidt dan ook dat je het beste maximaal 25 dagen per maand collageen kunt innemen op een tijdstip dat goed werkt voor jou. Neem vervolgens 5 dagen pauze, bijvoorbeeld de 5 laatste dagen van de maand, om na deze pauze weer met je collageen inname te beginnen.
Je kunt als 18-plusser al beginnen met het innemen van collageen. Je huid zal van binnenuit worden gevoed, waardoor er een mooie en gezonde "glow" ontstaat. Ook zorgt het voor voller haar en mooiere nagels.
Collageen zorgt in onze huid voor structuur en stevigheid, hyaluronzuur dus voor hydratatie. Beide stoffen nemen naarmate we ouder worden af, maar kunnen we gelukkig aanvullen. Door collageen en hyaluronzuur in te nemen in onze voeding als supplement, capsule of poeder werkt het van binnenuit.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Voeding met veel suiker of geraffineerde koolhydraten (die door het lichaam weer omgezet worden in suikers) tasten collageenvezels aan. Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt.
Zowel fijne lijnen als diepere rimpels zijn door middel van lasertherapie goed te behandelen en zorgen voor huidverjonging. Onze huidtherapeuten werken met fractionele lasers of een CO2 laser voor rimpels en huidverjonging.
Collageen is een eiwit die de spieraanmaak stimuleert. Als je meer spieren hebt, zullen er meer calorieën verbrand worden en daarmee je vetmassa verlaagd worden. Hierdoor krijgt je lichaam weer mooie contouren en een slanke vorm. Het is dan ook een belangrijke functie van collageen om spier aanmaak te stimuleren.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.