Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten De betrouwbaarheid van de beide antigeen zelftesten werd ook vergeleken bij personen mét en zonder verkoudheidsklachten.
Resultaten van onderzoek naar zelftest
Vervolgens vergeleken ze de uitkomsten van de PCR-tests en de zelftests. Dat leverde grofweg twee bevindingen op: (a) De zelftest heeft bij mensen met klachten (zoals verkoudheid of hoesten) een sensitiviteit van ongeveer 85% en een specificiteit van ruim 99%.
Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Heb je milde verkoudheidsklachten, zoals een beetje hoesten, niezen, een loopneus en lichte verhoging? Of ruik en proef je opeens niets meer? Laat je dan testen op COVID-19 en blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Als je koorts hebt en of benauwd bent, dan is het belangrijk dat ook je huisgenoten thuisblijven.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.
De corona-zelftesten zijn voldoende betrouwbaar bij mensen met COVID-19-achtige klachten. Dit is echter niet het geval is bij mensen zónder klachten. Onderzoek toont aan dat de betrouwbaarheid van de uitslag van een zelftest bij mensen zonder klachten laag is.
Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
Bij influenza kunt u klachten krijgen van hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en vermoeidheid.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.
Ik ben niet gevaccineerd
10 dagen quarantaine. Mag vanaf dag 7 beëindigd worden indien dagelijkse negatieve zelftest vanaf dag 7 tot en met dag 10. Blijf ondertussen extra voorzichtig gedurende 10 dagen na het hoogrisicocontact. Positieve zelftest: Je bent waarschijnlijk besmet.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Verkoudheid, benauwdheid of koorts zijn klachten die horen bij het coronavirus.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties
Er komt weinig griep voor in Nederland. De afgelopen weken is het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht gestagneerd op een laag niveau. Hiernaast is de afgelopen weken ook het aantal monsters met het griepvirus laag.
Griep- en verkoudheidsklachten zijn onder andere een loopneus, keelpijn, hoesten en hoofdpijn.Bij griep doet het hele lijf mee met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn.