Twee sterren: uitzonderlijke keuken.
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Vijf met een of meerdere sterren bekroonde restaurants:
Cour du Nord (Nooitgedacht) Regionaal/Frans. Brienen aan de Maas (Well) Frans/Vis. Muller (Groningen) Frans. Avant Garde van Groeninge(Eindhoven) Frans.
Het gewone menu kost € 185, het vegetarische € 160.Twee wijnarrangementen samen: € 170.
Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Michelinster verloren in 2023
Pure C, Cadzand. Sabero, Roermond. Lastage, Amsterdam. Tilia, Etten-Leur.
Restaurant Château Neercanne is sinds 1986 onafgebroken en in 2014 wederom bekroond met 1 ster in de MICHELIN ® gids. L'Auberge wordt sinds 2012 gewaardeerd met een Bib Gourmand.
Wat voor restaurant is Brut 172? Het is gevestigd in de boerderij waar Van Wolde woont in Reijmerstock, en dorpje ongeveer tien minuten met de auto vanuit Maastricht.
Opening. Na een grootschalige verbouwing opende Brut172 op 6 maart 2020 officieel de deuren. Het eerste deel van de naam van de eetgelegenheid refereert naar oerkracht en is een knipoog naar champagne. Het cijfer refereert naar het aantal meters dat de locatie van het restaurant boven NAP ligt.
Gelukkig hebben ze het strijdtoneel weer verruild voor de kombuis. Van Wolde is terug met restaurant Brut172, gevestigd in een oude boerenhoeve in het Zuid-Limburgse lintdorp Reijmerstok. De naam verwijst naar de rauwheid van het Mergelland en het aantal meters dat de hoeve boven zeeniveau ligt.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats. Bij Ciel Bleu moet men gemiddeld 160,05 euro voor een driegangenmenu betalen en bij La Rive 134,10 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Diningcity.nl.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants.Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.
Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.
In totaal telt Limburg nu 15 sterrenrestaurants met in totaal 17 sterren. Daarmee is onze provincie na Noord-Holland met hoofdstad Amsterdam de meest gastronomische provincie van Nederland in het topsegment.
Bestel Lekker500 editie 2023 hier
Brut 172 is zijn nieuwste project. Gevestigd in een oude volledig gerenoveerde boerenhoeve in het Limburgse lintdorp Reijmerstok.
2 sterren | Beluga Loves You
Zelfs toen chef Hans van Wolde het stokje van Beluga in 2019 overdroeg aan Servais Tielman, leverde dat niets in op de kwaliteit. Beluga staat al jaren op de lijst van beste restaurants van Nederland. En terecht, want hier klopt alles. En dat levert maar liefst twee michelinsterren op!
Van Willigenburg woont al zijn leven lang in Amsterdam. Zijn moeder is van Joodse afkomst en moet zich tijdens zijn geboorte verschuilen.
Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken. Een omweg waard! Hans van Wolde heeft zichzelf heruitgevonden.
Eén MICHELIN ster: verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard!
Nederland telt maar liefst 125 MICHELIN sterren.
Je kunt als restaurant een ster niet weigeren.
Maandag rond lunchtijd lees je op NU.nl welke restaurants dit jaar een Michelinster gewonnen of verloren hebben.
Pure C, het Zeeuwse restaurant van Sergio Herman, verliest twee sterren. Dat werd vandaag duidelijk in het persbericht dat volgde na de uitreiking van de Michelinsterren in Nederland. Samen met die twee sterren ziet Herman eind deze maand ook zijn chef Syrco Bakker vertrekken.