Hier zijn de feiten: Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Bijvoorbeeld, geitenkaas heeft iets minder calorieën en vet dan koeienkaas en iets meer calcium. Maar over het algemeen lijken de twee kazen op elkaar, zoals u in de onderstaande tabel kunt zien. Eén onderzoek toonde aan dat geitenmelk over het algemeen gezondere vetten bevat, zoals meervoudig onverzadigd vet, dan koemelk .
Geitenkaas bevat relatief veel essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine B, riboflavine, calcium, ijzer en magnesium. En goed nieuws: essentiële mineralen uit geitenkaas worden beter opgenomen dan uit koekaas.
Geitenkaas past in een verantwoord voedingspatroon. Zo bevat geitenkaas vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en D. Ook andere belangrijke stoffen – zoals calcium, kalium en fosfor – zijn van nature in geitenkaas aanwezig.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Sommige zijn echter gunstiger voor de gezondheid dan andere, en dit is het geval met geitenkazen. Hun eigenschappen omvatten: Laag in vet, calorieën en cholesterol: ze hebben minder calorieën en verzadigde vetten dan koemelkkazen, waardoor ze geschikter zijn voor vetarme en cholesterolarme diëten .
Maar wist je dat geitenkaas op het gebied van vet beter scoort dan de volvette koeienkaas? Daarnaast is geitenkaas lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn en wordt het daardoor beter verdragen door mensen die problemen hebben met hun darmen.
Het wordt gewaardeerd om zijn milde en aardse smaak, evenals het gemak van de vertering . Geitenkaas kan in vrijwel elk recept worden gebruikt in plaats van koemelkkaas.
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de botgezondheid en spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen en kan dus een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Doordat geitenkaas veel eiwitten en vetten bevat is het een goede keuze als je wilt afvallen.
Feta, rijk aan calcium en probiotica, kan goed zijn voor de gezondheid van de botten en de spijsvertering. Geitenkaas bevat minder lactose dan veel andere kazen, dus het kan een betere optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie . Het is ook rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen.
Als het om kaas gaat, komen veel van de traditionele mediterrane kazen van schapen- of geitenmelk en niet van koeien. In de meeste regio's is dit nog steeds het geval, waar kaas van geiten- en schapenmelk regelmatig wordt gegeten als onderdeel van het gezonde mediterrane dieet, inclusief Halloumi, feta, Manchego en ricotta.
Wat betreft cholesterol zijn geitenkaas, schapenkaas en 'gewone' kaas vergelijkbaar. Sterker nog, geitenmelk bevat zelfs iets meer cholesterol dan koemelk. Als je op zoek bent naar een minder vette variant, raden we je aan om te kiezen voor een magere geitenkaas.
Geitenkaas bevat slechts 75 calorieën per ounce, aanzienlijk minder dan populaire koeienkazen zoals mozzarella (85), brie (95), Zwitserse (108) en cheddar (115). Het bevat ook meer vitaminen en mineralen dan koeienkaas .
Geitenkaas gezond voor de lijn
Tot slot kunnen we je nog vertellen dat geitenkaas minder calorieën en chemicaliën bevat dan kaas gemaakt van koemelk. Het is dan wel geen caloriearme kaas, maar zeker wel goed tijdens een dieet te gebruiken in bijvoorbeeld salades of op aan cracker.
Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
Anderen hebben geitenkaas al eerder geprobeerd en vonden het vreselijk vanwege de pittige, sterke smaak die geassocieerd wordt met geitenkaas, bekend als 'goatyness' . Hoewel kaasmakers niet kunnen bepalen of mensen nieuwe dingen proberen of niet, kunnen ze wel bepalen in hoeverre een kaas 'goatyness' heeft.
Nieuw onderzoek toont aan dat kaas verslavend is, op een manier die vergelijkbaar is met drugs . De reden hiervoor is de chemische stof caseïne. Deze stof komt voor in zuivelproducten en kan de opioïde receptoren in de hersenen activeren .
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Nee.Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet.Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Geitenkaas is bijzonder rijk aan calcium, met hogere calciumconcentraties dan koeienkaas. Calcium is vooral belangrijk voor het lichaam, het helpt botten en tanden te versterken en beschermt je tegen ziektes . Calcium heeft veel voordelen voor het menselijk lichaam.