Zilvervisjes vormen een zilvervisjesplaag als u er niet meer mee kunt leven. Dit is bij de één meer dan 10 zilvervisjes zichtbaar per dag en bij de ander 2 zilvervisjes per dag. Het komt voor dat mensen er honderden aantreffen op een zolder of er elke dag wel 50 in de huiskamer tegen komen.
Zilvervisjes proberen hun eieren namelijk te verstoppen, zodat deze bijvoorbeeld niet in de stofzuiger verdwijnen. Daarom worden eitjes voornamelijk gelegd in kieren en spleten. Hier vallen ze niet op en liggen ze ook nog eens veilig. De kans dat de eitjes uitkomen, is zodoende groot.
De zilvervisjes komen binnen in voedsel, oude kleding, oud papier en meubilair, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing. Zodra het ongedierte binnen is, verstopt het zich in allerlei naden, kieren en voorwerpen.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Zilvervisjes kunnen in ieder huis voorkomen, in vieze én schone, en kunnen maanden zonder eten.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Hoe snel vermenigvuldigen zilvervisjes en papiervisjes zich? Per keer legt een zilvervisje of papiervisje zo'n 10 eitjes, waarna deze binnen 8 weken uitkomen. De jonge beestjes zien er in principe hetzelfde uit als de volwassen zilvervisjes en papiervisjes, maar zijn nog wit van kleur en veel kleiner.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Ook azijn helpt goed bij het bestrijden van zilvervisjes. Je maakt een mengsel van 50% azijn en 50% water en vult hiermee een spuitfles. Schud de bestanddelen goed door elkaar en breng de spray aan op plekken waar de zilvervisjes voorkomen. Laat de azijn rustig drogen, maar zorg ervoor dat je goed ventileert.
Samengestelde koolhydraten en papier
Ook kunnen de zilvervisjes dode insecten en dergelijke opeten, evenals schimmels. Het vocht halen ze uit hun voedsel, zodat ze geen directe waterbronnen nodig hebben. Wel planten ze zich graag voort in een warme en vochtige omgeving.
Ze zijn 1 à 3 centimeter lang en hebben een langwerpig lijf dat smaller is achteraan. Als je ze toch overdag tegenkomt, is de kans groot dat je hun nest gevonden hebt. Dan zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe verstopplaats.
Zilvervisjes zijn insecten en eigenlijk geen visjes
Die beweging lijkt veel op hoe een vis zich door het water beweegt. Net als pissebedden houden zilvervisjes van vochtige omgevingen. Daarom kun je ze vinden in de buurt van afvoeren, in wasbakken, badkamers en vochtige kelders.
Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur. Na 4 tot 6 weken kregen jonge zilvervisjes een zilver grijze kleur op hun schubben. Zilvervisjes vervellen naarmate ze groeien, ze vervellen hun hele leven. Een zilvervisje is na 3 tot 24 maanden geslachtsrijp.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.
Zilvervisjes in huis kunt u voorkomen door alle naden en kieren in huis dicht te kitten, boeken en papier goed op te bergen en uw schilderijen regelmatig te controleren. Zorg er bij het aanbrengen van behang voor dat de naden goed op elkaar aansluiten en afgeplakt zijn. Ventileer uw huis daarnaast goed en regelmatig.
Zilvervisjes houden vooral van zetmeel en schimmels en brengen over het algemeen geen schade toe, al kunnen ze wel van uw kleding eten.
Je kunt er flink de kriebels van krijgen en als je een hele plaag in huis hebt, lopen je boeken, behang en archieven flinke schade op. Maar zijn deze beestjes ook schadelijk voor je gezondheid? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Je wordt niet ziek van papiervisjes of zilvervisjes.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Spray tegen zilvervisjes
In een spuitbus tegen zilvervisjes zit insecticide. Je gebruikt dit in de ruimtes waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je het middel in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Hierna moet je de ruimte heel goed ventileren.