Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Om gemakkelijk af te meten: 75 gram is een senseokopje met ongeveer een duimbreedte vrij aan de bovenkant. 100 gram is een volledig volle kop.
Ongekookt-gekookt gewicht berekenen
Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Kortom: ook volgens het Voedingscentrum kun je om af te vallen gerust pasta blijven eten. Sterker nog: het kan je, door het verzadigde gevoel dat het geeft, zelfs hélpen af te vallen, mits je de juiste pasta eet, met voldoende groenten, eiwitten en het liefst een zo natuurlijk mogelijke saus.
Hoeveel pasta mag ik eten als ik wil afvallen? Dat hangt natuurlijk af van wat je voor de rest van de dag nog allemaal eet. Een goede algemene regel is niet meer dan 300g gekookte pasta voor een man en niet meer dan 200g gekookte pasta voor een vrouw.
Conclusie: is pasta gezond of ongezond? Volkoren pasta is een bron van vezels. Daarnaast bevat het complexe koolhydraten, eiwitten en verschillende vitamines en mineralen. Pasta is dan ook prima in te passen in een gezond voedingspatroon, mits je voor de volkoren variant kiest.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Macaroni is in Nederland dan ook de meest gegeten pasta. Wat veel mensen niet weten is dat er in macaroni (zonder saus) behoorlijk veel calorieën zitten. In een normale portie macaroni van 250 gram zitten namelijk zo'n 350 calorieën per bord.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Soms wordt een portie pasta gedefinieerd als ongeveer een 1/2 kop (114 g) pasta; dit is echter afhankelijk van de vorm van de pasta. Een portie=60 g.; twee porties=120 g.; vier porties=240 g.; zes porties=360 g.; acht porties=480 g.
Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit. Dit is goed voor gemiddeld zo'n 200+ gram groente.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Net als pasta is gnocchi calorierijk. 100 gram bevat zo'n 150 kcal. Dat is vergelijkbaar met macaroni. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je eet en wat je erbij eet.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Zo'n volledig dagmenu levert naast genoeg producten en voedingstoffen om gezond te blijven ook voldoende energie. Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
Een gemiddelde portie bestaat uit ongeveer 75 tot 100 gram. En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon.
In macaroni zitten gemiddeld zo'n 360,5 calorieën per 100 gram. Hiermee bedoelen we per 100 gram ongekookte macaroni.