Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
Kan ik het poollicht ook met het blote oog zien? Het poollicht is vaak ook prima met het blote oog te zien. Soms denk je naar een wolk te kijken terwijl dit op een camera groen kleurt. Dit is poollicht wat voor het oog niet goed zichtbaar is.
Wanneer je het Noorderlicht in het echt ziet, dan kom je erachter dat de kleuren helemaal niet zo fel zijn zoals je hebt gezien op foto's. Vaak heeft het licht een meer melkachtige, witte kleur.Als je geluk hebt, dan zie je misschien een vage glinstering van groen, lichtpaars of roze.
De noorderlicht kleuren varieren van groen tot rood en oranje.Zelfs blauw en paars zijn soms te zien. Welke kleur we zien hangt af van de golflengte van de fotonen. Deze is op zijn beurt weer afhankelijk van het atoom waarmee de zonnedeeltjes botsen en de hoeveelheid energie die vrijkomt.
Het licht is normaal gezien 's nachts zichtbaar boven het vasteland in Noord-Noorwegen en overdag op Spitsbergen. Wanneer er meer zonneactiviteit is kun je het noorderlicht ook zuidelijker in Noorwegen zien.
Meer over het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april, tussen 18:00 en 01:00 uur 's avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter.
Kan ik vanavond noorderlicht zien? Noorderlicht is zeldzaam in Nederland. Zodra er noorderlicht in Nederland verwacht wordt doen wij ons best dit op tijd te melden via de Noorderlicht alert via e-mail.
Met een Android
Zet de flits uit. Stel uw ISO-instelling in op 1600 en hoger (beter voor omgevingen met weinig licht). Zorg ervoor dat de witbalans is ingesteld op ongeveer 3200K, waardoor uw foto er natuurlijker uitziet. Gebruik een langere sluitertijd en pas deze aan aan de helderheid van het noorderlicht.
Het is heel zeldzaam om het noorderlicht ver onder de poolgrens te spotten. In Schotland en het noorden van Ierland komt het nog wel eens voor.
Noorderlicht is eigenlijk niks anders dan een chemische reactie van zonnedeeltjes die in contact komen met andere deeltjes boven de aarde. Zodra de deeltjes in contact komen met andere deeltjes boven de aarde ontstaat het groene, maar soms ook paars/roze licht.
Begin met 800 en als het erg donker is, kun je overgaan naar 1600 of 3200. Sluitertijd: een langere sluitertijd maakt je foto ook lichter. Kies over het algemeen voor 10-30 seconden. Als het noorderlicht snel beweegt, kan een lange sluitertijd de foto wazig maken.
Er ligt wel een groot verschil in het noorderlicht kunnen zien of het noorderlicht kunnen bewonderen. Het noorderlicht is in Nederland (als het er al is) niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Alleen een hele gevoelige fotocamera kan het noorderlicht vanuit Nederland vastleggen.
Op sociale media deelden Nederlanders veelvuldig beelden van het poollicht. Mensen uit onder andere Kerkrade, Vlissingen, Den Haag, Zwolle, Joure, Hoorn, Amsterdam, Enschede, Roermond en Amstelveen meldden dat ze het lichtverschijnsel konden zien. Ook in België was het noorderlicht met het blote oog te zien.
In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Favoriet zijn dan ook de Waddeneilanden.
Eind maart en eind september is er een iets grotere kans op noorderlicht. Dit komt door de stand van de aarde ten opzichte van het magneetveld van de zon. Vanwege het huidige zonne-maximum blijft de kans op noorderlicht in Nederland aanwezig, vooral bij helder winterweer.
Je kunt het beginnende noorderlicht herkennen aan een grijs uitziende waas in de lucht. Om zeker te weten dat het ook het noorderlicht is. Kan je de camera op een lange sluitertijd instellen, door de langere sluitertijd, ziet je camera langer de geladen deeltjes, waardoor de grijze waas op de foto al groenig wordt.
Je kansen op noorderlicht zijn dus steeds optimaal. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow. Je kan het noorderlicht met het blote oog waarnemen. Het heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers.
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Zo'n sterke zonnewind, ook wel een zonnestorm genoemd, vergroot de kans dat het noorderlicht ook in Nederland zichtbaar is. In principe kan dat overal in het land voorkomen, maar het natuurverschijnsel is gewoonlijk het beste te zien op locaties met weinig lichtvervuiling.
My Aurora Forecast is de beste app om het noorderlicht te zien.
Aurora Borealis of Noorderlicht ontstaat door de botsing van gasvormige deeltjes in de atmosfeer van de Aarde met elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon. Die deeltjes komen vrij in de ruimte door de kernfusie die in de kern van de zon plaatsvindt.
De aurora borealis manifesteert zich in een enorme ring boven de geomagnetische noordpool van de aarde, die de aurora-ovaal wordt genoemd. Het noorden van Noorwegen ligt midden in die zone en daardoor is het noorderlicht hier in de winter bijna elke avond en vrijwel overal te zien.
Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen.
Het aardmagneetveld buigt de geladen deeltjesstroom namelijk af richting de polen. Slechts wanneer onder meer de zonnewind relatief sterk is, bereikt het fenomeen ook de breedtegraad van Nederland. Al is het zelfs dan soms pas zichtbaar met de relatief lange sluitertijd van een fotocamera.