Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.
Als Nederlander kunt u in Duitsland bij iedere bank terecht voor het openen van een bankrekening. In Duitsland zijn de Deutsche Bank en de Commerzbank de twee grootste banken.
Er zijn meerdere redenen om bij een Duitse bank een rekening te openen. Wanneer je bijvoorbeeld naar Duitsland gaat emigreren zitten hier voor- en nadelen aan. Zo is het verplicht een Duitse bankrekening te openen. Een andere reden kan zijn dat je zaken doet in Duitsland en dat je daarom een zakelijke rekening opent.
Vanuit het buitenland mag je een betaalrekening openen met alleen een BSN-nummer en identiteitsbewijs. Een volledig nieuwe klant moet hiervoor wel bellen met de afdeling International Clients van de bank. De aanvraag wordt vervolgens via e-mail afgehandeld.
De Belastingdienst krijgt uit het buitenland informatie over uw bankrekening. Ook krijgt de Belastingdienst informatie via klikbrieven, buitenlandse banken (spontaan) en uit platforms (zoals de Panama papers).
Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden.
"Tegenwoordig is het eigenlijk net zo veilig om in het buitenland te sparen als in Nederland. Alle banken binnen de Europese Unie vallen onder een soortgelijk depositiegarantiestelsel. En al die banken vallen onder dezelfde Europese toezichtregels. Dus de kans dat zo'n bank failliet gaat is eigenlijk vrij klein."
Een International Bank Account Number (IBAN) wordt gebruikt om internationale transacties tussen rekeningen en banken gelegen in verschillende landen vlotter te laten verlopen. Het IBAN telt maximaal 34 alfanumerieke tekens en heeft een vaste lengte per land.
kann ich bitte die Rechnung haben?
Voor Duitsland geldt net als in andere EU-landen een depositogarantiestelsel met een maximale garantie van € 100.000 per persoon, per bank. Het depositogarantiestelsel in Duitsland heet de 'Einlagensicherung der Banken & Bankiers'.
Hoewel het gewoon is toegestaan om een spaarrekening in Duitsland te openen, is dit voor een buitenlander niet altijd eenvoudig. Het is voor een Nederlander niet mogelijk om een Duitse spaarrekening bij de Duitse grote banken te openen. Deze banken stellen namelijk vaak als eis dat je officieel in het land moet wonen.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen. Je leest verderop welke landen in de SEPA-zone vallen en welke BIC jouw bank heeft.
Basisrente: 1,25%Getrouwheidspremie: 1,50%.
Spaarplatform Raisin
Dit van oorsprong Duitse platform bemiddelt tussen Nederlandse spaarders en buitenlandse banken, die doorgaans een hogere spaarrente bieden. Het gaat om zowel vrij opneembare spaarrekeningen als deposito's.
Ja, Wise is veilig om geld mee te versturen.
Met Wise kun je geld versturen naar 160+ landen.
Revolut is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft onlangs een branch geopend in Nederland. De NVB verwelkomt deze internationale digitale financiële dienstverlener in haar midden.
Het geld op rekeningen bij buitenlandse banken die actief zijn in Nederland worden beschermd door de depositogarantie van het land waaruit die bank afkomstig is. Ook daar is uw geld beschermd tot € 100.000 of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta.
Op basis van de meest recente informatie zijn de hoogste spaarrentes in Europa momenteel tussen de 0,5% en 3,32% per jaar. De hoogste spaarrente van 3,32% voor een deposito van 1 jaar wordt aangeboden door Haitong in Portugal, op het moment van schrijven.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Bent u gepensioneerd en woont u in het buitenland? Dan betalen we uw pensioen ook in het buitenland uit. Uw pensioenuitkering gaat in vanaf de 1e dag van de maand waarin u met pensioen gaat. U krijgt deze uitkering zolang u leeft.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.