1n de 19e eeuw werd in België als nieuwe groente witloof uitgevonden. Rond 1835 slaagde Frans Bresiers er in de champignonkelder van de Brusselse botanische tuin in het te kweken uit chicorei.
België is een land van Bourgondiërs. Een goede biefstuk, stoofvlees met frietjes, witloof met ham uit de oven: deze klassiekers klinken iedere Belg wel gekend in de oren.
Bekende Belgische snoepmerken zoals Côte d'Or, Leonidas en Guylian zijn geliefd over de hele wereld. Chocolade, pralines, wafels en speculaas zijn enkele van de populaire snoepjes die uit België komen.
Oorsprong van Belgische snacks
Veel van de typische Belgische snacks hebben hun oorsprong in de frituurcultuur, waarbij gerechten zoals frieten, frikandellen en bitterballen populair zijn. Daarnaast zijn er ook snacks die specifiek zijn voor bepaalde regio's, zoals Luikse wafels en Gentse neuzen.
Een van de bekendste voorbeelden van Belgisch gebak is de Belgische wafel, die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt. Andere populaire Belgische gebakjes zijn de éclair, de praline en de speculaas. Belgisch gebak staat bekend om zijn ambachtelijke bereiding en hoogwaardige ingrediënten.
Bij Kerstmis horen traditionele gerechten en ook vlees zit daarin heel sterk verweven. Bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu. Kalkoen (40%) en wild (19%) zijn nog steeds de meest populaire gerechten, gevolgd door vis (10%), gourmet (10%), fondue (10%) en gebraad (9%).
Ook rond tien uur, vier uur en 's avonds na het avondeten wordt er gesnackt in ons land. Vooral het vieruurtje is populair: 42 procent van de Belgen zegt regelmatig een tussendoortje te nemen 'na schooltijd'.
Vlees, vis, eieren en vervangproducten
Dat is eigenlijk te veel. De meerderheid van de volwassen Belgische bevolking eet minstens één keer per week vis. Maar 48% van de 18- tot 39-jarigen en 40% van de 40- tot 46-jarigen haalt deze norm niet.
Belgische eetcultuur
Veelvoorkomende gerechten op zondag zijn bijvoorbeeld stoofvlees met frietjes, vol-au-vent, mosselen, en natuurlijk de Belgische wafels. Deze gerechten worden vaak bereid met verse en lokale ingrediënten, wat de smaak en kwaliteit ten goede komt.
Zo drinkt de Belg zijn koffie het liefst (en het is toevallig ook nog eens de gezondste manier) Bijna zeven op de tien Belgen drinkt iedere dag een kopje koffie. Dat blijkt uit onderzoek van het wereldbekende merk Nespresso bij 1.000 Belgen. De warme drank is veruit het populairst bij de oudere bevolking.
Belgische eetcultuur
Ze hechten veel waarde aan traditionele gerechten en ambachtelijke producten. Frieten, chocolade, wafels en bier zijn iconische elementen van de Belgische keuken. Daarnaast zijn er ook regionale specialiteiten zoals mosselen met friet, stoofvlees met bier en Luikse wafels.
Traditionele Belgische ontbijtgerechten
Een van de bekendste gerechten is het 'Belgisch ontbijt', dat bestaat uit een assortiment van brood, beleg, kaas, eieren en soms ook vleeswaren. Daarnaast is er ook de 'Luikse wafel', een zoete lekkernij die vaak als ontbijt wordt gegeten.
Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, tjoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje uit Oost-Vlaanderen dat qua vorm veel weg heeft van een neus.
Pralines als Belgisch cadeau
Pralines zijn een typisch Belgisch cadeau dat wereldwijd bekend staat om zijn kwaliteit en vakmanschap.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
De hoofdstad Brussel is tweetalig. Ondanks de verschillende talen is er een Belgische cultuur. België staat bekend om zijn chocola, friet, wafels, zanger Jacques Brel, architect Victor Horta en de Ardennen.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters.
Wat betreft de subjectieve gezondheid, dus hoe we onze eigen gezondheid inschatten, scoren we beter dan het EU-15-gemiddelde (i.e. onze buurlanden). 77% van de Belgische inwoners beoordeelde zijn gezondheid in 2018 als goed of zeer goed. Voor levensverwachting, situeren we ons lager dan het EU-15-gemiddelde.
België staat bekend om zijn rijke culinaire tradities. Het land is beroemd om zijn heerlijke gerechten en smaakvolle delicatessen. Van frieten en wafels tot chocolade en bier, België heeft voor ieder wat wils.
Sterke drank met een alcoholpercentage van 22 % of meer is pas toegestaan vanaf 18 jaar. Wie ouder is dan 16 jaar mag in België dus dranken met minder dan 22 % alcohol drinken.
En de winnaar is Tsjechië! Zij drinken vooral het 'oerpils' Pilsner Urquell dat ooit in het Tsjechische dorpje Plzen is uitgevonden. Al 29 jaar voeren zij zuipend de lijst aan.
Voeding en niet-alcoholische dranken zijn in België juist stukken duurder: 12% boven het EU-gemiddelde. Daar staat tegenover dat alcoholische dranken en tabak er juist weer veel goedkoper zijn: 96% van de gemiddelde Europese prijs.