Controleren op hoofdluisBij het luizenpluizen kun je het beste een vel wit papier gebruiken dan kun je goed zien of er luizen uit het haar komen. Kijk of er na elke gecontroleerde lok luizen of neten in de kam zitten en maak deze schoon.
Preventief controleren
een snelle controle – zoals ook op school plaatsvindt - gaat met een potlood: trek scheidingen door het haar en kijk vooral ook op warme plekjes zoals onder pony, achter de oren en in de nek. Kijk goed bij de hoofdhuis of u luizen en/of neten ziet.
Hoe kun je hoofdluis herkennen? De kleine grijze of bruine beestjes zijn een paar millimeter groot en krioelen vaak met een hele familie tussen de haarwortels. Heb je helemaal pech, dan kun je niet alleen hoofdluis herkennen maar ook de luizen eitjes; ook wel neten genoemd. Je kunt neten herkennen aan de ovale vorm.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
De ontwikkeling van eitje tot nimf (= het eerste bloedzuigende stadium van de hoofdluis) duurt ongeveer 7 dagen. 1 tot 2 weken na de besmetting kan jeuk optreden, deze periode wordt als incubatieperiode beschouwd.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt.
En controleer het haar met een luizenkam.
Dit helpt tegen klitten. Kam vanaf de huid tot aan de punten van het haar. Doe dit boven een wit papier of een witte wasbak. Luizen die bij het kammen in de wasbak of op het papier vallen, ziet u als kleine grijze of bruine spikkels bewegen.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Preventief kammen met een speciale kam (zie verderop: hoe kan je hoofdluis behandelen?) Gebruik wat hairspray om de haren bij elkaar te houden. Als er vermoedens zijn van hoofdluis: controleer het hoofd van je kind op hoofdluis.Doe dit bij voorkeur iedere week.
Doe dit kammen met nat haar, waar een flinke dosis onuitgespoelde crèmespoeling in zit, niet alleen omdat de kam er makkelijker doorheen glijdt, maar ook omdat de luizen hierdoor op hun plaats blijven zitten en je er dus geen mist.
De jeuk lijkt erg op dat van een insect dat over de huid loopt en zo blijft iemand vaak overtuigd van het feit dat er nog luizen zijn. Een professionele, forensische hoofdluischeck om hoofdluis uit te sluiten en zuivere Argan Olie verhelpt deze symptomen.
De huid van het hoofd, de oren, nek en zelfs de schouders kunnen geïrriteerd zijn door de luis. Je ziet dan kleine rode bultjes. Controleer! Kam het haar van je kind met een netenkam/stofkam.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
De cyclus van een luizenleven. Ben je al eens geschrokken van hoeveel luizen er plots in de haren van je kind krioelen? Dat is perfect normaal, want een volwassen vrouwelijke luis legt dagelijks tot acht neten, en dat gedurende tien dagen.
Er zijn ook mensen die proberen om neten en luizen te verwijderen met een stijltang. Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn.
Als hoofdluis is geconstateerd bij hun kind moeten andere ouders en de school worden gewaarschuwd. Ouders zijn verantwoordelijk voor de behandeling om verdere besmetting te voorkomen.
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën (impetigo) door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek 1. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
Hun eitjes (neten) zijn witte, grijze of zwarte stipjes die op roos lijken. Roos zit echter los en neten kleven juist aan het haar vast. Tijdens het spelen raken de hoofden elkaar en kan hoofdluis zich verspreiden.
Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen.
Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen? Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
Ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De hoofdluis behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Hoofdluis krijg je van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding. Springen kunnen ze niet. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.
Hoewel hoofdluizen niet kunnen zwemmen, verdrinken ze niet tijdens het zwemmen of wassen van de haren. Een verzwakte hoofdluis die onverhoopt de haren loslaat en al drijvend een ander kinderhoofd weet te bereiken, wordt niet in staat geacht daar nieuwe problemen te veroorzaken.