Symptomen vergrote prostaatveel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.
Is het mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken? Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus.
Meestal gaat het om pijnklachten bij of na het plassen, een zwakke urinestraal en vaak moeten plassen, of nadruppelen of zelfs incontinentie. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ontsteking, prostaatvergroting of zwakke sluitspieren. Prostaatkanker veroorzaakt meestal geen plasklachten.
Een vergrote prostaat is in principe goedaardig en vaak alleen een lastig probleem. Het is geen kanker en het verhoogd ook niet het risico op prostaatkanker.
Eigenlijk is dit niet het geval. Erectie is een vasculaire (bloedvaten) aangelegenheid en heeft geen relatie met een vergrote prostaat.
Via de anus kan je de prostaat voelen. De huisarts doet dat wanneer dat nodig is voor prostaatonderzoek. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook de kans op een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat kan klachten geven, waaronder moeilijk uitplassen, nadruppelen of een zwakke plasstraal.
Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen. Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.
Een vergrote prostaat is meestal goedaardig. Er zijn twee soorten medicijnen om plasklachten te verminderen: alfa-blokkers die de blaashals ontspannen en 5-alfa-reductaseremmers die de prostaat verkleinen.
5-alpha-reductase-remmers zijn medicijnen die de grootte van de prostaatklier kunnen verminderen. De prostaatklier, die de plasbuis kan dichtdrukken, wordt dan maximaal 30% kleiner. Het uiteindelijke effect kan na meerdere maanden worden beoordeeld; het middel moet dus langdurig worden ingenomen.
De prostaat is een klier die onder de blaas zit. Deze klier maakt prostaatvocht. Als u klaar komt (zaadlozing), komt het prostaatvocht met de zaadcellen naar buiten. Met een PSA test wordt uw bloed getest op het stofje PSA (Prostaat Specifiek Antigeen).
Bijna de helft van alle mannen heeft omstreeks het zestigste levensjaar een vergrote prostaat. Een kwart van die mannen heeft problemen met plassen. Op 85-jarige leeftijd heeft 90 procent van de mannen een prostaatvergroting.
"Bij mannen tussen de 45 en 55 jaar is dat anders: zij krijgen vaak een agressieve vorm van prostaatkanker. Ik adviseer patiënten daarom altijd om rond hun vijftigste een keer naar de praktijk te komen voor een onderzoek, zeker als het ook in hun familie voorkomt."
Symptomen prostaatpijn
pijn voor in het gebied tussen de balzak en endeldarm. uitstralende pijn naar bijvoorbeeld liezen of geslachtsorganen. de pijn kan brandend, trekkend, zeurend of bijtend zijn. vaak ook lage rugpijn.
Is het waar dat als je veel seks hebt, je minder kans hebt op prostaatkanker? “Nee, hoe seksueel actief je ook bent, het is absoluut niet aangetoond dat dit een gunstig effect heeft.”
Oorzaak van een vergrote prostaat
Als de man ouder wordt, groeit de prostaat verder onder invloed van hormonale veranderingen. Hierdoor kan de plasbuis die door de prostaat loopt in de verdrukking komen. Vanaf het vijftigste jaar kan de prostaat zo groot zijn dat er klachten kunnen ontstaan met het legen van de blaas.
PSA waarde hoger dan 10 µg/l
Is de PSA waarde te hoog: hoger dan 10 µg/l dan is de kans op prostaatkanker hoger dan 65%. Dit zegt echter niets over de agressiviteit van de prostaatkanker.
Sterk verhoogd
In de medische wereld is men het er wel over eens dat voor patiënten met een PSA-waarde groter dan 10,0 µg/l er een sterke aanwijzing is voor prostaatkanker; de kans daarop is dan meer dan 65%.
Prostaat verkleinen: een prostaat verkleinende operatie
Bij een vergrote prostaat operatie aan prostaatklachten verwijdert de uroloog uit de prostaat het weefsel van de goedaardige vergroting. In de volksmond noemt men dit weleens 'prostaat verkleinen'. In de urologie heet dit prostatectomie of prostaat verwijderen.
Omdat het enige tijd vergt om de prostaat effectief te doen krimpen, kan het enkele maanden duren vooraleer je verbetering merkt. Neveneffecten komen voor bij minder dan 10 % van de patiënten. Het gaat dan om een afname in spermavolume, minder libido en problematische erecties.
Factcheck. Fietsers moeten niet panikeren. Fietsen is gezond voor lijf en leden. Dit onderzoek vindt geen oorzakelijk verband tussen frequent fietsen en prostaatkanker.
Het leven van de man is niet afhankelijk van zijn prostaat
De prostaat is geen essentieel onderdeel van de man en als deze zou moeten worden verwijderd, kan hij heel goed verder zonder prostaat leven. Het is echter wel een belangrijk deel van het mannelijke voortplantingssysteem.
Het komt vooral voor bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man is soms niet meer zo stijf als die van een jonge man, maar nog wel hard genoeg voor seks. Door bepaalde buigingen tijdens de seks kan in de loop van de tijd littekenweefsel ontstaan.