Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
Tijden kunnen per gemeente verschillen, maar vallen meestal rond 7.00 - 8.00 in de ochtend en 19.00 - 20.00 in de avond. Vaak kunt u nog wel tot 22.00 - 23.00 lawaai maken, maar er wordt dan aangeraden om geen zwaardere machines meer te gebruiken.
Zo hard mag de muziek
Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)? Dan mag de muziek harder.
Muziek tot 23.00 uur wordt vaak wel geaccepteerd maar als deze muziek voortduurt tot in de kleine uurtjes dan is het een ander verhaal. Indien u een evenement organiseert dan gelden de volgende eindtijden: - zondag tot en met donderdag: 23.30 uur - vrijdag en zaterdag: 24.00 uur.
Als geluidsoverlast overgaat in dreiging met geweld. Als er sprake is van een strafbaar feit, kun je de politie bellen. De politie kan optreden als iemand een strafbaar feit begaat of de openbare orde verstoort.
Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Burenoverlast feestje melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Overlast veroorzaakt door feestjes door buren kunt u door middel van aanpassingen en/of (juridische) maatregelen drastisch verminderen. Feestzalen kunnen ook veel overlast veroorzaken.
Een eenvoudige truc om te weten of uw muziek te luid staat is de volgende: als u muziek uit uw hoofdtelefoon hoort spelen wanneer deze op een armlengte afstand is verwijderd, dan staat de muziek te luid en is er kans op gehoorschade.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
circa 40 decibel = zacht spelende radio, circa 70 decibel = hard spelende radio, circa 80 decibel = claxon en. circa 120 decibel = pijngrens.
Vaak krijgt de politie meldingen van buurtbewoners en bekijkt deze in de buurt of er overlast is. De politie praat dan met alle partijen: de buurtbewoners én de veroorzakers, degenen die zorgen voor de overlast. Met de veroorzakers gaat de politie op zoek naar een oplossing om de klachten te verminderen.
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
50 dB klinkt als een rustige woonwijk. 65 dB klinkt als een klein vliegtuig dat opstijgt op 6,5 kilometer van de start en 750 m hoog. 80 dB klinkt als een drukke verkeersweg op 10 meter afstand. Het geluid van een vrachtwagen op 7,5 meter afstand komt overeen met zo'n 90 dB.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Informeer uw directe buren over het feestje. Doe in de straat een briefje in de bus waarop staat dat u een feestje geeft. Zet hierop uw telefoonnummer. Zo kunnen de buren u bereiken als er geluidsoverlast is.
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis). U kunt daar ook iets online melden en toch anoniem blijven. Via Meld Misdaad Anoniem krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken.
Het is eenieder toegestaan incidenteel een privéfeest te organiseren in een woonhuis of op zijn eigen terrein in de openlucht (tuinfeest) mits dit feest geen geluidhinder veroorzaakt.
Als jij de muziek dus laag of uit zet voordat de politie er is zul je geen boete krijgen. Het strafbare feit is dan namelijk niet door hun aangetroffen.” Hoe hoog is de boete voor geluidsoverlast? “Een boete voor geluidsoverlast is zo'n 150 euro.
Boete geluidsoverlast
In de meeste gevallen krijgt de veroorzaker van geluidsoverlast bij de eerste melding een waarschuwing, tenzij het gaat om extreme vorm van geluidsoverlast. Indien het gaat om extreme geluidsoverlast, kan er een proces-verbaal opgemaakt worden, waarbij de veroorzaker een boete krijgt.
Als communiceren met uw buren moeilijk gaat, kan je eventueel de hulp van de Dienst Burenbemiddeling inschakelen van jouw gemeente of stad. Helpt dit niet, dan kan je de overlast melden bij het wijkcommissariaat in jouw buurt of bij de interventiedienst (101) buiten de kantooruren.