In principe mag volgens de Europese normen enkel gezuiverde houtskool verkocht worden voor het roosteren van voedingsmiddelen. Kokosbriketten zijn een nog gezonder (en duurzamer) alternatief.Ze roken minder, gloeien sneller en worden warmer dan houtskool(briketten). Zorg ervoor dat je vlees niet verbrandt.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
Briketten produceren minder snel hitte dan houtskool, maar ze houden de hitte dan wel langer vast. Voor vlees dat lange tijd moet bakken, zijn briketten dus de betere optie. Aangezien de temperatuur constant blijft, zal een groot stuk vlees zo perfect gaar worden.
Briketten ontbranden snel, dat zorgt ervoor dat je barbecue in no-time klaar is om te grillen. Vaak slaat de temperatuur dan snel door waardoor je vlees snel verbrandt en na een uur begint de temperatuur al af te nemen waardoor je de briketten weer bij moet vullen.
Met goeie briketten kan je in een kogel BBQ zonder problemen een uur of 3 barbecueën. Maar ben je van plan om kort te barbecueën dan zou ik voor houtskool gaan. Houtskool brandt sneller en is daardoor ook sneller op temperatuur in vergelijking met briketten maar is daardoor ook weer sneller uitgebrand.
De voordelen van briketten
Briketten worden gelijkmatig heet en blijven lang op een constante temperatuur. Dit komt goed van pas als je een groot stuk vlees wilt garen of een hele avond lang wilt barbecueën.
Houtskool brandt sneller en heeft een hogere temperatuur. Hierdoor is het uitermate geschikt voor kort direct grillen op hogere temperaturen en open barbecues. Wil je indirect barbecuën en heb je beschikking over een barbecue die je kunt sluiten? Kies dan voor briketten.
Briketten geven wel minder warmte af over het algemeen als houtskool maar worden evengoed 300 graden warm. Dus noodgedwongen kan je hier ook prima een heerlijke steak op grillen! Let wel op, het wordt niet geadviseerd om briketten te gebruiken in je keramische BBQ omdat deze vele malen meer as afgeven als houtskool.
Vergis je niet in het prijsverschil tussen houtskool en briketten. Briketten gaan langer mee en zijn hierdoor veelal duurder dan houtskool. Daarnaast zit er meestal behoorlijk prijsverschil tussen de verschillende merken, zeker in briketten.
Elektrische barbecues en gasbarbecues geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten. Daardoor is de uitstoot van schadelijke stoffen hier veel beperkter, wat gezonder en milieuvriendelijker is.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Mag je barbecueën op je balkon of terras? Check voor je gaat barbecueën op je balkon eerst even het huishoudelijke reglement van de VvE of de huisregels van je huurbaas. Er is geen wet die barbecueën op een balkon verbiedt maar de meeste VvE's hebben in het reglement duidelijk vermeld wat wel en niet mag.
Als je iets langer wilt genieten van de barbecue dan kun je kiezen om houtskool te combineren met briketten. De houtskool zorgt er voor dat het snel warm is en de briketten zorgen ervoor dat je langer door kunt grillen.
Echter wij adviseren altijd om te gaan voor een mix tussen kolen en briketten. Kolen hebben namelijk een hogere brandtemperatuur (700 graden, ten opzichte van 'slechts' 600 graden voor briketten), maar briketten branden weer veel langer. Kies voor een 50/50 verhouding van kolen en briketten.
Je vult je brikettenstarter met kolen of briketten en zet hem over de aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes of houtkrullen aan. Binnen de 10 á 20 minuten zullen je kolen of briketten goed branden en klaar zijn voor de barbecue.
Waarom kan ik beter geen briketten in mijn Big Green Egg gebruiken? Briketten worden vaak geprezen omdat deze, als ze eenmaal gloeien ook goed blijven gloeien. Dit voordeel is in het geval van een kamado als de Big Green Egg juist een nadeel.
Voor een lange barbecuesessie kunt u het beste briketten gebruiken. Deze behouden hun warmte langer en branden maar liefst vier uur.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang.
Door de zeer hoge druk (300 bar) waarmee briketten geperst worden hebben ze een veel hogere dichtheid dan normaal brandhout. Dit is tevens de reden dat ze veel langer branden (1 uur) en nagloeien (1 uur). 1 ton briketten = 4 m³ droog brandhout (4x compacter dan brandhout).
De BBQ aansteken, hoe lang van te voren je dat moet hangt ook weer af van het type barbecue. Normaliter kiezen we ervoor om de barbecue zo'n 30 minuten tot 1 uur van te voren aan te steken wanneer we normaal gaan grillen.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout. Maar, omgerekend verkrijg je meer rendement en bespaar je dus juist geld!
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.