Vooral bij katten die uitsluitend droogvoer krijgen en bij katten met blaasproblemen is drinken van levensbelang. Veel katten drinken graag uit de kraan of uit een bakje buiten. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ze stromend water lekkerder vinden.
Zet op meerdere plekken in huis vers water neer, bijvoorbeeld op alle verdiepingen minimaal een bakje. Je kat zal meer drinken als ze regelmatig een waterbak tegenkomt. Ververs het water dagelijks. Zorg ook dat alle drinkbakjes steeds goed gevuld zijn!
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Roofdieren mijden namelijk instinctief water wat naast een prooidier (lees brok) bevindt. Voor de kat is dat onnatuurlijk, die is gewend om een andere plek op te zoeken als ze wil drinken. Hieronder 2 tips voor het plaatsen van een waterbak/fontein: - Voerbak en drinkbak minimaal twee meter uit elkaar zetten.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Ja, katten kunnen brood eten omdat het niet giftig voor ze is, maar het is niet aan te raden. Dit komt omdat hun maag- en darmstelsel niet is geëvolueerd om voedsel te verteren dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat, en ze hebben een hoog eiwitgehalte nodig.
Katten vermijden instinctief waterbronnen die te dicht bij hun voedsel staan. Wanneer katten in het wild op dieren jagen, ontbinden de karkassen en rotten. Katten weten dat waterbronnen in de buurt van dode dieren bacteriën bevatten. Dus gaan ze ergens anders drinken.
Katten zijn hygiënische dieren, ook wat eten en drinken betreft. Daarom houden ze graag eten en drinken gescheiden. Daarnaast vinden deze dieren het fijn om het bakje minstens 30 centimeter van de muur te hebben staan. Zo kan hij achter het bakje staan en de ruimte goed overzien.
Belangrijkste tip: geef de kat water te drinken. Ververs dit dagelijks en zorg ervoor dat de kat op meerdere plekken in huis een bak met water heeft staan.
Katten houden wel van kattenkruid en van gedroogde valeriaan, en naar het schijnt houden ze ook van lavendel en vanille. Lavendel is giftig als katten ervan eten. Eraan ruiken kan geen kwaad!
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Wil jouw kat echt niet drinken? Dan is hoogwaardige natte voeding nog een mogelijkheid om voldoende vocht te voorzien. In droge korrels zit namelijk geen vocht. Je kan ook water bij de voeding voegen om zo toch wat vocht binnen te krijgen.
Wat mag een kat eten? Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo'n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.
Drinkproblemen komen bij katten erg vaak voor en hier zijn verschillende aanleidingen voor. Dit geldt zowel voor het te veel als voor het te weinig drinken: Gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn. Het ouder worden kan voor meer of minder behoefte zorgen.
Waterbak niet naast de voerbak
Vaak wordt het waterbakje naast het voerbakje gezet. Maar een kat wil meestal niet drinken als hij op diezelfde plaats gegeten heeft. Ook dat heeft met natuurlijk gedrag te maken. Katten in het wild zorgen ervoor dat hun drinkplaats ver verwijderd is van de plek waar ze eten.
Katten en regenwater
Maar dat is niets vergeleken bij katten. Katten hebben een hekel aan regen. Dat komt vooral omdat katten van warmte houden. Ze gaan graag op een warme plek in huis liggen, bijvoorbeeld bij de radiator of op de strijkplank en moeten niets hebben van dat koude nat.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Om de vacht mooi te houden, is het dan ook belangrijk dat uw kat genoeg eiwitten binnenkrijgt. In elk kattenvoer zitten in principe wel eiwitten (katten zijn vleeseters, dus kattenvoer zonder eiwitten is vrijwel onmogelijk), maar het is schrikbarend hoe weinig vlees er in de meeste goedkope kattenbrokken zitten.
Een kat moet veel drinken, zorg er dus altijd voor dat het bakje goed gevuld is. Katten kunnen gemiddeld 3- tot 4 dagen zonder water voordat er negatieve effecten ontstaan. Als een kat niet drinkt dan verminderd ook zijn eetlust. Mocht je kat minder eten dan is het super belangrijk dat hij goed blijft drinken.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Het natuurlijke eetgedrag
Het grootste deel van de prooi van een kat bestaat uit kleine knagers als muizen. Om voldoende voedsel binnen te krijgen, moet een zelfvoorzienende kat gemiddeld zo'n tien muizen per dag vangen. Een kat legt geen voorraadkast aan en gaat daarom meerdere keren per dag jagen.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.