Aandachtspunten. Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet niet te veel rek op de hydrofiele zwachtel tijdens het afrollen, dit zorgt voor afknellen van de hand. Controleer of er geen tintellingen zijn in de vingers en de vingers niet gestuwd raken.
Aandachtspunten. Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers.
Breng eerst het lichaamsdeel omhoog en laat SO eventuele sieraden af doen. Geef eventueel druk op de wond. Leg het steriele gaasje op de wond en plaats de witte watten op het gaasje (watten komen niet buiten randen gaasje). Neem een hydrofiele zwachtel.
Tip voor het aanleggen: je legt eerst het wondkussen op de wond, plakt dan de korte kant vast, en rolt de lange zwachtel over de wond richting het hart en wel zo dat je beide zijden van het wondkussen afdekt (“plak –rol – plak”). Let op: ook kleine wonden kunnen zo ernstig zijn dat je er mee naar de dokter gaat.
Een dekverband bestaat uit twee delen: een steriel kompres en een elastisch hydrofiel windsel. Het steriele kompres bedekt de open wond om infectie te voorkomen. Er zijn twee soorten kompressen: gaas en non-woven. Niet-verklevende kompressen worden aanbevolen voor open wonden.
Een dekverband bestaat uit een gaaskompres, witte watten en hydrofiele zwachtel. Gaaskompressen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het gaaskompres wordt op de wond geplaatst, daarna doet u er witte watten op die het bloed kunnen opnemen.
Het algemene rekverband ofwel wonddekverband om de arm of het been is een verband uit de groep wonddekverbanden en heeft als belangrijkste functie het stelpen van een kleine bloeding en verdere besmetting met ziektekiemen voorkomen.
De arts van de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft bij u een verstuiking, verscheuring, verzwikking of kneuzing van een gewricht geconstateerd. Hiervoor hebt u een drukverband gekregen, waardoor het geblesseerde gewricht steun krijgt en de zwelling en/of pijn afneemt.
dekverband: verband om een bloeding te stoppen. Bestaat normaal uit een steriel gaasje (op de wond), met daaromheen een (meestal licht elastische) zwachtel. Strikt genomen is ook een gewone pleister een dekverband.
Wikkel gelijkmatig over de voet, de enkel, hiel en een deel van het onderbeen. Laat de tenen zichtbaar. Breng de zwachtel in tegengestelde richting van de verzwikking aan. Is de enkel aan de rechterkant dubbelgeklapt, wikkel dan dus linksom.
Wat is een drukverband? Een drukverband is opgebouwd uit synthetische watten waar een zwachtel omheen zit. Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
De synthetische watten zorgen voor een goede drukverdeling en hebben als doel om verdere zwelling te voorkomen. Synthetische watten zijn ook geschikt voor het aanleggen van een wonddrukverband dankzij de veerkrachtige en lucht- en vochtdoorlatende eigenschappen.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen: dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en hoogleggen, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak, verbinden.
Een wonddekverband gebruik je om een kleine of matig bloedende wond te bedekken. Ook kan het dienen als onderlaag bij een wonddrukverband. Er zijn meerdere manieren om een wonddrukverband aan te leggen.
Vingerverband blauw detecteerbaar, in gripzakje per 50 stuks. Met een finger bob fixeert u snel een pleister of gaasje op uw vinger. Het vingerverband bestaat uit 2 rolletjes. U plaatst 1 rolletje op de vingertop en rolt deze af tot de onderzijde van de vinger.
Hoe wordt verband altijd gewikkeld? Naar het hart toe.
De zwachtel immobiliseert de pols waardoor het genezingsproces wordt versneld. Om een blessure aan de pols te behandelen met drukverband, kun je kiezen voor verband en kleefpleisters op rol. Een andere optie is een zelfklevend drukverband. Zo heb je geen pleisters nodig zijn om het verband aan te leggen.
Voor het verzorgen en zo schoon mogelijk afdekken van een wond gebruikt u een steriel gaasje of kompres, wat vaak zit in verbandtrommels. >> Het gaaskompres steriel is in diverse afmetingen beschikbaar.
Wondsnelverband, of wonddrukverband, bestaat altijd uit een steriel wondkussen en een elastisch windsel. Vaak vind je ook klittenband of een kleefstrip aan de uiteinden. Zo kun je het meteen stevig vastzetten. Als je wondverband aanlegt, maak je altijd een paar slagen om je wond heen.
Zet met een stukje leukoplast of verbandklemmetje de elastische zwachtel vast. Leg het been omhoog en geef zo de enkel rust. Drukverband kun je ook aanleggen bij een kneuzing of verstuiking van de voet!