Meststoffen toedienen Zodra je ziet dat de tuin langzaam ontwaakt uit zijn winterslaap, kun je de tuin gaan bemesten. Meestal is dit eind maart, begin april (afhankelijk van het weer).
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start. In juni-juli bemest u het gazon opnieuw.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart/april). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft in juni. Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Wanneer ga je bemesten? Je bemest vaak twee keer per jaar: één keer van maart tot en met juni en de tweede keer van juli tot en met september. Als je te veel mest gebruikt kan het zorgen voor verzwakking van de plant.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.
Je kunt wel tijdens de dauw kunstmest strooien, maar besproei het gras dan zodat de meststoffen van de grassprieten spoelen. Het beste is om kunstmest te strooien bij droog weer, of als het regent. Voor organische meststoffen is dat niet van toepassing, omdat daarin geen zouten zitten.
Wanneer er te veel meststof op het gazon wordt aangebracht, kan dit leiden tot verbranding van het gras. Dit komt doordat de zouten in de meststof de wortels van het gras kunnen verbranden waardoor ze geel of bruin worden.
Kalk strooien doe je ergens in februari of maart. Zo bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. In het voorjaar gebruik je het liefst kalk die sneller werkt en oplost. De ideale maand om kalk te strooien is oktober of november.
Meststoffen toedienen
Het voorjaar is de perfecte tijd om de tuin voor de eerste keer te bemesten. Na een rustperiode in de winter beginnen in het voorjaar namelijk alle planten weer uit te lopen. Met name in deze periode groeien planten hard en kunnen daardoor wel wat voedingstoffen gebruiken.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Humus zorgt voor een kruimelstructuur en dit is voor de moestuin de ideale structuur. Daarnaast zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen en water makkelijker in de grond worden vastgehouden, waardoor de planten hier meer van kunnen profiteren. Daarom is compost hier vaak een betere keuze dan mest.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
In koemest zitten stikstof, fosfaat en kali en het sporenelement magnesium. Het percentage hangt af van de ouderdom van de mest en de hoeveelheid stro. Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
Je herkent een overbemest gazon in eerste instantie aan gele plekken.Deze gele plekken worden bruin en langzaam sterft het gras helemaal af. Nu kunnen er meerdere oorzaken zijn voor gele plekken in het gazon, maar ga je bij jezelf te rade of de laatste bemesting wel helemaal goed is gegaan.
Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is gezakt, kunnen de paarden veilig van het gras genieten.
In een periode met dauw is het verstandig om 4 weken na het strooien van kalk de mest te strooien. In die 4 weken krijgt kalk de kans om in de bodem te trekken en de zuurgraad van de bodem te verbeteren. Mocht het in de eerste 2 weken van die periode veel regenen, dan is het al mogelijk om na 2 weken te bemesten.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond. Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest. Je zult dus vaker moeten strooien.
Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.