Schurft is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van degene die schurft heeft ook behandeld worden. Ook wanneer zij helemaal geen jeuk of afwijkingen van de huid hebben. Schurft komt niet door een gebrek aan hygiëne ('schoon of netjes zijn').
Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact (15 minuten of langer), lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.
Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijv. via verzorging, kinesitherapie, seksueel contact) of via besmette kledij en beddengoed. Schurft komt voor in omstandigheden waar mensen dicht bij elkaar leven (rusthuizen, instellingen, huisvestingen voor vluchtelingen).
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
De matras en het kussen hoeven niet te worden schoongemaakt. Doe overdag geen hoes om de matras en het kussen tot voor het slapen gaan. Dekens moeten 48 tot 72 uur buiten worden gehangen voordat ze weer kunnen worden gebruikt. De behandeling met permetrine- crème hoeft maar 1 keer te worden uitgevoerd.
Schurft genezen kan met permetrine crème
Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af. Schurft genezen doe je dan ook het beste met een daarvoor geschikte crème. Smeer wel met zijn allen tegelijk en smeer je hele lichaam in.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
De jeuk is vaak het ergst op en rondom de billen, bij de polsen en tussen de vingers. De jeuk ontstaat doordat je lichaam zich probeert af te weren tegen de ontlasting schurftmijt.
Vraag aan je arts of je de behandeling 1 of 2 keer moet doen. De jeuk en de plekjes worden na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden.
De huidafwijkingen zijn vooral op de pols, tussen de vingers, in knieholten en onder de borsten te zien. Op de geslachtsorganen (bij mannen op de balzak, bij vrouwen op de schaamlippen) kunnen roodpaarse bulten ontstaan. Bij kinderen kunnen de jeukende plekken ook op het gezicht vóórkomen.
Maak je bed op met propere lakens en de kussenslopen. Deze behandeling is een preventieve behandeling, maar je blijft best alert voor tekenen van jeuk tot 6 weken na het insmeren van de zalf. Bij jeuk consulteer je best je arts.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Schurft voorkomen
De schurftmijt wordt overgedragen door wrijving van huid op huid. Je kan niet besmet raken met schurft door vluchtig sociaal contact zoals een hand geven, een knuffel of een kus.
Lucht de matras dan gedurende 5 dagen bij kamertemperatuur en stof- zuig ze daarna grondig. poets het huis met een gewoon reinigingsmiddel. Was het beddengoed en alle kleren die je tot vijf dagen vóór de behandeling hebt gedragen, op minstens 50°c.
Schurft krijgt u door intensief lichamelijk contact met iemand die al besmet is, bijvoorbeeld door knuffelen, elkaar langdurig vasthouden, lichamelijke verzorging, seksueel contact, gezamenlijk gebruik van bed, verkleedkleren of knuffel- beesten.
Beginnende schurft herkennen: dit zijn de symptomen
Heftige jeuk, met name 's nachts; schilferende gangetjes die op je huid te zien zijn. De schurftmijten zelf kun je niet zien; blaasjes of pukkeltjes op de huid.
De aandoening jeukt heftig, vooral 's nachts. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.
'Een herbesmetting is snel gebeurd omdat we geen immuniteit opbouwen tegen de schurftmijt. ' Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De kleine parasiet nestelt zich via kleine gangetjes (van ongeveer één centimeter lang) onder de huid.
De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Stofzuig alle matrassen grondig. Als op een matras zonder hoeslaken geslapen werd, is stofzuigen onvoldoende om alle eitjes en mijten te verwijderen. Lucht de matras dan vijf dagen lang bij kamertem- peratuur en stofzuig ze nadien grondig. Poets de rest van het huis met een ge- woon reinigingsmiddel.
Stop alle kleding die de afgelopen 3 dagen is gedragen in een plastic vuilniszak. Stop alle knuffels/sloffen/ochtendjas in een andere vuilniszak. Doe hier ook de kleding in die niet gewassen kan worden, zoals jassen. Houd deze vuilniszakken tot 3 dagen na de behandeling gesloten.
Er zijn kleine rode bultjes vaak aan de handruggen, vaak ook snel verspreid over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het gezicht is eigenlijk nooit aangedaan bij scabies. Vaak zijn de bultjes kapot gekrabt, waardoor er ook wel eczemateuze plekken kunnen ontstaan.