Scholen werken afspraken verder uitSinds 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Vanaf het nieuwe schooljaar (2024-2025) is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs.
Mag een docent je mobieltje afpakken? De regels voor het gebruik van mobieltjes op school verschilt per school. Er gelden hiervoor geen wettelijke regels. Scholen stellen daarom hun eigen regels op, en die kun je vinden in de schoolgids of het leerlingenstatuut.
Mag een docent een telefoon gedurende een week in beslag nemen? Er bestaat geen wetgeving die hier iets over zegt. Wel is het zo dat dat scholen straffen mogen opleggen, zolang die 'redelijk' en 'proportioneel' zijn. Een telefoon een week lang in bewaring nemen is waarschijnlijk disproportioneel.
Dat mag alleen een opsporingsambtenaar of officier van justitie. Overigens geldt voor al deze regels: geef jij je smartphone vrijwillig af, dan hoeft de politie zich daar geen zorgen over te maken. De politie doet er vaak lang over om je telefoon terug te geven.
Er komt geen wettelijk verbod, maar een richtlijn. Het gaat ook om tablets en smart-horloges. De maatregel gaat per 1 januari 2024 in en geldt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Over de basisscholen wordt morgen een besluit genomen, voor het mbo en de hogescholen geldt het dringend advies uit Den Haag niet.
Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom is het niet-educatief gebruik van mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches in 2024 niet meer toegestaan in de klas.
Smartphones zijn voor jongeren zwaar verslavend en de hersenen van jongeren zijn te weinig ontwikkeld om weerstand te bieden aan de prikkels, trillingen en geluiden, staat in wetenschappelijke rapporten. Daaruit bleek dat leerlingen die veel op hun telefoon zitten, gemiddeld 1 tot 1,5 punt lager scoren bij toetsen.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Nee, dat mag niet zomaar.Je moet toestemming geven om jouw spullen te laten controleren en je moet zelf ook aanwezig zijn bij de controle.
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
VO-scholen melden bij 16 lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan 60 minuten is). Als een lesuur meer dan 60 minuten bedraagt, wordt omgerekend naar klokuren en bij 16 klokuren gemeld. MBO-instellingen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid.
Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur
Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Een meerderjarige leerling (18 jaar of ouder) wordt volgens de wet als volwassen beschouwd. Dus mag de school zonder toestemming van de leerling op grond van de wet op privacy geen informatie over cijfers, verzuim, verlof e.d. verstrekken aan de ouder(s)/verzorger(s).
Ja, een basisschool mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld als de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden. Landen moeten elkaar helpen om te zorgen dat ieder kind naar school kan.
wisten jullie dat nablijven. per 1 oktober illegaal wordt. in 1 kinderrechtenverdrag is namelijk 1 tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.
Leerlingen en personeel mogen geen wapens, vuurwerk of drugs bij zich hebben of gebruiken. Het is niet toegestaan om binnen of in de directe omgeving van de school enige vorm van wapens voorhanden te hebben. De school draagt in de school aangetroffen illegale wapens, drugs en illegaal vuurwerk over aan de politie.
wisten jullie dat nablijven. per één oktober illegaal wordt. in een kinderrechtenverdrag. is namelijk een tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.
Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt.Voor een week kan dat oplopen naar 600 Euro per gezin en voor twee weken komt het bedrag uit op 900 Euro per gezin.
Maar in het Kinderrechtenverdrag staat dat ieder kind het recht heeft op privacy. "Dit houdt in dat een ouder niet zonder toestemming van het kind mag meekijken in diens telefoon. Doen ouders dit toch, dan is dit een inbreuk op het recht op privacy van het kind."
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
De smartphone biedt veel onderwijsmogelijkheden
Er zijn allerlei onderwijsapps voor de smartphone verkrijgbaar, zoals Kahoot (quizjes maken), Drillster (woordjes/toetsen leren), Linoit (collages maken) en Evernote (ideeën verzamelen en structureren). Je kunt daarmee je les interactief en levendig maken.