Als de neus gebroken is, dan kan de KNO-arts de neus binnen vijf dagen rechtzetten. Dit gebeurt meestal op de polikliniek KNO met een plaatselijke verdoving. Na vijf dagen kan de gebroken neus al weer enigszins vastgegroeid zijn waardoor de neus scheef staat.
Bij een breuk duurt het 6 weken voordat deze volledig genezen is. In die tijd mag u geen sporten doen waarbij het risico is dat u weer een neustrauma oploopt. U krijgt een afspraak op de polikliniek voor het verwijderen van het kapje.
Snuit niet te hard, door de gebroken neus kan dan lucht onder de huid van de oogleden komen. Knijp daarna in schrijfhouding (het hoofd iets voorover gebogen) de neus 10 minuten vlak onder het neusbeen dicht. Houd het hoofd niet achterover.
Een gebroken neus wordt steeds behandeld door een specialist, meestal onder plaatselijke verdoving. Bij ernstige breuken en bij kinderen is een algemene verdoving nodig. Ondersteunende tampons kunnen ingebracht worden in de neus, indien nodig gedurende enkele dagen na de herpositionering.
Bij een kneuzing lijkt de neus soms scheef te staan door de zwelling. Vaak wordt dan eerst enkele dagen afgewacht om te zien of de neus echt scheef staat als de zwelling is verdwenen. Bij een breuk staat de neus meestal duidelijk scheef. Dit moet dan binnen 10 dagen worden behandeld.
Indien de neus gebroken is maar geen standsafwijking heeft, is er geen verdere behandeling nodig. Maar als de gebroken neus wel scheef staat is het verstandig deze te laten rechtzetten door de KNO-arts. Het is belangrijk alert te zijn op een bloeduitstorting in het neustussenschot (septumhematoom).
Knijp de neus voorzichtig zó dicht: Druk de bloedende neushelft licht tegen de neusvleugel, net onder het neusbeen. Als u niet weet uit welk neusgat het bloed komt, druk dan beide neushelften tegen het neusbeen dicht.
Pijn. De meeste mensen hebben na deze operatie weinig pijn. U kunt een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. Als u een kapje op uw neus hebt, moet u dat een week laten zitten.
Plaatselijke verdoving bij rechtzetten neus
Op de polikliniek kan de neus plaatselijk worden verdoofd met een injectie en watten in de neus met pijnstilling. Vervolgens beoordeelt de KNO-arts de breuk en zet met zijn handen - of als het nodig is een instrument - de neus direct recht.
Meestal blijkt na een aantal dagen dat de beschadiging meevalt en dat de neus na het slinken van de zwelling weer recht komt te staan. Als de neus is gebroken, kan de KNO-arts de neus binnen een week na de val rechtzetten. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving op de polikliniek KNO.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.
Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Een neusfractuur is een breuk van de neusbeenderen, na een trauma van de neus.
In de acute fase doet een neusfractuur pijn en begint de neusrug te zwellen. Nadien kan er een ecchymose (blauwe plek) ontstaan welke uitzakt tot naast de neusrug. De zwelling gaat meestal na enkele dagen verminderen, waarna er een mogelijke scheefstand wordt opgemerkt.
Neusklachten door een ongeval wordt in medische termen een 'neustrauma' genoemd. Van een neustrauma is sprake wanneer de neus betrokken is bij een (onge)val, slag of stoot. Hierdoor kan de neus beschadigd raken. Deze beschadiging kan aan zowel de buiten- en/of aan de binnenkant zijn.
Als u wakker wordt na de ingreep, is uw neus volledig verstopt door neustampons. Op de neus zitten pleisters en vaak een neuskapje. Daarnaast zit er een verband onder de neus geplakt om het wondvocht op te vangen.
Neuscorrectie kosten
'De prijs voor een complete neuscorrectie ligt tussen de 5.800 en 7.000 euro,' legt KNO-arts Dirk Jan Menger bij Bey by Bergman Clinics en UMC Utrecht uit. Bij een kleine aanpassing van de neus ben je volgens dr.
Een scheve neus wordt meestal veroorzaakt door een trauma of ongeval in het verleden. Als de neus scheef is gaan staan in de vroege jeugd, waarbij er nog sprake is van groei, dan kan de scheefstand nog verergeren met de leeftijd. Soms is een scheefstand aangeboren, maar valt het niet op bij de geboorte.
Het uitvoeren van een neuscorrectie wordt alleen vergoed als dit medisch noodzakelijk is. Daarnaast is een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist en heb je goedkeuring nodig van HEMA Zorgverzekering. Voor plastische chirurgie is het eigen risico van toepassing.
De KNO-arts maakt een kleine snee aan de voorrand van het tussenschot (bij de neusgaten). Vervolgens maakt hij het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, los. De arts herstelt de afwijking aan het tussenschot door een deel te verwijderen of de scheef gegroeide delen los te maken en recht te zetten.
Een scheef neustussenschot kan het gevolg zijn van beschadigingen in de groeicentra die nog actief zijn voor de puberteit (bijvoorbeeld door een ongeval), waardoor het volwassen septum scheef is uitgegroeid. Een scheefstand kan ook aangeboren zijn (bijvoorbeeld bij schisis).
Meestal treedt bij breuken in het gezicht een forse zwelling op die de eerste dagen na het trauma (of na de operatie) nog toeneemt. Na vier tot vijf dagen neemt deze zwelling langzaam weer af. Breuken van het aangezicht zijn meestal na zo'n zes weken genezen, waarna je weer gewoon alles kan eten.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
De neus bestaat uit bot en kraakbeen. Wanneer iemand een klap op de neus krijgt, kan het bot van de neus gebroken zijn. Dan spreken we van een neusfractuur. Het kan ook zijn dat er een flinke kneuzing heeft plaatsgevonden, maar dat de neus niet gebroken is.
Een bobbel op de neus is bij de een meer zichtbaar dan bij de ander. Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien (het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers je gehele leven een beetje groeien).