Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak.
Gooi bedorven vlees in een plastic zak weg in een vuilnisbak buiten. Zorg ervoor dat het bedorven vlees goed afgesloten is in de zak om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden. En doe het deksel op de vuilnisbak als u het weggooit om te voorkomen dat u wilde dieren aantrekt.
De juiste bestemming van restjes vlees en vis is de gft-bak, valt te lezen op de website van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Het is organisch afval, maar het vet in vlees en vis kan voor twijfels zorgen. Vet is immers een lastig component bij het scheiden van afval, zo blijkt.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Kattenbakvulling (ook van hernieuwbare grondstoffen!) moet na gebruik bij het restafval. Gooi het dus niet bij het gft. Gooi kattenbakvulling nooit op je eigen composthoop of in de tuin, want kattenuitwerpselen kunnen ziekteverwekkers bevatten zoals toxoplasmose.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Daarom hebben wij het verlossende antwoord: kippenbotjes, visgraten en andere etensresten mogen wel bij het gft. Deze etensresten kunnen goed gebruikt worden om er vervolgens groen gas en compost van te maken.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren enz. en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost.
Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Etensresten kun je het beste in de groene kliko weggooien en niet op je eigen composthoop. Ze zijn namelijk vaak zout en vet, en ze trekken ongedierte aan.
Volgens het landelijke platform Milieucentraal mogen mosselschelpen bij het groente-, fruit- en tuinafval. Let op: vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Het is dus slim om ze in een bak te gooien die binnenkort geleegd wordt óf om ze in krantenpapier te wikkelen.
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.
Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads.
Wat mag er WEL bij het gft-afval
Nieuw: vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen…)
Je gft-bak schoonmaken
Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Kattenbakkorrels zijn namelijk samengeperste houtvezels en vallen uit elkaar bij contact met vocht. Daardoor neemt het wel 2,5 keer zo veel vocht op als zijn eigen volume. Ook klontert het mooi samen en kan je zeer makkelijk de vieze korrels eruit scheppen. Hierdoor blijft de kattenbak uitzonderlijk hygiënisch.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Daarnaast is het van belang dat je minstens één of twee keer per maand de kattenbak grondig schoonmaakt. Gooi alle korrels weg en maak de bak met heet water en afwasmiddel schoon. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek en chloor, omdat dit gevaarlijk is voor de gezondheid van je kat.