Ook bij progressief werken geldt dit principe. Werkte je bijvoorbeeld vorig jaar 16u per week progressief en dit jaar 13u per week, dan heb je recht op vakantie op basis van je huidige stelsel (13u/week) en zal je werkgever je vakantiegeld uitkeren ter compensatie van de opgebouwde uren van het vorige jaar…
Een arbeider die het werk deeltijds hervat, zal dus, ongeacht het regime van de werkhervatting volledige vakantierechten opbouwen voor het volgende jaar, voor zover uiteraard de periode van volledige arbeidsongeschiktheid en deeltijdse werkhervatting niet langer dan 12 maanden duren.
Gevolgen: Recht op wedde: ja, in verhouding tot de prestaties aangevuld met een arbeidsongeschiktheidsuitkering als er een toelating is van de adviserend arts van het ziekenfonds. Recht op weddeverhoging: ja. Vermindering jaarlijks vakantieverlof ja, in verhouding tot je prestaties.
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen. Lees meer op de webpagina 'Jaarlijkse vakantie' over de overdracht van vakantiedagen in geval van afwezigheid wegens (beroeps)ziekte of ongeval.
Opbouw vakantie bij ziekte
Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot de laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.
De toelatingen in kader van progressief werken krijgen een maximumtermijn van 2 jaar. Na deze 2 jaar zal de adviserende arts jouw situatie opnieuw herevalueren.
Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.
Wanneer je ziekte langer duurt dan 1 jaar zal het ziekenfonds je dossier voorleggen aan het RIZIV om je eventueel een invaliditeitsuitkering toe te kennen. Op deze uitkering primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar arbeidsongeschiktheid) wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden.
De medewerker wordt opnieuw volledig arbeidsongeschikt tijdens de periode van progressieve tewerkstelling. De arbeidsongeschiktheid moet niet dezelfde oorzaak hebben als de eerste arbeidsongeschiktheid. Het mag evenwel niet gaan om een arbeidsongeschiktheid door een arbeidsongeval of beroepsziekte.
Bij re-integratie kan de werkgever terug beroep doen op een competente medewerker die het reilen en zeilen van de organisatie kent. Je behoudt het recht op een uitkering van het ziekenfonds naast het inkomen van je werkgever. Moest je hervallen, dan kan je terug onmiddellijk beroep doen op je uitkering.
Het recht op loon tijdens ziekte is (in de wet) niet gekoppeld aan gedeeltelijke werkhervatting. Pas op het moment dat de werknemer weer volledig is hersteld, en dus de bedongen arbeid in zijn volledige omvang kan verrichten, ontstaat voor de werknemer weer het recht op het volledige loon.
Je kan periodes van ziekte en invaliditeit gratis laten meetellen voor je pensioen (gelijkstelling). Hierdoor kan je een hoger pensioen krijgen.
Het doel van de gedeeltelijke werkhervatting is de volledige of gedeeltelijke re-integratie van de patiënt. Het biedt een werknemer die niet meer (of nog niet) geschikt is voor het werk, de mogelijkheid om een verminderde of aangepaste activiteit uit te voeren tijdens de erkende periode van arbeidsongeschiktheid.
Gedurende deze drie jaar en in het bijzonder tegen het einde ervan wordt de mate van invaliditeit definitief vastgesteld. Wordt de invaliditeit bevestigd als blijvend van aard te zijn, dan ontvangt de werknemer een pensioen tot aan diens pensioengerechtigde leeftijd.
Gedurende de eerste twaalf maanden van uw arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld waar u het volgende jaar recht op hebt.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
Je hoeft evenmin een opzegvergoeding te betalen. Het gevolg van je medisch ontslag is dat jij als werknemer je werknemersovereenkomst mag opzeggen zonder dat je een opzegperiode hoeft te presteren. Je hoeft evenmin een opzegvergoeding te betalen.
een inkomensgarantie voor ouderen (IGO); een gewaarborgd inkomen voor bejaarden; een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 65% (een aanvullende tegemoetkoming of een aanvullend leefloon); een tegemoetkoming voor hulp van derden.
Verschil tussen laag en hoog inkomen
Een werknemer met een maandloon van 1.500 euro voor een voltijdse baan, die toegelaten wordt om in arbeidsongeschiktheid (minder dan één jaar) het werk halftijds te hervatten, krijgt volgens de nieuwe regels maandelijks een ziekte-uitkering van 630 euro.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
Je werkgever mag geen vakantiedagen inhouden tijdens je ziekte zonder jouw (mondelinge of schriftelijke) toestemming. Dat mag alleen als dat in je cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement staat.