De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Wanneer je een bed koopt, hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Dat zit met een boxspring wel goed, de gemiddelde levensduur van een boxspring is namelijk maar liefst tussen de 20 en 25 jaar. De exacte levensduur is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals kwaliteit en onderhoud.
Je plaatst je boxspring best niet in direct zonlicht. Dit zorgt er namelijk voor dat je stof sneller zal verkleuren en verslijten. Geniet je graag zo lang mogelijk van een boxspring die er als nieuw uit ziet? Probeer de kamer overdag dan wat te verduisteren indien mogelijk.
Een goed bed kan technisch zo'n 20 tot 25 jaar mee, waardoor je daar zeer lang mee kunt doen. Toch gaat het ene bed beduidend langer mee dan het andere, omdat de levensduur ook afhangt van het onderhoud en de reiniging.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
De meeste mensen beseffen pas dat hun matras of lattenbodem aan vervanging toe is, wanneer ze slechter slapen dan vroeger. Ze zijn minder uitgerust of hebben plots nekklachten, rugklachten, schouderpijn of pijn aan de heupen. Die klachten kunnen erop wijzen dat je slaapsysteem versleten is.
Slijtage van matras en topper
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal.
Lattenbodem vs boxspring
De ventilatie van een lattenbodem is veel beter dan de gestoffeerde boxspring. De mogelijkheden aan verschillende type lattenbodems winnen het in comfort vaak van die van de boxspring. Een lattenbodem gaat doorgaans langer mee dan de gestoffeerde boxspring die sneller slijt.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Na hoeveel jaar je een matras met vervangen verschilt, maar het is gebruikelijk om daar na 5 - 6 jaar alvast kritisch naar te kijken. Je kunt dan een boxspring matras vervangen, net als de andere type matrassen. Vervang vooral de topper op tijd, als je die op de andere matrassen van een boxspring hebt liggen.
Je kunt gewoon thuis vanuit de luie stoel opdracht geven om je boxspring opnieuw te laten bekleden. Je hoeft er je huis niet eens voor uit. De bekleding die je boxspring er weer als nieuw uit laat zien wordt helemaal op maat voor je gemaakt waarbij je zelf kunt kiezen voor de kleur.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Bij Swiss Sense garanderen wij je dat elk matras uit onze collectie minimaal 5 jaar je lichaam de ondersteuning biedt die je mag verwachten. Door gebruik te maken van een goede molton en een goed hoeslaken kun je de levensduur zelfs iets verlengen.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Waar de gemiddelde levensduur van een matras zo'n acht jaar is, gaat een topmatras gemiddeld vijf jaar mee. Natuurlijk is dit, net zoals bij matrassen, afhankelijk van het type topmatras.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Het kraken van jouw boxspring kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de poten van het bed niet goed gemonteerd of aangedraaid zijn. Ook het ontbreken van vilt onder de poten, wanneer het bed op een harde vloer staat, ervoor zorgen dat het bed kraakt.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Verwijder een sprei en maak het oppervlak of bedden schoon om de kruimels, vuil of stof te verwijderen. Breng dan een vloerreiniger aan op een vlek, bijvoorbeeld een tapijtreiniger zal je werk doen. Als alternatief u het zout mengen met citroensap en een pasta maken.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Wat is de levensduur van een Auping boxspring? De gemiddelde levensduur van een boxspring is 20 tot 25 jaar. Een boxspring bestaat uit meerdere onderdelen, het onderstel en de matras en topper. Het onderstel gaat in principe tot 25 jaar mee, mits goed en correct onderhoud.