De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze.
De planten hebben een 'voorkeurskleur', maar de kleur wordt grotendeels bepaald door de grond waar de plant in staat. Bij een lage pH-waarde worden de bloemen blauw, bij een neutrale pH-waarde blijft de kleur de 'voorkeurskleur' en bij een hoge pH-waarde verandert de kleur richting rood/roze.
Een van nature blauwe hortensia kun je met Hortensia Blauwmaker weer blauwkleuren. Dit product bevat aluminiumsulfaat wat zorgt dat de verkleurde bloemen weer snel diepblauw van kleur worden. Voor het beste resultaat behandel je je hortensia's 2 keer per jaar.
Wat bepaalt nou de kleur van de bloem? De grond waarin de hortensia staat! Een zure grond zorgt ervoor dat je bloemen blauw worden. De bodem zuurder maken, zorgt er dan ook voor dat de bloemblaadjes van roze naar blauw gaan.
Hoe houd ik mijn hortensia rood? Om je hortensia mooi rood te houden strooi je jaarlijks kalk. Hierdoor wordt de grond iets minder zuur, waardoor de hortensia mooi rood kleurt. Een hortensia is een zuurminnende plant en houdt dus juist erg van een zure grond.
De kleuromslag van de bloemtuilen van de gewone hortensia, Hydrangea macrophylla, hangt af van verschillende factoren. Eén ervan is de zuurtegraad. Op kalkrijke bodems zullen zogenaamde blauwe hortensia's altijd roze bloemtuilen hebben.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Kleur beïnvloeden van de hortensia
Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze. Zuurdere grond met aluminiumsulfaat zorgt voor een verkleuring naar blauw. Maar vergeet niet: een lichtroze hortensia zal nooit donkerblauw worden. Die zal altijd verkleuren naar lichtblauw.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Als de plant goed bloeit is er geen reden hem meer zon te geven. Gelet op het slaphangende blad heeft hij wel dorst. De annabelle heeft veel vocht nodig. Vochtgebrek kan ertoe leiden dat hij sneller uitgebloeid is en de bloemen dus groen worden.
Hortensia Blauwmaker
Hortensia Blauw zorgt voor de vorming en/of het behoud van een blauwe bloemkleur van hortensia's. Waarvoor is deze geschikt: Hortensia Blauw zorgt voor de vorming of het behoud van een blauwe bloemkleur van hortensia's. Waarvoor niet geschikt: Alleen toepassen bij blauwe Hortensia's.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Geef de pluimhortensia gerust een flinke snoeibeurt
Knip de planten in februari-maart terug tot zo'n 15-20 cm boven de grond. Wanneer je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt, snoei je de pluimortensia hoger af. In beide gevallen zal de hortensia krachtig uitlopen en grote bloemen geven.
Hortensia van blauw naar roze
Het kan zomaar gebeuren dat u prachtige blauwkleurige hortensia's geplant heeft, maar dat ze na enkele jaren naar roze verkleuren. Dit heeft alles te maken met de grondsoort. In het geval van zure grond blijven de bloemen jaar na jaar gewoon blauw.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Dan heeft de hortensia extra mineralen zoals ijzer en aluminium nodig. Geef uw hortensia in het voorjaar en in augustus DCM Meststof Hortensia's. Deze meststof bevat een zakje aluin en dat maakt uw bloemen (weer) blauw.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Met een regelmatig dompelblad (1 keer per week) verwen je hem extra. Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
Bemest een hortensia in maart of april voor de eerste keer met organische meststoffen die langzaam vrijkomen. Vervolgens kunt u in juli of augustus een tweede bemesting doen, en dit proces elk jaar herhalen voor een optimale bloei. Raadpleeg altijd de verpakking voor het geven van de juiste hoeveelheid.
De hortensia is een zuurminnende plant en heeft dus een zure bodem nodig. Een speciale meststof voor hortensia's doet de pH-waarde van de bodem zakken om zich zo aan de behoeften van de hortensia's aan te passen.
Net als azalea's en rhododendrons houden hortensia's van een zure bodem. Voor hun bemesting gebruik je dus het beste een aangepaste meststof die op deze specifieke behoefte is afgestemd. DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea is een zachtwerkende meststof die speciaal ontwikkeld werd voor deze plantengroep.